Az Év Irodája

LFB Ügyvédi Iroda

Adatlap megosztása

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 7.

Átadás éve: 2023 Q1

Ingatlan mérete: 240 m²

Irodában dolgozók száma: 12

Kivitelezés / Fitout

https://www.facebook.com/Gallmu/?locale=hu_HU

Tervezés / belsőépítészet

www.saralevendel.com

Tervezés / belsőépítészet

https://www.facebook.com/saralevendel

Ingatlantulajdonos

https://www.lfblegal.hu/

Rövid bemutatkozás

Amikor a László-Fekete-Bagaméri Ügyvédi Iroda kinőtte korábbi irodahelyiségét, olyan ingatlant keresett, melyben vezető magyar peres ügyvédi irodaként a munkájukat tükröző maximalizmus és letisztultság jelenik meg. A patinás ingatlan megtalálásakor rögtön bevonták a tervezőt, Levendel Sárát, hiszen az ideális lokációval rendelkező 240m2-es nagypolgári lakás teljes műszaki felújítást is igényelt a modern enteriőr aprólékos megtervezésén túl.
A transzparens tereket a 290 cm magas belső nyílászárók, sallangmentes formavilág és csúcsminőségű anyaghasználat támogatja, a belsőépítészet ugyanakkor fejet hajt az 1890-ben épült bérház nagysága előtt. A megszokott „ügyvédi irodás” klisék és öncélú reprezentativitás vállalt elhagyásával teret nyertek az egyedi megoldások. A higgadt, stabilitást sugárzó térben az ott dolgozó 14 fő kompromisszum-mentesen tud elmélyült munkát végezni, ugyanakkor a tér szemet gyönyörködtető a belépéskor feltáruló fogadótértől az utolsó sarokig.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Három menő ügyvéd és egy tapasztalt enteriőr-tervező egész sok dudás egy csárdában. A hosszú és aprólékos tervezési folyamat során azonban mondhatjuk: a legjobbat hozták ki egymásból.
A térszervezés a működési kultúra alapos vizsgálatára épült. Az LFB ügyvédi irodában sokszor olyan ügyeken dolgoznak és visznek sikerre, amire mások szerint nincs megoldás. Az erősen fókuszált munkavégzés mellett mégis oldott a légkör: a maximalizmus és a barátságosság megfér egymás mellett. A belsőépítészet feladata volt a cég sajátosságait a tér nyelvére lefordítani: A transzparenciát a közel 3 méter magas belső nyílászárók és a nagy üvegfelületek valósítják meg, melyek vizuálisan összekötik, azonban hangszennyezés szempontjából leválasztják a tereket. A proximitást a körbejárhatóság adja: az iroda közös tereiben nincsenek „zsákutcák”, minden partner és munkatárs megközelíthető.
A tér egészére vonatkozó tervezői cél volt a szükséges és elégséges kritériumát bőven túllépve a kényelmesség és nagyvonalúság térérzetének megteremtése, a fölösleges páváskodás, öncélú reprezentativitás elkerülése mellett.
A munkaállomások kialakításánál szempont volt, hogy ne legyenek kiemelt partneri irodahelyiségek, minden helyiség – mégha más méretű is - egyenrangú legyen. Az építtetők elkötelezettek a munkatársaik szociális-, fizikai és pszichológiai jólléte mellett, így a tervezés során az ideális és személyre szabható hőmérséklet, az optimális fényviszonyok és az akusztikai szempontok is kiemelt figyelmet kaptak és az irodahelyiségek berendezése elegendő helyet hagy munka közben testmozgás végzésére.
Egy ügyvédi irodában a hangsúly az elmélyült munkavégzésen van, az LFB irodája mégis bővelkedik a közösségi terekben: attraktív tágas fogadótér várja a belépőt, mely egyben a két irányba ágazó munkaállomások sorának metszete is, ugyanakkor az egyedi tervezésű recepciós pult része az irodavezető munkaállomása is, ahova és ahonnan az információk ki- és befutnak. A munkaállomásokat összekötő közlekedők szélesek és napfényben úsznak, így az állva támasztható pulttal kombinált irattárolók a rövid megbeszélések, illetve a lounge bútorral ellátott kiszögelés a rövid pihenések kiemelt terei, melyek illeszkednek az enteriőr deszaturált, higgadt világához. Az ügyvédi iroda lelke a kistárgyalóként is funkcionáló könyvtár szoba, mely természetes fénnyel látja el az egész teret. Az építtetők elköteleződtek egy szokatlanul nagy konyha és pihenőtér mellett, mely az ügyfelél-forgalomtól félreeső területen, ugyanakkor szintén természetes benapozással került kialakításra.
A tárgyalóba tervezett dekonstruktivista függesztett fényforrások, a könyvtárszoba egyedi könyvespolcai, az egyes helyiségek egyedi tervezésű, a tér és a munkavállalók igényeihez szabott bútorai, a gondosan megválasztott csúcsminőségű anyagok mind a belsőépítészet reflexiója e viszonylag kis, de annál izgalmasabb cég működésére.
Ez a megvalósult fordítási folyamat az, ami méltóvá teszi ezt a projektet az Év irodája díjra: a trendhullámok meglovagolása és sablonmegoldások és helyett egyedit tervezni, hiszen tudjuk, hogy nem egy fotón kell jól mutatnia a színes-szagos berendezésnek, hanem az ott dolgozóknak a hét minden napján kell megnyugtató, minőségi és méltó környezetet biztosítani.


Tervezők

Levendel Sára