Az Év Közösségi Tere

Kollab

Adatlap megosztása

Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6

Ingatlan mérete: 350 m²

Kávé & catering

Nor/ma Budapest

Növénydekoráció

Pilea project

signage design

Ugly but Useless

Raktártechnika

UGP Raktártechnika Kft.

Ingatlanfejlesztő

NEPI Rockcastle

Üzemeltetés

Remete Tibor és Kovács Adél

Rövid bemutatkozás

A Mammut Bevásárlóközpont harmadik emeletén található a Kollab közösségi tér, amellyel a Mammut ingatlanfejlesztője a NEPI Rockcastle egy mindenki számára nyitott teret akart létrehozni. Ehhez Remete Tibor és Kovács Adél lett a segítségükre, akik a Paradigma Ariadnéval kiegészülve megalkották a város legnagyobb közös nappaliját. A budapesti plázák első generációja az elmúlt években váltak nagykorúvá, így van ezzel a Mammut is, amelynek harmadik emeletén az elmúlt években több üzlet is üresen állt. Részben ennek megváltoztatására jött létre a Kollab az egyik üresen álló, kiváló adottságú térben, amely mostantól egy a Széna térre panorámás kilátást kínáló, marasztaló belsőépítészeti megoldásokkal felvértezett közösségi tér. Délelőtt co-working space és kávézó, délután kultúrhely és snack bár, az este kilenc órai zárásig pedig lazulóhely, amely otthont ad sokszínű programoknak: egyszer designpiac, máskor galéria, gasztrobüfé, szabadegyetem, színház, koncerttér vagy művészmozi.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A Kollab frissességet és új lendületet hoz a Mammut bevásárlóközpontba. A főváros egyik legforgalmasabb csomópontja mellett, második otthonra lelhetnek a kultúra, a design, a tudomány és a technológia világa iránt érdeklődő, szabad gondolkodású emberek. A hét minden napján délelőttől estig nyitva tartó Kollab programjait a hazai underground élet meghatározó szereplői alakítják ki havi váltásban.


A projekt megvalósításával a cégen belül a fiatal generációt és vezetőiket bízták meg, akik ötletgazdag csapatokkal működtek együtt a közösségi tér kialakításában, miközben nem tévesztették el az irányt, hogy a fogyasztásalapú társadalom minél több tagját át tudják irányítani a közösségi szemlélet felé.


Az izgalmas kísérleti projekt megvalósításával a hazai kreatív ipar két elismert szereplőjét, Kovács Adél trendkutatót és Remete Tibort, a Super Channel stratégiai és kreatív igazgatóját bízták meg akik a Paradigma Ariadné építészeit keresték fel a tér tervezésére. Kovács Adél trendkutatóként brandfejlesztéssel, és kreatív koncepcióalkotással foglalkozik, mindemellett a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat BA specializációjának a vezetője, a Breuer Marcell Doktori Iskola kutatója. Remete Tibor komoly ügynökségi múlttal rendelkezik, ám ma már leginkább az intelligens hálózatok szuperképessége, a kollektív gondolkodás és cselekvés, az értékvezérelt jövőformálás, valamint mindezek társadalmi hasznosítása foglalkoztatja. A Paradigma Ariadné pedig egy bátran kísérletező építésziroda a hazai piacon, akik az esztétika és térhasználat innoválásával foglalkoznak.


A NEPI Rockcastle ingatlanfejlesztő és a kreatív csapat együttműködésének fontos része, hogy a „future of retail” szellemében bátran kísérletezzenek és teszteljenek olyan megoldásokat, ahol a közösségépítés, a tartalomfejlesztés, a felhasználói élmények elsőbbséget élveznek a tisztán kereskedelmi promóciókkal szemben. Koncepciójuk szerint a kurátori szűrőn keresztül érkező tartalom, a megfelelő atmoszféra megteremtése, az emberek és a történeteik összekapcsolása a Kollab közösségi szellemét erősíti majd, ez pedig megágyazhat egy visszafogott hedonista fogyasztási modellnek. Ahol az élet szép, és javarészt klassz dolgok történnek.


A Kollab egy markáns alapértékeket képviselő hely, de a programokért, sőt a tér kialakításáért is havonta más és más, a saját területükön meghatározó szakemberek, véleményvezérek, művészek felelnek. A Kollab a dinamikusan alakítható moduláris arculatával és a bátor, számos funkció ellátására alkalmas DIY belsőépítészeti megoldásaival arra hivatott, hogy érték alapon összekapcsolja a különböző szubkultúrákat, műfajokat és generációkat.


A tér szellemiségének megfelelően a megválasztott formák és anyagok azt a célt szolgálják, hogy aki ebbe a térbe betekint, majd aztán betér, annak világos legyen, hogy nem egy áltagos étterembe vagy egy üzletbe érkezik, hanem olyan térbe, ahol bátran leülhet és eltöltheti az idejét a fogyasztás kényszere nélkül. A tér fő karakterét a sárga üvegszálas poliészter hullámlemez adja, amely a kerámia falazóblokk anyagával és az ipari csarnokokból ismerős alumínium polcrendszerrel, valamint a hazai művészek munkáival nyomtatott függönyökkel együtt teremti meg azt a „szokatlanul otthonos” hangulatot, amelyet a tervezés elejétől fogva kerestek a projekt megvalósítói.


Hogy a változatos programokhoz idomuljon a tér, így két karakteres bútor kapott helyet benne, amely formájával kimozdítja a látogatókat a megszokottságból és mind kettő fontos funkciót tölt be. A kék hullámzó asztalrendszer, hol közel enged a szembeülőhöz, hol távolságot tart tőle. A borovi fenyő masztaba pedig egy két irányba működő lelátó és a gyerekek kedvenc labirintusa.


Ezek az elemek és megoldások bár vizuálisan ingergazdagok, azonban nem csak a látványt és a hangulatot szolgálják, hanem lehetőséget teremtenek arra, hogy az elkövetkező egy évben minél változatosabb események színhelyeként szolgálhasson a Kollab és ehhez meglegyen a megfelelő téri adottság, és azok a különálló bugyrok, amelyekben a koncertek, beszélgetések, workshopok sorozata megtalálja majd a helyét, és amelyet a közönség is kényelmesen élvezhet.


Tervezők

Paradigma Ariadné (Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid, Katona Tünde, Árkovics Lilla, Wesselényi-Garay Anett)


A Paradigma Ariadné egy budapesti építész stúdió, amely nem mindennapi épületeket, installációkat és tárgyakat tervez. Terveik megfelelnek minden elvárt igénynek és mindig tartalmaznak valami extrát, ami az adott épület vagy belső tér lakóinak, használóinak vidámabb mindennapokat vagy kellemesebb környezetet eredményez. Emiatt az irodára jellemző az esztétika innovatív megközelítése, a szép keresése, valamint az olyan épültek tervezése, amelyeknek elmesélhető története van.


Az iroda partnerei és ügyfelei között intézmények, vállalatok, önkormányzatok és magánszemélyek is megtalálhatók, különösen olyanok, akik újszerű ötleteket és megoldásokat szeretnének építészeti feladataikhoz vagy olyan projektjeikhez, amelynél építészeti tudásra van szükség.