Az Év Közösségi Irodája

Szeglet

Adatlap megosztása

Cím: 1116 Budapest, Albertfalva 3

Ingatlan mérete: 420 m²

Bérlő cég: TUNKI-TUNKI Vegán és mindenmentes mártogatósok, szendvicskrémek, főzőszószok, gastro workshopok. Werheimer Kinga I wertheimer.kinga@gmail.com FOTÓ STÚDIÓ Dokumentum- és épületfotók, események, rendezvények, art & soul. Czabán Máté I mate.czaban@gmail.com REWORK Fa, papír, üveg és fémtárgyak újrahasznosítása, barkács és dekorációs foglalkozások. Dzuris Orsi I orsoly.dzuris@gmail.com PRINT WITH VENUS Textil nyomda, pólók egyéb textiltermékek újraértelmezése, új tartalommal való megtöltése és perszonalizációja, instant sikerélmények a workshopokon. VÖRÖS NIKOLETT I voros.nikolett@gmail.com

Tervezés / belsőépítészet

Nanavízió

Kivitelezés / Fitout

Grádiusz Kft

Ingatlanfejlesztő

Salva Vita alapítvány

Rövid bemutatkozás

SZEGLET KÖZÖSSÉGI TÉR
Gyógyszertárból műhelyház
Budapesten, az Albertfalva utcában évek óta üresen állt az egykori Borostyán Gyógyszertár. A Salva Vita Alapítvány rálelt, álmodott egy nagyot és pályázati forrásból megvásárolta a jellegzetes, bordázott homlokzatú épületet, hogy létrehozza új közösségi alkotóterét, ahol fogyatékossággal élő emberek képzését és foglalkoztatását is meg tudja valósítani. Azzal a feladattal keresték meg a Nanavíziót, hogy a műszakilag elavult és leromlott állagú vasbeton típusépületből szűk pénzügyi keretek között varázsoljunk egy jól működő, szerethető közösségi alkotóhelyet. A Szeglet Közösségi Tér sokszínű alkotócsoportjának tagjai az alapítvány munkatársai és öt fiatal vállalkozó, akik szakértelmük mellett kreativitásukkal is hozzájárulnak a ház működtetéséhez. A házban közösségi műhelyek formájában helyet kapott egy vegán zöldségfeldolgozó üzem és látványkonyha, egy textilműhely, egy hulladékanyagok újrahasznosításával foglalkozó barkácsműhely és egy fotóstúdió.
A térszervezés legfontosabb célja a funkcionális, racionális kialakítás volt: a műhelyek mellett a közösségi terek szorosan összekapcsolódnak és egyúttal kiemelt szerepet is kapnak. A megújult szélfogós bejáraton át a kávézó vidám, színes vendégterébe jutunk, mely találkozási pont és a rendezvénytér előtere is egyben. Ez a ház szíve: az épületben dolgozó, workshopra, más rendezvényre érkező vagy akár csak az utcáról betérő vendégeket szolgálja ki nagy vendégterében és teraszán. A hatalmas ablakokkal megnyitott tér hangsúlyos TT-födémpaneljeinek szigorúságát színes falfestés és rétegelt lemez felületek, illetve régi, felújított bútorok, növények oldják. Az alkotóház fontos, a projekt gazdasági fenntarthatóságát elősegítő része a ház közepén található felülvilágítós rendezvényterem, melyben saját eseményeket lehet tartani és bérbeadásra is alkalmas. A tér a többféle használati igénynek megfelelően mobilfallal kettéosztható, illetve egybenyitható a kávézóval is. Feladatunk volt a vasbeton falpaneles homlokzat gazdaságos esztétikai megújítása is, melyet a Szeglet arculati színeiből kiindulva színátmenetes festéssel oldottunk meg, a kivitelezést pedig a lelkes önkéntes csapat közösségi munkában végezte el.
A funkcióból adódóan kiemelten fontos, hogy az épület mindenki által egyformán jól használható legyen: legyen szó fogyatékkal élőkről, idősekről vagy kisgyerekkel, babakocsival érkezőkről. Az épület minden négyzetmétere akadálymentes: a mosdóktól a nyílászárókon, kapaszkodókon, vezetősávokon át a piktogramok méretéig, a kontrasztos színhasználatig mindenre ügyeltünk a tervezés során.