Az Év Irodaháza

Krausz Palota

Adatlap megosztása

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 12.

Átadás éve: 2023 Q1

Ingatlan mérete: 4600 m²

Bérlő cég: A Krausz Palota mostani felújítása óta különösen nagy érdeklődés mutatkozik az épület gazdag történelmét és nagyságát ismerő neves nemzetközi cégek részéről. Alig néhány hónappal a befejezést követően a mezzaninet, a második és a harmadik emeletet az Avison Young, az Itron és a Craft Docs már bérbe is vette. Jelenleg a tárgyalások utolsó fázisa zajlik egy méltán híres kereskedelmi márkával az üzlethelyiségre, valamint egy nagyvállalattal az első emeletre, melyek eredményképpen az egész épület fel fog töltődni bérlőkkel.

Ingatlantanácsadás

Avison Young

Design & Build

Bord Építész Stúdió

Projektmenedzsment

Realiscon

Ügynökség

Avison Young

Bérbeadó

AEW által kezelt alap

Üzemeltetés

AddVal Kft

Rövid bemutatkozás

Krausz Palota: A múlt és jelen ötvözete


Az ikonikus budapesti Andrássy úton fekvő Krausz Palota kiválóan ötvözi a történelmi nagyszerűséget a kortárs kifinomultsággal. Az eredetileg 1885-ben épült, A+ prémium kategóriás irodaház ma már BREEAM tanúsítvánnyal rendelkezik s 2023-ban aprólékos felújításon esett át. A Krausz Palota öt emeleten 4600 négyzetméternyi első osztályú irodaterülettel és prémium földszinti üzlethelyiséggel büszkélkedhet, így állítva példát az időtlen eleganciának és a funkcionális modernitásnak.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Krausz Palota a kiválóság megtestesítője, így megkerülhetetlen jelöltje az "Év Irodaháza" díjnak. Az Andrássy úton való előkelő elhelyezkedésétől kezdve, a közelmúltban végzett átfogó felújításig az épület páratlan történelmi gazdagságot, elsőrangú kényelmet és kivételes munkakörnyezetet kínál.
Az Andrássy út prominens képviselőjeként a Krausz Palota történelmi homlokzatával ejti rabul a még a szakavatott szemeket is, akiket egy újragondolt belső tér felfedezésére invitál. A külső megjelenésen túl az épület gazdag történelme is egyedülállóan ad hozzá a munka élményéhez. Az épület eredetileg a Krausz család rezidenciája volt, így számtalan neves személyiséget látott vendégül, hogy aztán az évek során végül különböző igényeknek feleljen meg, kezdve irodalmár óriások által látogatott kávéháztól egészen a II. világháború utáni Budapesti Rendőr-főkapitányságig.
Egy elhanyagoltabb időszakot követően 2022/2023-ban teljes átalakuláson áteső Krausz Palota közelmúltbeli renoválása a történelmi hűség megőrzése iránti elkötelezettségről tanúskodik, miközben megfelel a bérlők mai igényeinek és elvárásainak. A felújítás során megmaradtak az eredeti jellegzetességek, így kiváltképpen a teljesen restaurált Lotz Károly-freskók, az impozáns előcsarnok és a Krausz család máig védelem alatt álló, első emeleti lakása, ezzel is tisztelegve az épület öröksége előtt.
A felújítás kulcsfontosságú eleme volt az előcsarnok - ami mostantól nyitva áll a nagyközönség előtt -, mely az üvegtető alatt egyedi tervezésű modern csillár egységes kompozíciót alkot a bútorokkal és a kék terrazzópadlóval. A tágas terekre való törekvés jegyében készült üveg bejárati ajtók jól illeszkednek a 19. századi palota belső terének hangulatához.
A renoválás részeként eltávolították az 1950-es években beépített félemelet egy részét, így megnövelve a belmagasságot, hogy a prémium minőségű márkák elvárásainak,
is teljes egészében megfeleljenek. A teljes homlokzatot és a freskókat is maradéktalanul helyreállításra kerültek az örökségvédelmi hivatal által jóváhagyott szakképzett mesteremberek segítségével.
A modern felszereltség tovább emeli a munkavégzés helyének fényét, biztosítva a bérlők komfortját és igényeit, beleértve az épület HVAC-rendszerének teljes cseréjét és korszerűsítését, hogy a dolgozók kényelmét, bármely más modern irodaházéhoz hasonlóan, biztosítsa. A sok átgondolt részlet, a fejlett beléptető rendszer, a 24 órás recepció és a biztonsági intézkedések a kényelem mellet biztonságos környezetet is biztosít. Zuhanyzók és öltözők, helyszíni létesítmény menedzsment, illusztris előcsarnok, tárgyalótermek és biztonságos kerékpártárolók pedig tovább fokozzák a bérlői élményt. A látogatók könnyedén közlekedhetnek az épületben és használhatják a liftet mágneskártyák vagy QR-kódok segítségével.
A Krausz Palota pompásan illeszkedik környezetébe. Többszáz étterem és kávézó, edzőterem, bank, drogéria és gyógyszertár érhető el egy 5 perces sétával. Az épületben egy közös kerékpártárolót is kialakítottak, ezzel is hangsúlyozva a fenntarthatóságot és a közösségi élményt. A kitűnő tömegközlekedési lehetőségeknek köszönhetően a bérlők számára nem jelent gondot a munkába járás, sem pedig a hazajutás.
Következésképpen a Krausz Palota nem csupán egy irodaház, hanem a történelem és az innováció tökéletes egyvelege. A gazdag örökség megőrzése és a modern építészeti megoldások közötti finom egyensúly teszi az épületet az "Év Irodaháza" díj méltó várományosává. A Krausz Palota új mércét állít fel a kiváló minőség terén, olyan munkatereket kínálva, ahol a múlt és a jövő tökéletes harmóniában van meg egymás mellett.


Tervezők

Az épületet 1885-ben fejezte be Quittner Zsigmond építész, aki a Gresham-palotát is megálmodta. A palota eredeti építésében a kor számos híres művésze és kézművese vett részt, köztük Lotz Károly festőművész, aki a belső freskókat alkotta, Donáth Gyula és Róna József szobrászok, akik a homlokzati szobrokat készítették, illetve a mozaikok Luigi Depold keze munkáját dícsérik.


A jelenlegi felújítás a BORD Építész Stúdió által készített felújítási tervek alapján készült el.