Nevezés

Az Év Irodája

Food Base kft. irodaháza

Adatlap megosztása

Cím: 2100 Gödöllő, Kühne Ede utca 4.

Átadás éve: 2015 Q4

Ingatlan mérete: 450 m²

Irodában dolgozók száma: 15

Bérlő cég: Food Base kft. (tulajdonos)

Kivitelezés / Fitout

Térváz Építőipari Kft.

Tervezés / belsőépítészet

Reload Építészstúdió

Tervezés / belsőépítészet

Reload Építészstúdió

Rövid bemutatkozás

2014-ben kaptuk a megbízást az aromákat gyártó Food Base Kft.-től, hogy tervezzük meg új gödöllői raktár és gyártócsarnokukat és az ehhez tartozó irodaházat is, mely irodaház egyben a cég arculati megújításának egyik legfontosabb eleme is. Az irodaház esetében nem csak az épület megtervezésére kaptunk megbízást, de a komplett belsőépítészeti tervek elkészítését is ránk bízták.

A megbízónk elvárása egy egyszerű, de megjelenésében egyedi, friss és értékálló, az ipari park területén meghatározó megjelenésű épület tervezése volt, ami képes kapcsolatot teremteni a cég profilját adó ételaroma gyártással, ugyanakkor belső tereivel igényes és időtálló munkakörnyezetet teremt.

Megbízónk felismerte, hogy az ipari parkok építészetének funkcionális világába becsempészet legkisebb kreativitás is nagyban gazdagítja az épített környezetet és a cég arculatát is építi, mindamellett, hogy az üzem dolgozói számára egy - az ipari szektorban - szokatlanul magas minőségű munka/pihenő környezetet biztosít.

Mind a külső, mind a belsőterek tekintetében a tervezési koncepció alapját, az élénk és nem szokványos színek használatának, az alap geometriai elemek absztrakt megjelenítési lehetőségeinek keresésének, valamint az átlátható, tiszta belső tér megteremtésének – utalásként az élelmiszeraromák vegytiszta, de színes világára - igénye adta.

Az irodaház végletekig egyszerűsített, letisztult tömegét a szalagablakok üvegtáblái között, tervezett véletlenszerűséggel elrendezett színes üvegpanelek elhelyezésével és a szokatlan homlokzati színválasztással tettük különlegessé. A homlokzat meglepő és karakteres színhasználata kiemeli a főépület tömegét az ipari park architecturájából. Ez a megoldás nem csak a német és holland építészet ihlette designnal hoz újat az ipari parkok világába, de műszaki értelemben is kihívást jelentett.

Az irodaépületben elhelyezett helyiségeket egy 9m magas átrium választja ketté, melyben a recepciós pult és lounge bútorok kaptak helyet.

OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Úgy gondoljuk, hogy a Food Base aromagyártó irodaépületének külső és belsőépítészeti megjelenése között - egy jó koncepcionális gondolattal - sikerült egységet teremtenünk. A megbízónk visszajelzései alapján mind nekik, mind az épületben dolgozóknak és a cég partnereinek is kellemes belső környezetet teremtettünk, mindezt úgy, hogy a külső és belső összhangja megmaradt.

Fontos szempont, hogy az ipari parkok világára igazán nem jellemző külső és belsőépítészeti minőség jött létre munkánk és megbízónkkal való együttműködésünk eredményeként. Ezzel a munkánkkal talán csatlakozhatunk a - nem túl nagy számban ugyan, de létező - hasonló típusú és minőségű projekthez és jó példát mutathatunk azon ipari fejlesztőknek, akik még csak most tervezik további fejlesztéseiket.

Kevés eszközzel, színek és alapformák segítségével kellett értékálló és friss designt, kellemes munkakörnyezetet létrehoznunk.

A terek tisztasága, rendezettsége, egymásba olvadó, izgalmas transzparenciái, absztrakt módon tükrözzik vissza az aromagyártás alapját jelentő színtiszta vegyészi munka jellegét. A belső terekben és a homlokzaton megjelenő telített színek pedig az előállított aromák színes világára, az ízek sokszínűségére reflektálnak. Mindezekkel az asszociációkkal nem csak az épület külső megjelenésében tudtunk egyedi karaktert létrehozni, de a belsőépítészeti design is támogatja a cég imázsának építését.

De számunkra a legfontosabb visszaigazolás ebben a belsőépítészeti projektben az volt, hogy viszonylag kevés belsőépítészeti eszközzel is lehetséges egy szerethető, „otthonos” és mégis karakteres munkahelyi környezet megteremtése. Mindezt úgy, hogy a térkapcsolatok és belsőépítészeti hangulatok kialakításakor sehol nem kényszerültünk, a munkavégzés megkövetelte funkcionalitás ellen ható kompromisszum megkötésére!