Nevezés

Az Év Kereskedelmi Fejlesztése

Kálmán Imre 20 Irodaház

Adatlap megosztása

Cím: 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 20.

Átadás éve: 2020 Q1

Ingatlan mérete:

Irodában dolgozók száma:

Bérlő cég:

Tervezés / belsőépítészet

MádiLáncos Studió Kft.

Világítástechnika

SOLINFO Lighting & Home

Kivitelezés / Fitout

FITOUT Zrt.

Projektmenedzsment

Jones Lang LaSalle Kft.

Tervezés / belsőépítészet

A4 Stúdió

Kivitelezés / Fitout

Magyar Építő Zrt.

Tervezés / belsőépítészet

Bolla és Gregersen Kft.

Tervezés / belsőépítészet

Somlai Design Studio Kft.

Tervezés / belsőépítészet

Artrea Consulting Kft.

Rövid bemutatkozás

A Kálmán Imre Irodaház 1895-ben épült, eredeti funkciójában a földszinten üzletek, az emeleteken lakások kerültek kialakításra, majd későbbiekben az Ipartestületek Országos Szövetsége székházaként működött.

A felújítás két ütemben (2015-2016, illetve 2019-2020) valósult meg. Az első ütemben eredetileg oktatási funkciót terveztek, amely végül nem valósult meg, és szerkezetkész állapotban a kivitelezés pár évre megállt. Végül a fejlesztés új lendületet 2019 első felében kapott, amikor irodaház funkcióra folytatódott tovább. A felújítási, kivitelezési munkák 2. üteme 2019 III. negyedévben indult el újra és az átadásra 2020 március végén került sor.

OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az épület egy remek példája annak, hogyan lehet egy régi épület szellemét és hangulatát megőrizve új, a mai igényeket is kielégítő, új funkcióval megtölteni. Külön érdekesség az épület története, illetve az alaprajz különböző funkcióra való alkalmassága, amelyet az is bizonyít, hogy az elmúlt 125 évben bérházként, irodaként is működött, sőt oktatási funkció is tervezett volt.

A 2. ütemben az épület alatt egyedi, autóliftes parkolórendszerrel 8 db parkolóhely került kialakításra, amely a belvárosi lokációból adódóan komoly hozzáadott értéket képvisel.
A kivitelezés során komoly kihívást jelentett a lokáció okozta organizációs terület hiánya, illetve az épület műemléki védettséggel kapcsolatos feladatok (homlokzat felújítási munkák, homlokzatvilágítás). A 2. ütemben tartozó belsőépítészeti munkák a FITOUT Zrt. vállalásában, design & build konstrukcióban valósult meg, a MádiLáncos Studio-val való szoros együttműködésben.