Az Év Design Irodája

Turbine AI

Adatlap megosztása

Cím: 1083 Budapest, Szigony u. 26-32

Átadás éve: 2023 Q4

Ingatlan mérete: 1200 m²

Irodában dolgozók száma: 60

Bérlő cég: Turbine AI

Irodabútor

Vivax Irodabútor

Mobil és üvegfalak

GMB Solutions

Technológia és innováció

AV Spring Kft

Irodaszőnyeg, padló

Prointerier

Világítástechnika

Lumoconcept Kft.

Világítástechnika

LUMINIS KFT.

Rövid bemutatkozás

A Turbine AI új irodája váratlan anyaghasználattal, és innovatív térelhatárolással fejezi ki a Turbine AI kísérleti és újító szemléletét. Ezen túlmenően ez az irodatér új perspektívát is kíván nyitni a hazai belsőépítészetben. A tervezők a koncepció kialakításánál élni akartak az egybefüggő irodaszint adta szabad téralakítás lehetőségével. Az ilyen terek szinte kínálják magukat, hogy a megszokott négyzetes, cellás kialakítástól eltérően rendezzük be őket. A felszabadultabb geometriai lehatárolások okán sokfajta téri szituációval és anyaghasználattal találkozhatnak az itt dolgozók, miközben a tér semelyik pontja sem lett túlzóan harsány. A szabad geometriai szerkesztések kapcsán létrejött kompromisszumokat pedig kreatív lehetőségként ünnepli a tér, amellyel apró módokon gazdagodik a belső karakter, hogy ezzel is inspiratív környezetre találjanak az ott dolgozó kutatók és fejlesztők, akik az irodaterekben és a kapcsolódó laborban a rák gyógyítására keresnek gyógymódot.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az irodatér felszabadultan él az egybefüggő irodaszint adta szabad téralakítás lehetőségével, hogy inspiráló téri viszonyokat hozzon létre. Az ilyen egybefüggő irodaszintek szinte kínálják magukat, hogy a megszokott négyzetes kialakítású irodaterektől eltérve ne csak szikáran funkcionális, de esztétikai és élményalapú megfontolások szerint jöjjön létre az alaprajz. Ennek köszönhetően egy felszabadultabb, nagy geometriai formákat alkalmazó alaprajzi rendszert jött létre.


A szabad geometrikus alaprajz „hibáit” nem rossz kompromisszumként, hanem kreatív lehetőségként ünnepli a tér. Négy olyan pillér is található a térben, amely a belsőépítészeti elemként vesz részt a tér karakterének meghatározásában. Kettő színes geometrikus fejezeteket kapott, a harmadik egy plüss borítású "kuckó" része lett, a negyedik pedig nagyméretű világítótestként kel életre.


Bár az alaprajzi elrendezés talán szokatlan, de bizonyos értelemben konzervatív, hiszen a mindennapi munkavégzést kell szolgálnia. Helyet kapott benne három cellásan kialakított igazgatói iroda, egy egybefüggő open office tér, négy tárgyaló, amiből a legnagyobb tovább osztható, és további, a működést biztosító kisebb terek, raktárak.


Mivel a megszokott funkciómix szabad geometriai elrendezésben kapott helyet így sokkal több átlátás jött létre benne, illetve a zárt szobák és irodaterek között egy egybefüggő hullámzó közösségi tér alakult ki, amiben elfért az auditórium, az étkező, valamint további sarkok és zugok a munkavégzéshez, ha valaki számára a zárt terek éppen nem lennének megfelelőek.


A laborban dolgozó kutatók terei és az irodatérben dolgozó szakemberek terei nagy üvegfelületekkel nyitnak egymásra, valamint az irodatér nagy auditórium lelátója is a laboratórium tereibe néz, amely így hátteréül szolgál minden céges prezentációnak, események. Ez arculati értelemben folyamatosan emlékezteti az ott dolgozókat és a látogatókat is, hogy mi a Turbine AI végső célja: gyógyszert találni a rákra.


Nincsen olyan anyag a térben, amely ne lenne ismerős bárkinek. Az viszont már speciális, hogy hol és mekkora léptékben használjuk őket. A nyers rétegelt borovi fenyő lemez, az alumínium trapézlemez, vagy a geometrikus mintájú LVT burkolat alkalmazása egyáltalán nem forradalmi megoldás. A fém trapézlemez vidéki kertek végében található viskók lesajnált anyaga, de egy presztízses irodatérbe helyezve egy húsz méter hosszú egybefüggő falszakaszon megnemesül. A nyomtatott színes mintájú LVT burkolat szintén sajátos karaktert ad az auditórium lelátójának, és ugyanúgy gazdagítja a karaktert a nyers borovi fenyő rétegelt lemez a tárgyalódobozok esetében.


A nagy és egybefüggő alumínium trapézlemez borítású falak derengése a türkiz és korall színek domináns alkalmazásával együtt a Turbine színátmenetekkel kialakított arculatát is erősíti. Ezek a színek mind a közösségi terekben, mind az irodákban, mind pedig az egyes tárgyalókban sajátos hangulatot teremtenek, ahogy a külső tér fényeit a teljes irodatérben tompítva, tükrözik vissza.


A felületek hatását tovább gazdagítják a kialakított egyedi fényforrások. Az előtérben a fémlemez hatását a világító oszlop irizáló szivárvány színe gazdagítja, a központi mag hosszú whiteboardját a falra rögzített 40 méter hosszú programozható led konzol világítja meg, a teljes irodatérben pedig helyet kapott több a Turbine logóját formáló csillár is, amelyek az utcáról is láthatóak és így cégérként is működnek.


Tervezők

Paradigma Ariadné (Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid, Katona Tünde, Árkovics Lilla, Sógor Ákos)


A Paradigma Ariadné egy budapesti építész stúdió, amely nem mindennapi épületeket, installációkat és tárgyakat tervez. Terveik megfelelnek minden elvárt igénynek és mindig tartalmaznak valami extrát, ami az adott épület vagy belső tér lakóinak, használóinak vidámabb mindennapokat vagy kellemesebb környezetet eredményez. Emiatt az irodára jellemző az esztétika innovatív megközelítése, a szép keresése, valamint az olyan épültek tervezése, amelyeknek elmesélhető története van.


Az iroda partnerei és ügyfelei között intézmények, vállalatok, önkormányzatok és magánszemélyek is megtalálhatók, különösen olyanok, akik újszerű ötleteket és megoldásokat szeretnének építészeti feladataikhoz vagy olyan projektjeikhez, amelynél építészeti tudásra van szükség.


Fitout tervezés: Radius BS Kft.
Ilyés-Fekete Zsuzsa
Kun Tamás
Fodor Zita
Horváth Dániel
Tóth Balázs


Elektromos tervezés: Kelevill Kft.
Halász Levente
Szepesi Ferenc


Gépészet: G&B Plan Épületgépész Kft.
Bukovics János


Általános Világítás: Luminis Kft. – Murányi Nóra


Egyedi világító testek: LumoConcept