Az Év Hotel Fejlesztése

W Budapest

Adatlap megosztása

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 25.

Kivitelezés / Fitout

DVM group

Tervezés / belsőépítészet

Bowler James Brindley

Tervezés / belsőépítészet

Bánáti + Hartvig

Fotók

Hlinka Zsolt

Rövid bemutatkozás

Az UNESCO Világörökség részét képező Andrássy úton, a város legfényűzőbb bevásárlóutcáján található W Budapest 151 stílusos szobával és lakosztállyal, valamint háromféle innovatív gasztronómia koncepcióval várja vendégeit, melyeket Budapest gazdag történelme, kreativitása és sokszínűsége ihlet.
A korábban a Balettintézetnek otthont adó, történelmi Drechsler-palotában, a W Budapest a város forradalmi szívdobogását indítja be, kreatív dizájnnal, eklektikus gasztronómiával és a kozmopolita fővárosból merített társasági szellemiséggel.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda (Magyarország) generáltervezői munkája mellett történt meg Budapest egyik emblematikus épülete, a Drechsler-palota műemléki rekonstrukciója. Az épület belsőépítészetét a Bowler James Brindley (London) gondolta újra, ihletet merítve a palota gazdag kultúrtörténetéből és sokrétű identitásából, mint egykori kávéház, közösségi központ és a Magyar Állami Balettintézet épülete, ezekből egyedi dizájn-narratívát alkotva. A DVM group (Magyarország), mint a projekt generálkivitelezője, műemléki felújításának- és belsőépítészeti kivitelei terveinek felelőse két és fél év alatt újította fel az évtizedek óta üresen álló, rendkívül rossz állapotú palotát.
A palota története mellett - az újonnan felhelyezett díszítő elemek révén - a szálloda „második réteg” dizájntörténettel is rendelkezik, amely játékosan egymás mellé helyezi a város két oldalát, Budát és Pestet. A lágy rétegezéstől a fémes rácsozásig - a perspektíva és az izgalom megteremtése érdekében a szálloda nyilvános helyiségeiben és vendégszobáiban a tervezés során olyan tereket hoztak létre, amelyek mindig újabb és újabb mélységeket tárnak fel az ott tartózkodók előtt.
További ihletet adott a nagy francia reneszánsz városszerte felfedezhető építészeti esztétikája, amely lendületes modernizációhoz vezetett a zöld, korall és mélykék színpaletták, valamint a kortárs, Zsolnay ihletésű csempék, ólomüveg elemek és ékszerek ihlette lámpatestek révén. Magyarország nyüzsgő és eklektikus kulturális szcénája, beleértve a város híres sakkszeretetét és a baletthez való mélyen gyökerező kötődését, szintén megtalálható az új szálloda hangulatában. Mindkettő finom mozdulatait testreszabott sakkfigura-lámpák és monokróm csempézett márványpadló, vagy lágy rózsaszín árnyalatok, ívelt vonalak és a táncforma kecses gördülékenysége által ihletett világítás fejezi ki. Két méltán híres magyarországi kötődésű művész, Harry Houdini és Gábor Zsa Zsa, kreatív víziót adtak a belső tér koncepciójához, ezt tükrök segítségével valósítják meg, amelyek a hollywoodi csillogás optikai illúzióit és nosztalgikus hatását keltik életre.
Az összefonódó design narratívák jelen vannak a szálloda 151 jellegzetes vendégszobájában, köztük 45 lakosztályban. Az ötödik emelet egyedi fa-központú stílusa rokonságban áll a palota eredeti, helyreállított tetőtervével, míg a szálloda baletthez fűződő kapcsolatát tükrözi a teljesen fekete Extreme WOW lakosztály és a fehér WOW lakosztály, melyek a híres balettmű, a Hattyúk tava előtt tisztelegnek.


A ZSŰRI INDOKLÁSA A DÍJAZÁSRA

Az Év Hotel Fejlesztése kategória győztese, a W Budapest különleges elismerést érdemel a zöld és fenntartható jellegéért. Bár a projekt nem rendelkezik hivatalos zöld minősítéssel, kiemelkedik a fenntarthatóság terén. A "zöld" jelzőt itt a kulturális örökség revitalizációja adja, hiszen sikerült megőrizni a homlokzat kulturális szépségeit, amely a fenntarthatóság egy formája. A döntésben szerepet játszott, hogy a felújítás mellett döntöttek a bontás helyett.