Az Év Tervezett Kereskedelmi Projektje

Liget Center és Auditórium

Adatlap megosztása

Cím: 1065 Budapest, Dózsa György út 84.

Ingatlan mérete: 10405 m²

Tervezés / belsőépítészet

Tiba Építész Stúdió

Kivitelezés / Fitout

FITOUT Zrt.

Rövid bemutatkozás

A Liget Center és Auditórium modernista irodaépületek fejlesztése, a XX. századi modern magyar építészet egyik budapesti gyöngyszemének felújítása és XXI. századi építészeti stílusban történő funkcionális újrafogalmazása a Városliget kiemelt pontján, Budapest szívében. Mindkét épületre az RTL Magyarország kötött hosszútávú bérleti szerződést. Az Auditóriumban kerül kialakításra a hírstúdió, a Liget Centerben pedig a központi iroda.
A Városligeti fasorról nyíló ikonikus Liget Auditórium felújítása kapcsán megjelenő letisztult vonalvezetés, térszervezés és építészeti minőség új dimenzióba emeli a Liget Center irodaházat is. A megtartott és restaurált történelmi homlokzatok által körülölelt, a tervek szerint üvegtetővel fedett átriumos tér, illetve a felújítás során alkalmazott minőségi anyaghasználat és karakteres, a történelmi múlthoz párosuló modern építészeti formanyelv egyedülálló miliővel, „lélekkel” ruházza fel a Liget Auditóriumot. Mindkét épület örökségvédelmi szempontból védett, 1948 és 1950 között épültek a magyar és nemzetközi modernista trendeknek megfelelően, letisztult természetes kő, üveg és fém homlokzati elemekkel.
Az épületek kialakításánál hangsúlyosan jelent meg a természeti környezet beengedése a belső terekbe, minden szint intenzív, természetes megvilágítást kap, köszönhetően a parkosított zöld kertnek és a felülvilágítóknak.
ÚJ RTL székház
A Liget Auditórium és Center épületek az egyik magyarországi kereskedelmi televíziócsatorna, az RTL hosszútávú szerződés keretében bérli új székház és gyártó stúdió céljából közel 9000 m2-en, amely fő bázisként funkcionál majd az ország piacvezető médiavállalatának valamennyi dolgozója számára. Az új székház nem mindennapi belső kialakítása számos lényeges szempont figyelembevételével zajlik. A vállalat hosszútávon hibrid munkavégzésre rendezkedik be, melynek során a kollégák az irodában töltött munkanapok mellett otthonukból is dolgoznak. Az irodaépület kialakítása így nem csupán a legújabb trendeknek megfelelően zajlik majd; a vírushelyzet után levont tapasztalatok alapján, az átalakult igényekhez és az új munkafolyamatok sajátosságaihoz igazodva egy teljes mértékben modern munkakörnyezet kerül kialakításra open office jelleggel, a különböző részlegek számára dedikált, de jól elkülöníthető területekkel, shared desk rendszerrel. teljeskörű műemléki felújítás után modern, A+ kategóriás média komplexummá alakul át a Városligeti fasorra néző Liget Auditórium épülete, amelyben az RTL Magyarország hírigazgatósága és a hírstúdiók kapnak helyet. Ugyanitt kávézóként újul meg a hajdani kongresszusi épület patinás büfé terme. A Liget Center irodaépület Dózsa György út felé tájolt földszintjén közösségi teret, továbbá úgy nevezett, Experience Centert és Visitor Lounge-ot hoz létre a fejlesztő, amelyek a vendégek és üzleti partnerek számára nyújtanak majd lehetőséget találkozók és bemutatók bonyolítására, illetve a kényelmes várakozásra. A két épület kivitelezési munkálatai várhatóan 2024 első felében zárulnak.
Elhelyezkedés
A Liget Center Auditórium Budapest VI. kerületében, a Dózsa György út - Városliget fasor által határolt saroktelken, az új Néprajzi Múzeum épületével szemben található. A környék nyugodt, zöld környezet, egyúttal a főváros kiemelt turisztikai helyszíne köszönhetően a szomszédos Városligetnek, a Hősök terének és az itt megtalálható számos kulturális és sport- szabadidős létesítményeknek, mint például a 2022-ben átadott Magyar Zene Háza. A Városligeti fasor pedig Pest egyik legelegánsabb villa-negyede, ahol patinás középületek, nagykövetségek, irodaházak és palotaszerű lakóházak egyaránt megtalálhatóak. A környéken számos nagykövetség mellett, nemzetközi nagyvállalatok székhelyei is találhatóak.
Az épület tömegközlekedéssel és autóval egyaránt könnyen megközelíthető. Az épület közelében van megállóhelye az M1 és M3- as metrónak, a 30-as, 979-es buszjáratnak, valamint a 75 és 79-es trolibusznak. A biciklivel érkezők számára parkolási lehetőséget biztosít a 30 méterre található MOL Bubi állomás. Vonatpályaudvarok mint a Keleti, és a Nyugati szintén könnyen elérhetőek. Kiváló autós megközelíthetőség: Dózsa György úton mindkét irányból autóval történő behajtás megoldott, valamint az M3 autópálya bevezető is néhány percre található.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A WING küldetésének tekinti a Budapest arculatát meghatározó magyar építészeti örökség megőrzését, és hogy új életre keltse a régi épületeket, gazdasági- és közösségi szempontból egyaránt hasznos funkcióval megtöltve azokat. A WING fejlesztésében a Liget Center és Auditórium elhanyagolt épületkomplexuma új funkciót kap, a műemléki örökség megtartásával, hozzájárulvadinamikusan fejlődő városrész arculatának formálásához. A Dózsa György út mentén található Liget Center irodaház a város egyik legszebb modernista épülete, amely most egy felújítási program keretében megújul és kiegészül a Liget Auditórium épülettel. A Városligeti fasorról nyíló ikonikus Liget Auditórium felújítása kapcsán megjelenő letisztult vonalvezetés, térszervezés és építészeti minőség új dimenzióba emeli a Liget Center irodaházat is. A megtartott és restaurált történelmi homlokzatok által körülölelt, üvegtetővel fedett átriumos tér, illetve a felújítás során alkalmazott minőségi anyaghasználat és karakteres, a történelmi múlthoz párosuló modern építészeti formanyelv egyedülálló miliővel, „lélekkel” ruházza fel a Liget Auditóriumot.