Nevezés

Az Év Irodája Kisvállalati díj

VELUX A9

Adatlap megosztása

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 9

Átadás éve: 2021 Q4

Ingatlan mérete: 2232 m²

Irodában dolgozók száma: 90

Bérlő cég: VELUX Magyarország Kft

Növénydekoráció

Gourmet Garden Kft.

Tervezés / belsőépítészet

Pók Enikő

Fotók

Bata Tamás

Kivitelezés / Fitout

Value 4 Real Építő Kft.

Bérbeadó

CPI Hungary Kft.

Energiatudatos irodaház

MN6 energiaügynökség

Irodabútor

dowork!

Rövid bemutatkozás

Budapest mint regionális központ a VELUX életében:

A VELUX 1986 óta van jelen Magyarországon, és az első dán vállalat volt az országban. Az elmúlt 35 évben jelentős bővülésen ment keresztül a vállalat hazánkban, ugyanis a fertődi és fertőszentmiklósi gyáron kívül egy soproni és két budapesti irodával is rendelkezik. A piacvezető tetőablakgyártó cég felmérve a régiós piacban rejlő lehetőségeket, idén regionális működésre váltott annak érdekében, hogy az erőforrások egységesítésével minél hatékonyabban tudja kiszolgálni a különböző piaci igényeket.

Az Andrássy úton újonnan átadott VELUX CEE Head Office szolgál a regionális működés központjaként.

Helyválasztás szempontjai:

Az új képviselet kialakításakor a VELUX arra törekedett, hogy olyan központi helyszínt válasszon, amely a külföldről érkező kollégák számára könnyen megközelíthető, a helyi kollégák pedig egyszerűen elérhetik fenntartható közlekedési eszközökkel is, például biciklivel, tömegközlekedéssel vagy elektromos rollerrel.

Fontos szempont volt a fenntarthatóság is, többek között ezért esett a vállalat választása az Andrássy Palota épületére, hiszen a régi épületek megőrzése, felújítása és új funkciókkal történő ellátása összhangban van a VELUX fenntarthatósági stratégiájával. Emellett a vállalat a budapesti régiós központ létrehozásakor arra törekedett, hogy az irodaházban a funkcionális szempontok mellett a munkatársak egészségére és jó közérzetére is kiemelkedő hangsúlyt fordítson.

Az irodában a vállalat filozófiájának megfelelően nagyméretű közösségi terekkel, természetes, zöld környezettel, valamint a koncentrációt és hatékonyságot segítő kialakításokkal egészséges munkakörnyezetet teremtettek a munkavállalók számára. Ezzel párhuzamosan a tervezők igyekeztek becsempészni a dán „hygge” életérzést is a falak közé, amivel a mindennapi boldogság iránti elkötelezettséget adja vissza minden négyzetméteren a budapesti központ.

A VELUX az új irodát úgy alakította ki, hogy ellensúlyozza a pandémia negatív hatásait is, hiszen a Workplace Intelligence nemzetközi kutatása szerint a globális munkaerő-állomány 78 százalékának mentális egészségét károsította a világjárvány, az otthoni munkavégzés pedig a dolgozók 85 százalékánál okozott mentális egészségügyi problémákat a bezártság, a társas érintkezés hiánya, a szociális kapcsolatok elégtelensége miatt. Épp ezért a VELUX-nak fontos volt a pozitív munkakörnyezet kialakítása, hiszen a belső terek design megoldásaival, a természetes, zöld környezettel, valamint a koncentrációt és hatékonyságot segítő közeg kialakításával minimalizálható a munkahelyi stressz, a szorongás és javítható a munkavállalók általános egészségügyi állapota is.

A vállalat mindenképpen szerette volna, ha a dán életszemléletet az iroda kialakításán keresztül be tudák csempészni a kollégák mindennapjaiba. Egy olyan munkahely megteremtése volt a cél, ahol az emberek egészsége és jóléte áll a középpontban. Ennek érdekében nagy közösségi tereket, pihenésre, elvonulásra megfelelő relaxációs szobát és fókuszált, csendes munkavégzésre alkalmas „csendszobát” alakított ki az irodában. A kollégák fizikai egészségére is nagy hangsúlyt fektettek, így minden munkatárs elektronikusan állatható asztalok mellől, ergonomikus székeken dolgozik.

Tevékenység az irodában:

A prémium minőséget képviselő, neo-reneszánsz stílusú Andrássy Palotában kialakított iroda 14 kelet-közép-európai országban támogatja az üzletfejlesztési, pénzügyi, logisztikai, IT-t és HR folyamatokat, illetve innen irányítják a cégcsoport több, az egész európai piacot ellátó tevékenységét is, mint például az online vevőszolgálat, az online értékesítés, valamint a fogyasztói élmények (CXU).

OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

CÉLKITŰZÉS – HŰEN A BRAND HITVALLÁSÁHOZ
A VELUX dán vállalat, ezért ennek megfelelően a dán „hygge” életérzésre, a mindennapi örömök megélésének megkönnyítésére és a jó közérzet megteremtésére helyeztük a fókuszt az iroda kialakításakor. A VELUX számára fontos a fenntarthatóság, ezért a kelet-közép-európai regionális központ tervezésénél ezt a szempontot is figyelembe vettük.
ARCULAT, BOROVI FENYŐ, TUDATOS SZIGNIFIKÁCIÓ
Mivel a VELUX fő márkaszíne a piros, ám ez az enteriőrökben túlzott, akár agresszív hatást is kelthetne, ezért az iroda színeiben a VELUX másodlagos arculati színei köszönnek vissza; a világoskék, a szürke és a fehér. A RECEPCIÓ hátfal fa lécváza borovi fenyőből készült, mivel a VELUX által gyártott ablakok anyaga is a borovi fenyő. A fenntarthatóság hangsúlyozása érdekében a tárgyalók fóliájára fenntarthatósággal kapcsolatos logók kerültek, és a tárgyalókat is ebben a szellemben neveztük el (Sustainability, Diversity, Earth, Wind, Fire). A belső design kialakítását egy belsős csapat is támogatta. Összesen tíz önkéntes kolléga vett részt ebben a csapatban, ezzel biztosítva, hogy az iroda a benne dolgozó kollégáknak készüljön, az ő igényeikre szabva.
EGYSZERŰ LÉPÉSEK A FENNTARTHATÓSÁG FELÉ
Az irodában a korábbi bérlő modulszőnyegéből megtartottuk annyit, amennyit csak lehetett, így kevesebb új szőnyeget kellett gyártani, ezzel pedig csökkentettük az új iroda CO2 lábnyomát. Átvettük a korábbi bérlő bútorait, így nem kellett a 120 munkahelyre új bútorokat gyártani.
MŰEMLÉKI KÖRNYEZETBEN
A VELUX nem egy A++ irodát választott regionális központjának helyszínéül, hanem egy, Budapesten is különleges és műemléki védettség alatt álló épületet, az Andrássy Palace-t. Előnye, hogy tömegközlekedéssel és fenntartható közlekedési eszközökkel könnyen megközelíthető, Budapest történelmi városrészében található, megjelenése pedig kívül-belül attraktív.
EMELT SZINTŰ MŰSZAKI KOMFORT
A holisztikus szemléletmódú WELL standard kritériumrendszerhez hozzátartozik a friss levegő utánpótlás biztosítása és a megfelelő akusztika. A tervezési folyamatot egy mérés előzte meg, amelynek során két héten át mértük az épületben a levegő minőségét (hőmérséklet, páratartalom, CO2, szálló por PM2,5 és PM10, illetve VOC) és ez alapján került a szellőztető, hűtő-fűtő rendszer áttervezésre.
HŐKOMFORT, FÉNY, TUDATOSÍTÁS
A hőkomfort fokozása érdekében helyiségenként, az egyterű irodákban zónánként termosztátokat szereltünk fel. Energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve a világítási zónákat jelenlétérzékelőkkel láttuk el. A magyarországi irodákat tekintve a VELUX új irodájában az elsők között alkalmaztunk cirkadián világítást. Odafigyeltünk arra, hogy a munkaasztalokat az ablaktól 6,5 m-en belül helyezzük el, hogy általános munkaidőben és jó időjárási viszonyok mellett minél kevesebbet kelljen mesterséges fényt használni az irodában.
NÖVÉNYEK, MOZGÁS TÁMOGATÁSA
A VELUX maximális figyelmet fordított a növények elhelyezésére, 352 növény teremt jó közérzetet az irodában. Annak érdekében, hogy a dolgozók munka közben átmozgathassák az izmaikat, Relax szobát hoztunk létre. Itt lehetőség van relax labdán nyújtózkodni, gerincgyakorlatokat végezni, vagy egész egyszerűen csak csendben pihenni pár percet. A VELUX szorgalmazza, hogy a dolgozók kerékpárral járjanak dolgozni, ezért kerékpártárolót alakítottunk ki az irodában, közvetlen kapcsolattal az öltözőhöz és a tusolóhoz. Az irodában ergonomikus irodai székeket és emelhető magasságú asztalokat használnak a kollégák.
SZŰRT VÍZ A CSAPRÓL
Kilenc vízvételi helyet alakítottunk ki az irodában annak érdekében, hogy a kollégák megtölthessék a VELUX kulacsaikat friss vízzel. Így – szemben , a ballonos vagy palackos víz használatával – zéróra csökkenthető a víz fogyasztásából származó hulladékképződés, ami egy 90 fős vállalat esetében jelentős környezetterhelésnek minősülne. Természetesen a döntés előtt a vizet bevizsgáltuk, amelynek során a laborban 47 összetevőt/paramétert vizsgáltak.
FUNKCIONÁLIS TÁRGYALÓK
A tárgyalókat a használat módja szerint alakítottuk ki: DISCUSS ROOM: ideális megbeszélésekre, ahol mindenki kényelmesen felszólalhat, és a kivetítő alkalmas arra, hogy a témát a falon megjelenítsék. BRAINSTORMING ROOM: Az ötletelést megkönnyíti a bútorozás: állva / üleptámaszon támaszkodva könnyebben jönnek az ötletek, frissül a vérkeringés, pörög az agy. FOCUSED WORK ROOM: mivel az irodában open office terek is ki lettek alakítva a munkavégzésre, elkülönítettünk olyan, fókuszált munkavégzésre alkalmas helyiségeket, ahová a kollégák, rövid időre bevonulva, zavaró tényezőktől mentesen dolgozhatnak.
BREAK OUT, LOUNGE AREA, PHONE BOOTH ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS
Break out terek, lounge területek, Phone Boothok állnak a rendelkezésre annak érdekében, hogy napközben 5-10 perces, vagy hosszabb informális megbeszélésre elvonuljanak a kollégák. A VELUX iroda tereiben lehetőséget biztosítunk annak, hogy a dolgozók közösségi életet éljenek és egymással építhessék a kollegiális kapcsolatokat és a bizalmat.