Az Év Ingatlanfejlesztése

Graphisoft Park Fogadó épület

Adatlap megosztása

Cím: 1031 Budapest, Záhony 7

Átadás éve: 2017 Q3

Ingatlan mérete: 3000 m²

Rövid bemutatkozás

Az ingatlanfejlesztés célja a Graphisoft Park hangsúlyos, arculatot adó új épületének megvalósítása volt. Ez az új irodaház fogadja a Parkba érkezőket, találkozási pont, kapocs a város és a Park között. A Graphisoft Park új Fogadóépülete kiemelt helyzete miatt szimbolikus szerepet kap. Pozíciója predesztinálja, hogy jelszerű épület legyen, valóban a park Kapujává váljon. A városszerkezeti tengelyek kereszteződése miatt a terület vizuális referencia pontjában áll. Így a park bejárata melletti zöldterület az épület előterévé válik.
A Graphisoft Park elnevezés az iroda-munkahely (épületek) és a park (kert, környezet) egységét jelzi. A zöld környezet és a munkahely összefüggenek, a BENT és a KINT egyaránt hangsúlyt kapnak. Az új épület építészeti megfogalmazásakor e két identitás egyensúlyára törekedtünk. A ház határai a kert határai és fordítva: a célunk a határok összemosása, technika és természet új, innovatív harmóniája. Ezt az átmenetet az épület kettős homlokzata biztosítja. A külső palást és a belső, tényleges homlokzat között ugyanis bejárati terek, árkádok, teraszok, erkélyek, a felső szinten zöld felületek alakulnak ki.
Ahogyan a terület használatában paradigmaváltás történt (Gázgyárból Graphisoft Park lett), a hagyományos ornamentalitás rendszerét (tégla és kerámia burkolatok) is felváltotta a teljes transzparencia. Így a bent folyó tevékenység közvetlenül megjelenik a homlokzatokon: a külső homlokzati rendszeren átsejlik a benti világ. A tüzihorganyzott szerkezetek, látszóbeton födémek, látszó gépészeti szerelések a terület ipari-gázgyári múltjára reflektálnak. A homlokzati üveglamellákon megjelenő szitázott mintázat a technológiai innovációt jeleníti meg képző- és iparművészeti eszközökkel.
A kettős homlokzat, a lamellák különböző elfordítása és a mintázat miatt a tömeg és a fényjáték, a tükröződés és az áttetszőség a nap minden szakában más és más. A szigorú alaprajzi szerkesztés és az összefogott épületszerkezet miatt mégis egységes és karakteres összképet mutat. A változás és állandóság folyamatos kettős játéka közvetlenül reflektál a természeti környezet változásaira is.
Tömegformálás szempontjából klasszikus hármas tagolás érvényesül. A lábakra állított földszint – körben nyitott árkád, becsalogat, eltünteti a külső és a belső határát. A plasztikusan kirajzolódó 2 emeleti irodaszint a bérlők számára biztosít kiemelt felületet, a teraszosan visszahúzott fölső, "koronázó szint" pedig befejezi-lezárja az épület tömegét, lehetővé teszi a körpanoráma bemutatását. A földszinten kávézó, recepció kapott helyet, a köztes szintek bérterületek, a felső szinten a Graphisoft Park saját irodái találhatók.
A teljes házon egyenletes szerkezeti raszter vonul végig, alaprajzi és homlokzati értelemben egyaránt. Ez a szabályosság és szigorúság ad az árnyalódó külsőnek és életszerűen változó, szerkesztetten flexibilis belsőnek könnyű olvashatóságot.
A ház hűtés-fűtés gépészeti rendszerét a környezettudatosság jegyében, az energiafelhasználási hatékonyság és a magas komfortérzet elvárású zajszint, a tökéletes légállapot és esztétikai szempontok miatt változó hűtőközeg-áramú (VRV) rendszer látja el, melynek hatékonyságáról a Park korábbi fejlesztései során szerzett tapasztalatot.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A reprezentatív épület egyedi, finom építészeti, könnyed szerkezeti megoldásokkal készült. Az emblematikus megjelenéshez hozzátartozik az üveglamellákon látható egyedi, színes, szitázott mintázat, ami az épületet összetéveszthetetlenné teszi. A kellemes munkakörnyezetet egyrészt az igényes zöldfelületek, másrészt a technológiai park épített és szellemi környezete, szolgáltatásai, kávézó, teraszok, erkélyek, korszerű irodaterek biztosítják. Az épület megjelenésének köszönhetően kifejezi a Park innovatív jellegét, annak jelképévé válik.