Az Év Logisztikai Projektje

GLP Sziget I Logisztikai Központ

Adatlap megosztása

Cím: 2310 Szigetszentmiklós, Bevásárló utca 1.

Átadás éve: 2021 Q3

Ingatlan mérete: 69801 m²

Ingatlanfejlesztő

GLP PFH Hungary Management Kft.

Rövid bemutatkozás

A GLP név 2020-ban vált ismertté a hazai piacon, ekkor lépett színre a több mint 30 évnyi tapasztalattal felvértezett globális fejlesztő- és befektetőcsoport egy összetett európai felvásárlási ügylettel. A GLP tevékenysége az öreg kontinensen kívül kiterjed Brazíliára, Kínára, Indiára, Japánra, az Egyesült Államokra és Vietnámra. Ingatlan-, illetve magántőkealapokban kezelt eszközeinek értéke világszerte meghaladja a 120 milliárd dollárt. Ügyfelei jelentős részben a logisztikai szektor nagyágyúi, globális blue chip vállalatok.


Európában a GLP 12 országban van jelen, valamennyi kiemelkedő logisztikai piacon meghatározó szereplőként tevékenykedik. Ezekben az országokban mintegy 10 millió négyzetméternyi ingatlanfejlesztés fűződik a csoport nevéhez. A jelenleg a GLP által kezel logisztikai állomány eléri a 6,4 millió négyzetmétert, és a tulajdonában lévő területeken további 4 millió négyzetméter fejlesztésére van mód.


Magyarországon a GLP portfóliója a korábban épült üllői és gyáli létesítmények mellett magában foglalja a Sziget Logisztikai Központot.


A Sziget Logisztikai Központ a GLP első magyarországi ingatlanberuházása, amely Budapest tőszomszédságában, Szigetszentmiklós határában valósul meg több ütemben. Lokációja önmagában is tükrözi a GLP régiós stratégiáját: kiváló elhelyezkedésű, magas színvonalú logisztikai létesítményekkel támogatni a meglévő és a leendő ügyfelek növekedését szerte az országban.


A projekttel a cég új mércét állított fel a magyarországi raktárpiac műszaki megoldásai számára. A GLP Design Standard egy összetett műszaki specifikáció, amely egyszerre veszi figyelembe a hatékony térkihasználás és a gördülékeny logisztikai operáció iránti igényt.


A fejlesztés megkezdése után nem is sokat váratott magára az első bérleti megállapodás: az ellátási láncok terén professzionális megoldásokat kínáló Fiege Csoport 2021 első félévében kötött 43 ezer négyzetméterre szóló szerződést, 2022 tavaszán pedig a közép-kelet-európai térség egyik legnagyobb webáruháza, az Alza vett bérbe összesen több mint 22 ezer négyzetméternyi területet.


A GLP Sziget első üteme az építkezés kezdete után kevesebb mint egy évvel már használatba vételi engedélyt kapott. 2022 januárjára pedig biztossá vált, hogy az elkészült, mintegy 70 ezer négyzetméteres első ütem mellett rövidesen újabb kezdődik: ekkor jelentette be a GLP, hogy a szomszédos, 22,3 hektáros területen folytatódik a fejlesztés. A beruházás két üteme összesen 150 ezer négyzetméter első osztályú raktárterületet foglal majd magában.


A Sziget Logisztikai Központ épületei a BREEAM fenntarthatósági szabvány minősítési kritériumai szerint épültek.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Kategóriateremtő műszaki szabványok  • a Sziget Logisztikai Központ építésével a GLP új, magas szintű fejlesztési szabványokat honosított meg a hazai piacon

  • ez a tervezési koncepció több egy új műszaki megközelítésnél: szemléletmódja és megoldásai egyaránt a globális fejlesztő- és befektetőcsoport legjobb gyakorlatain alapulnak

  • a GLP Design Standard elemei a hatékonyságot, a rugalmasságot és a környezettudatosságot helyezik előtérbe


Fókuszban a fenntarthatóság  • a projekt megvalósítása során fontos vezérelv volt az ESG (gazdasági, társadalmi, vállalatirányítási) tényezők figyelembevétele – ez egyebek mellett abban a szemléletben ölt testet, amely szerint az energiahatékonyság és az alacsony fogyasztás nem csupán költségcsökkentést, hanem kisebb környezeti lábnyomot is jelent


Kiváló elhelyezkedés  • a főváros déli peremén, Budapest központjától mindössze 20 percnyi távolságra

  • kiváló közúti kapcsolatok az M0 autóútnak köszönhetően

  • egyszerű megközelíthetőség tömegközlekedéssel is

  • kiskereskedelmi és vendéglátó egységek, szálláslehetőség a közelben


Testre szabható megoldások számos iparág számára  • a Sziget Logisztikai Központ csarnokai egy sor ágazat szereplőinek nyújtanak bővülési lehetőséget: e-kereskedelem, raktárlogisztika, disztribúció, gyártás…

  • az eddigi bérlők is ezen szektorok képviselői közül kerültek ki, szemléltetve, hogy a Sziget Logisztikai Központ mind az internetes áruházak saját központjai, mind a 3PL logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalkozások raktárai számára megfelelő megoldást kínál.