Az Év Ingatlanfejlesztése

Telekom székház

Adatlap megosztása

Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 36.

Átadás éve: 2018 Q3

Ingatlan mérete: 105000 m²

Növénydekoráció

Plantart

Ingatlanfejlesztő

WING Zrt.

Rövid bemutatkozás

Az ország legnagyobb és egyik legmodernebb irodája, a Telekom és a T-Systems új, közös székháza 2018 nyár végére készült el. A Budapest arculatát is meghatározó székház a WING Zrt. fejlesztésében valósult meg, az épületet hosszú távú bérleti szerződés keretében használja a Telekom és a T-Systems. A székház mintegy 100 ezer négyzetmétere (58 ezer m2 bérbeadható terület) és kilenc szintje közel 4.500 dolgozónak biztosít munkahelyet.


A székház és munkahely funkciók mellett célként jelent meg az emberközeli munkahely kialakítása, hogy az épület közösségi térré és élménnyé is váljon, ezért az irodaház tervezésekor fő szempont volt a kreatív és inspiráló munkakörnyezet kialakításán kívül a munkavállalói well-being.


A Telekom székház landmark megjelenését meghatározza a főbejárata. Az itt található szokatlan léptékű kivágás és a 22 m magas oszlopcsokor hatalmas építészeti gesztus, amely az épülethez kapcsolja a publikus városi teret, egyúttal lebegős megjelenést és nyitottságot sugall. Az épület homlokzata homogén, monolit struktúra, amely a függőleges lamellákkal kap megkülönböztető jelleget és a dinamikus törések és bemarások teszik egyedivé és barátságossá.


A belső terek egy képzeletbeli tengelyre felfűzve a főbejárattól kiindulva az árkád, a fedett átrium és a zöld udvar tér-soraként épülnek fel. Az impozáns előcsarnok üzleti-baráti találkozók, informális megbeszélések, vagy kiállítások színhelye is lehet. A dolgozók számára elérhető udvaron egy nagy közösségi kert és rekreációs terület alakult ki, kültéri munkahelyekkel. A 2 ezer négyzetméter alapterületű belső kert mellett -, ebben egy 150 négyzetméter felületű belső tó -, a dolgozók kikapcsolódási lehetőségét többek közt a tetőszinten található fitnesz és wellness központ és panorámás futópálya biztosítja. Továbbá rendelkezésre áll két étterem – 350 és 150 befogadóképességű - 2.600 adagos konyhával, két minőségi kávézó, valamint egy 300 fő befogadóképességű, három részre osztható konferenciaterem. A belső kialakításánál a maximális transzparencia, a fényviszonyok, az optimális levegőcsere és az akusztika kapták a főszerepet.


Az irodaházhoz tartozó háromszintes mélygarázst 3 lehajtón keresztül lehet megközelíteni, az eligazodást és az optimális használatot intelligens parkolási rendszer segíti. 1.350 db autó, 50 db motor és 329 db kerékpár helye biztosított a felszín alatt, amelyekhez tartoznak még öltözők, 50 db elektromos autótöltő hely és autómosó. Az épületben összesen 27 felvonó segíti a közlekedést, mely a mozgáskorlátozottak számára is biztosított.


A székház fejlesztésében mintegy 150 alvállalkozó és beszállító működött közre. 80 ezer köbméternyi betont, 10 ezer tonna betonacélt, valamint 26 ezer négyzetméternyi homlokzatüveget használtak fel az építkezés során. Naponta technológiától függően átlagosan 800 munkás dolgozott a 28 hónapig tartó építkezésen, de a csúcsidőszakban a létszám még az 1500 főt is meghaladta.


Beruházó: WING | Schőmer Norbert, Tornyi Barna, Szekér László
Generál tervező: TIBA Építész Stúdió | Tiba János, Király Zoltán, Nicki Tamás, Honti Viktória, Beczner Balázs
Műszaki ellenőr: Tomlin Kft
Generál kivitelező: Market Építő Zrt.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A Telekom székház az ország legnagyobb irodaháza, amely műszaki megoldásait tekintve, technológiai, környezetvédelmi és adatvédelmi szempontból összességében a legszofisztikáltabb épület Magyarországon. Prémium minőségben, határidőre, a költségkeretet betartva, a Magyar Telekom megelégedésére készült el. A maga bruttó több mint 100 ezer négyzetméteres alapterületével a budapesti irodapiac majd 2 százalékát teszi ki, mégis jól illeszkedik a környezetébe.


A székház közlekedési csomópontra épült, ahol a tervezésnek köszönhetően megvalósult a Könyves Kálmán körúton kialakulóban lévő városi térfalas szerkezet folytatása, ezen túlmenően pedig egy városkapu-szerű landmark-épület jött létre.


A Telekom székház világszínvonalú épülete teljes mértékben a bérlő igényekre szabva készült, a flexibilitást, a hatékonyságot és a dolgozók kényelmét szem előtt tartva, egyedi szervezeti funkciókat (pl. tesztlaborok, EMC védelem) is integrálva.


A well-being szemléletnek megfelelően a belső tereket aktív designstratégiával tervezték, ami normális használat mellett mozgásra kényszeríti a dolgozókat. A környezettudatosság jegyében az épületbe energia- és víztakarékos berendezések kerültek beépítésre, többségében jelenlét-érzékelős működtetéssel, BMS-be kötve, melyek optimális üzemeltetését energiamenedzsment rendszer segíti. Hasznosításra kerül többek között az esővíz, a fúrt kútból kinyerhető víz, illetve a szerverek hulladékhője is. A dolgozói komfortot növeli a sugárzó mennyezeti fűtési-hűtési rendszer, a padlótól mennyezetig érő, hőtől és zajtól védő üvegezés belső árnyékolással, a kreatív közösségi terek, az okos funkciók/appok, vagy éppen az ország egyik legjobb wifi és mobil hálózati lefedettsége is.


Monumentális épület, mégis nagyon sokoldalú. Belső kialakítása teljes mértékben emberléptékű, a kávézók, találkozási pontok barátságos terek, ahol minden adott, hogy jól érezzék magukat a dolgozók.