Az Év Környezettudatos Irodája

KOSTAL Global Business Services Center

Adatlap megosztása

Cím: 1068 Budapest, Dózsa György út 84/B.

Átadás éve: 2023 Q3

Ingatlan mérete: 2730 m²

Irodában dolgozók száma: 150

Bérlő cég: KOSTAL Global Business Services Center Kft.

Rövid bemutatkozás

Budapesten nyitotta meg első Üzleti Szolgáltató Központját (BSC) a világ négy kontinensének 21 országában jelenlévő, leginkább autóipari beszállítóként ismert, német, családi tulajdonú vállalatcsoport, a KOSTAL Group. Az új irodába első ütemben 360 magas szinten képzett, különböző területeken dolgozó szakembert kívánnak felvenni.
Bár név szerint kevesen ismerik a KOSTAL-t, mégis alig van a világon olyan ember, aki ne használta volna már valamelyik terméküket, hiszen szinte minden autóba be van építve belőlük néhány. Talán ezért is tartják az autóipar egyik szürke eminenciásának a 4 kontinens 21 országában 18.500 munkavállalót alkalmazó cégcsoportot.
A KOSTAL az első, ráadásul a teljes vállalatcsoportot kiszolgáló és a fenntarthatóságra fókuszáló üzleti központja (BSC) helyszínének kiválasztása során megvizsgálták több ország adottságait is, és végül Magyarország mellett döntöttek.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Ha már valaha is villantottál a kocsidban lévő reflektorral, akkor biztos lehetsz benne, hogy az a német KOSTAL cég egyik gyárában készült.
Az elsősorban autóipari beszállítóként ismert, négy kontinens 21 országában jelen lévő, mindig is technológiai újításokra összpontosító német multinacionális családi vállalat úgy döntött, hogy új fejezetet nyit üzleti életében. Ennek eredményeként a globális üzleti szolgáltatások központja megnyitotta kapuit, újfajta módját hozva a munkavégzésnek a KOSTAL Család életébe.
A rugalmasság az iroda designban is megmutatkozik. Senkinek sincs dedikált íróasztala - de mindenki választhat féltucatnyi lehetőség közül, hogy az adott napon hogyan szeretne dolgozni: ülve, állva, együttműködve, ötleteléssel, megbeszéléssel - vagy élvezheti a csendet és a nyugalmat a telefonfülkékben, illetve a csendes zónákban. Továbbá a HR-csapaton kívül senkinek sincs külön irodája, így az igazgatók, vezetők és csoportvezetők közel maradhatnak a csapatukhoz, és számos, a legmodernebb technológiával felszerelt tárgyalóterem közül választhatnak, hibrid megbeszéléseikhez. A kialakításkor a kollégák igényeit is igyekeztünk rugalmasan kezelni, például az ő visszajelzéseik alapján került kiválasztásra az, hogy milyen székek legyenek az irodában.
A fenntarthatóság a KOSTAL örökségének része, hiszen a hibrid és elektromos járművek, a napelemes inverterek és a frekvenciaváltók vezető beszállítója. Ezt tükrözi a vállalati szlogenjük is: ‘We shape the future today’. Értékeik tiszteletére az új irodát úgy terveztük, hogy megfeleljen a csökkentett energiafogyasztás és az erőforrás-hatékonyság iránti igényeiknek.
Az energiatakarékos LED-es lámpákat mozgásérzékelő rendszer vezérli. Az irodában található üvegfalak 71%-át újrahasznosították, a munkaállomásokon található íróasztalok 27%-a szintén újrahasznosított. Továbbá az iroda éves villamosenergia-fogyasztásának 50%-át napelemek fogják ellátni, és a vízfogyasztás minimalizálására is nagy hangsúlyt fektettek. Az elkészült iroda Leed Gold minősítést kapott.
A megrendelővel folyamatosan egyeztetve alakult ki a megvalósult koncepciónk, mely az itt dolgozókra szeretne reflektálni a formákon, anyagokon és színeken keresztül. Az alapgondolat egy olyan belső karakterisztikus tér kialakítása volt, ahol megtudjuk jeleníteni magukat az embereket és a cég alapértékeit is egyaránt. Ennek köszönhetően egy olyan grid rendszer lett létrehozva, ami megfelelően reflektál ezekre az elvárásokra. A pontok jelenítik meg magukat az embereket és a vonalak/hálók - a közös munkát, „kapcsolódást” és a családi vállalkozást egységesítik a KOSTAL cég alap értékrendjeivel. Az iroda tereiben természetes színek alkalmazásával egy meleg-otthonos környezet kialakítása volt a cél. A kék különböző árnyalatai és azok komplementer színei jellemzik az iroda hangulatát.
Fontos szempontunk volt még, hogy az itt dolgozóknak betekintést nyújtsunk a cég múltjába, jelenébe, valamint a gyártott termékeket is megismertessük velük. Ezért létrehoztunk különféle reprezentatív „multisensoral experince” részeket az iroda teljes területén. Van itt hídon „saláta torony”, KOSTAL time line és több product wall is. Mellette a teljes signage csomag is erősíti majd a KOSTAL életérzést.


Tervezők

Építész csapat: DVM group - Fekete-Tóth Tímea, Kutasi-Kovács Petra, Tyeklár Ádám, Vasi Lili, Király-Tóth Viktória, Hoffmann Franciska


Látványtervezés: DVM group - Meszes Csanád, Sády István, Süttő Réka