Az Év Tervezett Lakó Projektje

Várkert Lakópark - 120 lakás

Adatlap megosztása

Cím: 8500 Pápa, Várkert

Tervezés / belsőépítészet

Tibor Csillag Architects

Rövid bemutatkozás

A Belső és Külső Várkert Pápa „tüdeje”, a település legnagyobb zöldterülete. Legjelentősebb épülete az Eszterházy Kastély és parkja. A növényritkaságokban gazdag, dús növényzetű Belső Várkerthez a sport és rekreációs funkciókkal rendelkező Külső Várkert természetes növényzettel borított területe kapcsolódik és alkot „zöld éket” a külterületi erdők és a belváros között.
Ezen a területen, ebben az egyedi kontextusban kapott helyet a Várkert lakópark fejlesztése. A 12.687m2-es telken a 120 lakáson kívül kereskedelmi és szolgáltató funkciók kapnak helyet, összesen 14.000 m2 alapterületen.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az épület tervezési programjával a jól működő lakófunkciók megalkotásán túl, jelentős társadalmi és fenntarthatósági szerepet is vállal. A tervezés egyik alapelve, hogy a belvárosig ékalakúan húzódó zöldterület áramlását a fejlesztés szinte észrevétlenül engedje tovább és lendületét használva olyan tereket hozzon létre melyek támogatják lakosság aktív és minőségi közösségi életét.
A parkok, zöldfelületek minden város legértékesebb területei, így Pápának is, ahol a történelmi Eszterházy kastély várkertje jelenti a város ”tüdejét”. Az építészeti program és koncepcióalkotást áthatotta a természettel való kapcsolódás, a természetre való hangolódás, amelyek egyfajta józan, csendes természetközeli alkotást eredményeztek.
Ez a fajta józanság és természetközeli koncepció megjelenik az előregyártott szerkezetek használatában, a raszter rendszerben, a modulméretű, alakítható, bővíthető lakásokban. A hosszú északi homlokzat megmozgatásával elkerültük a kedvezőtlen tájolást. Az átgondolt nyitásokkal és zárt felületekkel kialakítottuk a lakások intimitását. A raszter rendszert a közösségi térként is használható könnyedén áramló közlekedési és közösségi felületek oldják fel és teremtenek izgalmas átlátásokat, kapcsolódásokat a szintek között. Az U alakú épülettömeg közepét felhasító intenzív zöldfelületű park teret ad az épített, de természetközeli közösségi együttlétek számára. A tematizált vadregényes park meghatározó eleme az újra felhasznált és patakként a felszínre hozott termálvíz, mely dinamikát hoz az épített természetbe. Ezen túlmenően a zöldfelületek határozzák meg és alakítják az építészeti tömeget is, mind homlokzat mind tetőkialakítás tekintetében.
A kialakított többszintes tervezett növényállomány tovább erősíti vizuálisan és biológiailag is a város ”tüdejét”.


A ZSŰRI INDOKLÁSA A DÍJAZÁSRA

A Várkert lakópark győzelme mellett több érv is szólt. Egyrészt itt közösségi terek vannak, ami igazi közösséget formál. Zöld projekt is, a város “zöld tüdejének” nevezik, mindemellett vidéki fejlesztés is. A jól megszokott “kocka-forma” helyett itt átgondolt esztétikai koncepció van.