Az Év Irodája Nagyvállalati díj

OTP M12

Adatlap megosztása

Cím: 1131 Budapest, Madarász Viktor u. 12-16.

Átadás éve: 2022 Q2

Ingatlan mérete: 84000 m²

Irodában dolgozók száma: 3300

Rövid bemutatkozás

A közösségi fókusznak nagy múltja van az OTP-nél. Így az irodaház tervezésekor is elsődleges szempont volt, hogy nálunk mindenki a lehető legkomfortosabb körülmények között tudja végezni a munkáját. Több ezren töltjük a mindennapjainkat az irodában, és ahhoz, hogy jól is érezzék magukat a munkatársak, meg kell teremteni számukra a lehető legkellemesebb környezetet. Arra pedig külön büszkék vagyunk, hogy a fenntarthatóság kifejezetten fontos cél volt, amiből szemernyit sem engedtünk. A környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében beruházói elvárás volt az M12 esetében a LEED Gold minősítés, amit nemrég meg is kaptunk.


A belső terekben és az irodai munkahelyek környezetében is az építészeti minőség terén a legfontosabb a harmonikus környezetbe illeszkedés és az időtállóság volt. Azaz az építészetben is jelen lévő, gyorsan változó, éppen aktuális divat mellőzése, valamint az az igény, hogy megfelelő formavilággal és anyaghasználattal olyan épületet építsünk, amely fizikailag és építészeti értékeit tekintve sem avul el néhány év elteltével, kívül és belül is szépen patinásodik.


Bár sokan dolgozunk az épületben, mégis tágasnak és barátságosnak tűnik, köszönhetően annak a biofil közösségi és munkakörnyezetnek, ahol ennyien képesek vagyunk inspirálódni, ahol hatékonyak tudunk lenni, ahová visszavágyódunk, megszínesítve a home office-ban töltött munkanapokat. Úgy gondoljuk, hazai viszonylatban mindenképpen úttörőnek tekinthető a beruházás során megvalósult tájépítészeti, kertészeti elemek. Az épületegyüttes területén több mint 200 nagyméretű fa és több mint 40 000 cserje található, ez semmiképpen sem mondható megszokottnak. A belső terekben néhol olyan érzése van az embernek mintha egy dzsungelben járna a sok és igényes növény miatt, hiszen rengeteg a fa, a zöldfelület, a kő, és ezek mellett is sok különböző természetes anyag található az épületben.


Az épület racionális szerkesztésének és az irodai környezetben használt mobil válaszfal rendszer üvegfelületeinek köszönhetően a transzparencia is jelentős szerepet kapott a belső kialakításában. Azon kívül, hogy az épültszárnyak között minden irodarésszel vizuális kapcsolat alakul ki a fedett és a nyitott belső udvarokban is, a vezetői irodák és a tárgyalók is üvegezettek. Ez a gesztus is erősíti a kapcsolatot a munkatársakban és eloszlatja a vállalati hierarchiát a vezetők és a csapatuk között.


Az agilis munkavégzést biztosító open office tereket egyedi belsőépítészeti kollaborációs területekkel, kávépontokkal, változatos tárgyaló funkciókkal és étkezőkkel kapcsoltuk össze. A funkciók megfelelő arányú elhelyezéséhez hosszan elemeztük a nemzetközi és a hazai irodaház építési példákat, a meglévő irodaházaink használatát és a Bankon belül zajló agilis transzformáció adatait.


Ma már az irodai funkciók közül szinte nem is a munkaállomások kialakítása a legfontosabb, hanem a közösségi terek. Ezek az inspiráló kollaborációs terek közvetlenebbé teszik a megbeszéléseket, ezáltal hozzájárulnak a rugalmasság és a gyorsaság növeléséhez, valamint a kreativitásunk kibontakoztatásához. Így számos olyan szabadon használható teret bocsátottunk kollégáink rendelkezésére, ahol akár egy kávé mellett, kötetlenebb, otthonosabb közegben tudnak ötletelni, egyeztetni egymással.


Fontos tervezési szempont volt az is, hogy az irodaházunk flexibilis legyen. Az M12 megfelelő lehetőséget ad majd a későbbiekben megjelenő különböző igények rugalmas kielégítésére. Az irodaterületek cellás irodái mobil, szerelt válaszfalakkal készültek, amelyek akár néhány nap alatt elbonthatók, áthelyezhetők. Az irodaterek a homlokzatokra merőlegesen 2,70 cm széles raszterenként utólag leválaszthatók, az elektromos és épületgépészeti rendszerek is ennek megfelelő tagolással épültek, működtethetők bármilyen alaprajzi módosulás esetén. A három lobby és az öt liftmag által meghatározott függőleges közlekedési rendszer alkalmas arra, hogy az emeleti irodaterületek minimális beavatkozást követően sokféle alapterületi mérettel elszeparálhatóvá, kiadhatóvá váljanak akár leányvállalatok, vagy külső bérlők részére is.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az OTP Bankcsoport Madarász utcai irodaháza, az M12 nem csupán volumenében számít különlegesnek, de belsőépítészeti, kertészeti megoldásait tekintve is kiemelkedik a hazai irodaház-építészet példái közül. A 2022 nyarán birtokba vett épület kívül-belül egyszerre szimbolizálja a bankcsoport múltját és jelenét, fókuszban a közösségi élménnyel. Az épített környezethez tökéletesen illeszkedő, igényes irodaház olyan értékeket rejt, amelyek nem csupán a külső szemlélők, de az irodaterekben otthonra találó munkatársak is nagyra értékelnek. Ez az irodaépület nagyon sok lelkes mérnökember közös alkotása, egy kivételes - és kivételesen nagy - projekt innovatív eredménye.


