Nevezés

Az Év Tervezett Projektje

HelloParks Maglód logisztikai megapark

Adatlap megosztása

Cím: 2234 Budapest, Dóra Tivadar utca 2

Átadás éve:

Ingatlan mérete:

Irodában dolgozók száma:

Bérlő cég:

Ingatlanfejlesztő

HelloParks

Rövid bemutatkozás

A Futureal-csoport 2020 végén HelloParks néven egy újgenerációs, innovatív ipari és logisztikai ingatlanfejlesztő vállalatot indított melynek célja, hogy ebben a dinamikusan növekvő iparágban az egyik vezető szereplővé váljon először Magyarországon, majd a közép-kelet-európai régióban. Portfóliója bővítésével, pedig hozzájáruljon Magyarország regionális logisztikai szerepének javulásához, hiszen az újgenerációs létesítmények révén új, regionális léptékben gondolkodó ügyfelek vonzhatók be a hazai piacra.

Az indulás óta eltelt alig több mint egy év alatt három akvizíciót is sikeresen zárt a társaság, melyek közül a HelloParks Maglód a második fejlesztés, mely Budapest keleti agglomerációjának leggyorsabban fejlődő ipari zónájában, a termelő vállalatok és a logisztikai szolgáltatók számára is ideális helyszínen valósul meg. Az M0 körgyűrű mentén, az M4 és az M5 autópályák, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében található, 46 hektáros telken összesen több mint 200.000 m2-nyi raktár-, könnyűipari- és irodaterület kialakítását tervezi a HelloParks.

Idén áprilisban kezdődött meg a HelloParks Maglód első ütemét jelentő 46.000 m2-es raktárcsarnok kivitelezése, ami rendkívül gyors ütemben, mindössze 6 hónap alatt valósult meg csatlakozó út- és közműrendszerrel együtt mintegy 10 milliárd forint beruházás révén. A fejlesztés sikerét mutatja, hogy decemberre már beköltöztek az épület első nagy bérlői is: a FoxPost, Bútor1, valamint a Karzol-Trans, akik az első ütem 50 százalékát foglalják el, de a többi szabad területre is előrehaladott tárgyalások folynak. A bérbeadással párhuzamosan már a következő épületek tervezése és engedélyezése is folyamatban van, hogy a cég minél gyorsabban ki tudja szolgálni a meglévő és jövőbeli igényeket. A hazai piacon egyedülállóan gyors kivitelezéssel a HelloParks egyszersmind megfelelt annak az iparági elvárásnak, miszerint a logisztikai szereplők jellemzően egy éven belül szeretnek beköltözni a kiválasztott ipari létesítményekbe.

Az elkészült épület és a tervezett további négy, egyenként 26-60.000 m2 közötti alapterületű, modern kialakítású létesítmények között lesznek úgynevezett Big Box típusú csarnokok, melyeknél a legkisebb bérbe vehető területe 3 300 m2, és Flexi Box épületek, melyek az ennél kisebb, vagyis az akár 500, 1000 vagy 2 000 m2 területet igénylő bérlőket tudják majd kiszolgálni.

Az épületek közös jellemzője, hogy az energiahatékonyságot és a környezetkímélő üzemeltetést biztosító okos megoldások révén teljesítik majd a BREEAM fenntarthatósági szabvány előírásait New Construction kategóriában. A HelloParks fejlesztései - Magyarországon elsőként a logisztikai épületek között - az Excellent szintet célozzák, melynek rendkívül szigorú követelményeit a HelloParks Maglód első épületének tervezési szakasza (Design Stage) már teljesítette is, és folyamatban van a következő lépést jelentő Post Construction minősítés előkészítése is. Az Excellent szint elérése többek között azt jelenti, hogy a beruházás nemcsak műszaki tartalomban, hanem annak ergonómiai kialakításában, környezetre való hatásainak csökkentésében, energetikájában, üzemeltetésében és a teljes beruházási folyamatra vonatkozó menedzselés során is rendkívül magas fenntarthatósági követelményeknek felelt meg. Energetikai szempontból a legkiemelkedőbb környezettudatos megoldás, hogy a park logisztikai épületeinek irodái üzemeltetéséhez szükséges teljes energiaszükségletet fedezni tudja majd az épület tetején elhelyezésre kerülő napelempark. Az energiafelhasználás csökkentéséhez hozzájárul az alacsony NOx sötétsugárzó fűtési berendezés és a hőszivattyú alkalmazása is.

A fejlesztés során kiemelt szempont az élhető, emberközpontú és felhasználóbarát környezet kialakítása, mely hosszú távú értéket teremt a partnerek részére. A bérlők kényelmét szolgálja majd a WELL Standard Mind és Community kritériumoknak megfelelően megvalósított ParkCenter, mely a rövid távra kibérelhető irodákkal, a HelloCafe-val, akár catering szolgáltatással is igénybe vehető konferenciatermekkel, vagy a hosszú távra kiadó A kategóriás irodahelyiségekkel várja a munkavállalókat. Mindemellett a jóllétet segítő és egyben környezettudatos megoldás a logisztikai épületek között kialakított kerékpáros infrastruktúra és busztranszfer, valamint a megaparkon belüli közlekedéshez rendelkezésre álló elektromos golfkocsik. Ezek mind hozzájárulnak a karbonlábnyom csökkentéséhez, a szolgáltatások pedig a területen működő vállalatok munkaerő-toborzó és -megtartó tevékenységét segítik.

A maglódi fejlesztés egy újabb fontos lépés afelé, hogy a HelloParks ebben a turbulens időszakban is lendületesen fejlődő ipari- és logisztikai piac egyik meghatározó szereplőjévé váljon. Az e-kereskedelem gyors fejlődése, a termelési kapacitások visszatelepítése új trendet indított el, a régiós EU-központok kialakulását. A HelloParks Maglód is ebbe a trendbe illeszkedve szolgálják ki majd a régiós és a városi logisztikai igényeket.

OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

• egy újgenerációs innovatív ipari ingatlanfejlesztő cég második (egy éven belül), eddig közel 32 millió euró beruházási értékű, jövőbe mutató projektje
• rendkívül gyors tempóban kivitelezett fejlesztés az első ütemben
• első ütem fejlesztése Magyarországon elsőként ipari fejlesztés, ami a BREEAM New Construction kategóriában megkapta az Excellent minősítést (Design Stage)
• ParkCenter kialakítása a bérlők kényelmét szolgáló megoldások, szolgáltatások részeként
• WELL standard Mind és Community kritériumok megvalósítása a ParkCenter kialakításánál
• létesítmények irodáinak üzemeltetéséhez szükséges energiaszükségletet teljes mértékben fedezni tudja az épület tetején elhelyezett napelempark
• az energiaszükséglet csökkentéséhez hozzájárul az alacsony NOx sötétsugárzó fűtési berendezés és a hőszivattyú alkalmazása is
• a fenntarthatóságot szolgáló okos megoldások (applikáció, BMS és IoT technológia)
• a világjárvány során gyökeresen megváltozott szektor igényeinek megfelelő, regionálisan adaptálható, rugalmas koncepció
• kivételes lokáció - M0 körgyűrű mentén, az M4 és az M5 autópályák, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében található: a budapesti disztribúciót végző szolgáltatók, termelő vállalatok és a logisztikai szolgáltatók számára is optimális helyszín