Az Év Irodája Evolúciós Díj

WorldQuant

Adatlap megosztása

Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 14.

Átadás éve: 2023 Q3

Ingatlan mérete: 1180 m²

Irodában dolgozók száma: 103

Bérlő cég: WorldQuant Hungary LLC, Hungary Branch

Irodabútor

Kinnarps Hungary Kft

Tervezés / belsőépítészet

Minusplus Generáltervező Kft.

Fotók

Török Tamás, Topogram

Rövid bemutatkozás

A nemzetközi befektetési elemzéssel foglalkozó WorldQuant az elmúlt pár évben több ütemben bővítette a Szabadság téri palotában kialakított irodáját. A legújabb addíció az irodaterek illetve a változatos tárgyaló- és fókusz-szobák mellett egy flexibilis közösségi kreatív- és előadótér volt. A design stratégia a cég profilját, értékeit tükrözi, és minden ütemben új értelmezéssel folytatja az itt dolgozók által már ismert és szeretett munkakörnyezetet.
Az irodaterek, tárgyalók és fókusz-szobák a piaci kutatások globális horizontjára reflektálnak azáltal, hogy erős hangulatot sugárzó színeik, felületeik és berendezéseik az első irodában különböző földrajzi referenciák tematikáját követték, a másodikban a bolygót behálózó kapcsolatokat jelenítették meg, míg a harmadikban az áruk részletei inspirálták a designt.
A közlekedők és közösségi terek egyedi fa elemei – az első ütemben lamellák, a másodikban panelek, majd pedig pálcák formájában – a kvantitatív, analitikus módszerek metaforái.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

ARCULAT
A csupán az arculati elemek megjelenítésére korlátozódó grafikai eszközökön túlmutatóan, a WorldQuant irodájának belsőépítészete mindegyik ütemben a megbízó módszereit, filozófiáját, értékeit kívánta kifejezésre juttatni. A piaci kutatás és elemzés két alapvető jellemzőjéből, a globalitásból és a kvantitatív, analitikus módszerekből kiindulva született meg a koncepcionális belső rend. Az egymásba szövődő, körkörös közlekedők térsorait különböző formában fa fal- és mennyezetburkolatok kísérik. Ezek váltakozó mérete és elrendezése a gazdasági adatok számsoraira és mintázataira reflektál. A tárgyalók és videokonferencia fülkék tereiben a globális helyszínek és kapcsolatok, valamint a tradicionális áruk részletinek tematikái szövik egybe a grafikai elemeket, a stíluselemként használt világítótesteket, valamint a bútorok és a szőnyegek színharmóniáit. Az iroda belsőépítészete így egyszerre invitálja a változatos faburkolat dinamikus nézőpontjainak felfedezésére és a metaforákon keresztül szimbolikus utazásra a világ különböző pontjai közötti gazdasági kapcsolatokat kutató szakembereket.


STRUKTÚRA
A Budapest üzleti és igazgatási központjában álló Szabadság téri palota a város egyik legszebb irodaháza. Ívelt alaprajzú, kéttraktusos térszerkezete ugyanakkor komoly kihívást támaszt egy korszerű, együttműködésre épülő és többféle munkamódra lehetőséget adó munkakörnyezet tervezése számára. A szűk belső traktus adottságai és a sok zárt tárgyaló közötti ellentmondást a kapcsolatok komplex átgondolásával úgy sikerült feloldani, hogy egy jól tagolt, átlátható, de el is különülő terek láncolatából összeálló struktúra alakuljon ki. Az üvegfalú tárgyalók sora előtt végigmenő, kibővített és így már lounge-ként is funkcionáló közlekedő nem csak a tárgyalók könnyű elérhetőségét biztosítja, de teret ad a találkozásoknak, a közösségen belüli kommunikációnak. Az irodaterekbe átvezető gardrób-előterek is e sorba illeszkednek, úgy oldják meg az elmélyült munka és a hangosabb közösségi terek elválasztását, hogy közben a két tér akadálytalan kapcsolatát is fenntartják.


KÖRNYEZETI MINŐSÉG
A koncentrált kutató-elemző munka támogatása érdekében az irodaterekben elsődleges szempont volt a munkakörnyezet ergonómiájának tökéletesítése. Az állítható, többféle munkavégzést lehetővé tevő asztalokkal személyre szabhatók a munkaállomások, az asztalokra rögzített paravánok gondoskodnak az akusztikai komfortról. Az irodatér a vizuális környezet nyugalmával, a fafelületek otthonosságával, a luxust és a sematikus ürességet is elkerülő magabiztos kisugárzásával támogatja a munkában való elmélyülést. A nagy koncentrációt igénylő munkát ellensúlyozó kikapcsolódásnak az irodaterektől elválasztott – így zajával azt nem zavaró – étkező-lounge és az új közösségi kreatív- és előadótér biztosítanak helyet. Ezekben a terekben egymásba szövődik a kétféle belső rend, egy emberközpontú, barátságos eleganciát és otthonosságot sugárzó munkakörnyezetet hozva létre.


Tervezők

MINUSPLUS - Dr. Alexa Zsolt, Rabb Donát, Dr. Schreck Ákos, Bessenyey Sarolta, Gelányi Henriett, Kis Ferenc, Marót Panka, Turai Balázs