Az M12 irodaház igazi különlegessége, hogy az épületben és a parkjában olyan hangulatot tudtunk teremteni, amely egy kiviteli tervdokumentáció hagyományos eszközeivel le nem írható, tervlapokon és műszaki leírások többszáz oldalán elvárásként nem definiálható. Ennek, a műszerekkel nem mérhető kellemes érzéseknek okozója pedig a természetközeliség, emberközpontúság, a biofília meghatározó elemeinek szisztematikus, minden részletre kiterjedő kitartó munkával végig vitt megvalósítása.


Célunk volt, hogy munkatársaink reggelente a nagy fákkal, pavilonokkal, éttermi teraszokkal kialakított parkon keresztül sétáljanak be, így érjék el az épületet. Belső udvaraink, a tetőteraszok szintén dúsan vannak növényekkel, 5-6 méteres fákkal. A magasabban lévő irodaszinteken sétálva is folyamatosan újabb és újabb növényekkel találkozunk sok esetben karnyújtásnyi távolságra. Az épület belsejébe tervezett természetközeli anyagok, formák, színek, az akusztika, a levegőminőség, a mennyezet hűtés-fűtés, a rengeteg természetes fény, a kinti napfény változó megvilágítási erősségével összehangban vezérelt irodai világítás mind-mind olyan elemek, amelyek nemhogy eltávolítanák a munkahelyet a természettől, épp ellenkezőleg: amennyire lehet, közelítik a kettőt.
Belépve az épületbe egy sor jövőbe mutató megoldással találkozhatunk az építészeti elemektől az irodaterek elosztásán keresztül a kényelmes és rugalmas munkavégzést segítő eszközökig. Ennél is több innováció rejlik az épület nem látható részeiben: olyan, a napi hibrid működést támogató rendszereket építettünk be az IT rendszerektől a hűtés/fűtés megoldásáig, amelyek már a jövőt hozzák el és reményeink szerint sok év múlva is korszerűnek számítanak majd.


Mindezek alapján zászlóshajóként tekintünk az új M12 irodaházra: hatással van az egész OTP Csoport belső működésére, digitalizációs törekvéseire és a teljes vállalati kultúránkra. Ez az épület nemcsak a jövőnket, hanem a múltunkat is szimbolizálja: tükrözi az erőt, a stabilitást és elősegíti a közösségünk összetartását.


Fontosnak tartottuk, hogy munkatársainkat már az alapoktól bevonjuk a projektbe, hiszen az elköteleződés, az épület szerethetősége már a földmunkáknál eldőlhet. Szemünk előtt alakult át a telken található poros parkoló, majd a kiásott munkagödör, az első szerkezeti elemek és a szerkezetkész tömb egy élhető közösségi térré. Vezetők, munkatársak közösen élték át belsőkommunikációs eseményeink, rendezvényeink sorát: kollégáink gyermekeit, unokáit Munkagép Mustrára vártuk, 12 méter mélyen a Gödör Pikniket, majd az Időkapszula elhelyezésének élményét, a Bokrétaünnep és a sajtónyilvános átadó esemény pillanatait, valamint a különböző fázisok között eltelt hónapokat, éveket.


A ház megálmodói, alkotói, kivitelezői elérték céljukat: irodaházunk megtelt élettel. Míg az irodaterek a napi munkavégzést, a kollaborációt szolgálják ki és erősítik, addig a közösségi terekben mindenhol egymással beszélgető embereket látni. Ez az az első kézből tapasztalt közösségi érzés, ami a hatékonyság motorja, és ehhez kellett egy olyan léptékű irodaház, mint amilyen az M12. Sikerült olyan épületet, irodaházat, de mindenekelőtt munkahelyi környezetet megalkotnunk, amely minden ízében a bank munkatársaihoz illeszkedik, rájuk van tervezve, mint egy tökéletes ruhadarab. Hisszük, hogy a befektetett energia, az előrelátó tervezés és a hat éven át tartó maximális odafigyelés meghozta az eredményét, s egy igazán szerethető épülettel gazdagítottuk közösségünket.