Az Év Tervezett Kereskedelmi Projektje

Wagner Palota fejlesztése

Adatlap megosztása

Cím: 1056 Budapest, Molnár utca 28

Ingatlan mérete: 2100 m²

Ingatlanfejlesztő

OPTINVEST ZRT.

Tervezés / belsőépítészet

PYXIS NAUTICA

Fotók

Jaksa Bálint

Rövid bemutatkozás

A Wagner Palota az OPTINVEST Zrt. által fejlesztett Arany Paloták sorozatának első, 2023-ban elkészülő darabja, egyben a legkevesebb bontással és építéssel érintett beruházása a sorban. A tervezett iroda funkció három szinten, közösségi-és kiállítótér funkcióval áll majd leendő bérlője rendelkezésére, összesen 2100 m2 alapterülettel.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

„Az U alaprajzú, historizáló stílusú épület Budapest belvárosában, a Molnár utca 28. szám alatt található. A zártsorú beépítésben álló ház szomszédai közül leginkább eltérő magasságával tűnik ki: a kisszámban megmaradt, 19. századi egyemeletes paloták kvalitásos példája”- áll az építéstörténeti dokumentációban, mely beszámol az épület keletkezéséről, tervezőjéről Kallina Mórról (Budai vigadó, Budavári evangélikus templom, Szent Gellért szobra), illetve az építés óta történt bővítésekről és átalakításokról napjainkig.


A ház magán viseli a változó építészeti korok és irányzatok nyomait; az ős épülettől eltérő legjelentősebb hatás a 90-es évek elején megvalósuló posztmodern átrium fedés és az épületszárnyak telekhatárig történő, új épületrészekkel való meghosszabbítása, mely az addigi fedetlen udvarrészt kapcsolta az épület tömegéhez, a tér közepére pedig szabadon álló liftet helyezett.


Az így kialakult épület tehát sokarcú, de léptékéből adódóan változatossága szerethető, így a tervezői kéz nem ragad rögtön radírt, inkább igyekszik tovább írni, folytatni ezt a különlegesen rétegződő épületkaraktert, szerkesztve és egységesítve azt.


A klasszikus épületrész élénk színeket kap, ez lesz a legdíszesebb, falfülkéi és fali kazettái kiállítási tárgyaknak- szobroknak adnak helyet, bútorzata pedig visszafogottan, fehérben jelenik meg.


A toldalék épületrészek és a tetőtér pont ellentétesen viselkedik majd, terei fehérek, míg bútorzata és kiegészítői a választott élénk színekre reagálnak.


Az átrium posztmodern rajzolatú szerkezete megmarad de színében fehérre vált, mivel új funkciója szerint kortárs galériaként funkcionál majd, ahol a 15 méter magas lift torony maga is a kiállítás állandó része lesz, mely egy közreműködő fém művész egyedi tervei alapján készül.


Az épület teljes területén alápincézett, a tervezett felújítás során a dongaboltozatok burkolat nélkül, szerkezeti valójukban lesznek megmutatva, a berendezések és padló a korábban elindított színek szerint jelennek meg, kiegészülve natúr nyír árnyalatú fával mely az épület számos részén megjelenik majd.


Befejező rétegként sok növényt jelenítünk meg, mely az átriumban vertikális kertként indul és futja be az épület további tereit. A tervezett beruházás a fenti narratíva szerint finoman egyesíti a különféle stílusjegyeket, kellő teret biztosítva mind az új iroda funkciónak, mind pedig a többlettartalomként megjelenő művészeti alkotásoknak és rendezvényeknek.


Tervezők

PYXIS NAUTICA