Az Év Irodája Szakmai díj

Dessin Design

Adatlap megosztása

Cím: 1095 Budapest, Soroksári út 138-142.

Átadás éve: 2020 Q2

Ingatlan mérete: 250 m²

Irodában dolgozók száma: 11

Bérlő cég: Dessin Design Kft.

Irodabútor

Ahrend Hungary

Kivitelezés / Fitout

Dessin Design Kft.

Bérbeadó

RIMA Magyarország Zrt.

Tervezés / belsőépítészet

Gábor Sarolta

Fotók

Csondor Ágnes

Rövid bemutatkozás

A 25 éves Dessin Design Kft. nem csak tervezi, hanem gyártja és ki is helyezi azokat a két- és háromdimenziós látványelemeket, amelyek meghatározzák a kortárs művészeti múzeumtól a blue chip multicégekig terjedő szcénában működő megrendelőinek mindenkori vizuális arculatát. A cég legújabb iroda-műhely kombója is a kreatív ötlet megszületésétől a teljes gyakorlati megvalósításig terjedő ívben fogja össze a vizuális tervezés és termelés területeit. Az a negyedszázada csiszolt törekvés, hogy a cég munkatársai a grafikustól, a belsőépítészeti tervezőtől a nagyformátumú, state-of-the-art digitális nyomda- és vágógépek irányítóin át a bel- és kültéri dekoratőr szakértőkig a cégvezetővel együtt, egyetlen közösségi térben működhessenek, maradéktalanul az Illa Irodaházban kialakított hibrid iroda-műhely térben valósulhatott meg. Az áttetsző térszervezés a cég minden munkatársa számára láthatóvá teszi a többiek tevékenységét, ami organikus módon, kényszer nélkül növeli minden érintett termelékenységét és (ön-)ellenőrizhetőségét. A cég küldetése és víziója áthatja az egész teret. A cég a teremgarázshoz közvetlenül kapcsolódó, ezáltal a logisztikát korábban elképzelhetetlen módon megkönnyítő 250 m2-es tervező-termelő iroda-műhelyt az Illa Irodaház másfeledik emeletén alakította ki, de a John Malkovich menet című filmmel ellentétben itt a félemeleten nem kell a csapatnak összegörnyedve kúszni-mászni, mert az irodai és termelési tér belmagassága 4,65 m. Gábor Sarolta álmodta meg az új hibrid teret és készítette el az interior design koncepciót - megküzdve azzal a speciális kihívással is, hogy természetes fény kizárólag a magas mennyezetbe vágott nyílászárókon át érkezhet a csarnokba. Emiatt nem véletlen a sok funkcionális tükröző felület kialakítása, amely hatékonyan tágítja és világosítja az egész csarnokteret. A koncepciót Zombori Balázs grafikus, Szimán György képzőművész, Kovács Levente dekoratőr keltette életre az egész munkahelyi közösség aktív részvételével.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az iroda- és műhelycsarnok különleges adottsága, hogy természetes fény csak a mennyezetbe épített ablakokon át szűrődik be. Így a belsőépítészeti tervezés során kiemelten fontos szempont volt, hogy a térhatás nyitott legyen, de közben tagolja is az egyes térelemeket a különböző funkciók szerint. E szempontot az irodatér egymásba és a termelési csarnokra nyíló belső ablakai valósítják meg.


A cég különleges hibrid jellege - a tervezés, gyártás, kihelyezés állandó együttese - miatt az irodatér és a gyártócsarnok szerves egységet alkot, amelyet az álmennyezet szándékos hiánya is erősít: az elfedés helyett a nyitottság és összetartozás közösségét teremti meg a mennyezeti architektúra kiemelt láthatósága, amelyet kiemel az ide tervezett világítótestek fénye.


A dekoráció olyan vízióra épül, amely a földtörténeti és emberi régmúlt jelenben világító árnyait ironikus módon a jövő ismeretlen tartományaira vetíti, hogy erősíthesse a jövőbe vetett reményt. E koncepció jegyében jelenik meg az ógörög stílus - síkban és térben egyaránt -, amely átfolyik a modern és technos világ glitch hatású, önironikus képeibe.


A dekoráció tervezése során kiemelt szerepet kapott a cég munkatársainak személyisége és érdeklődési köre, hiszen mindenkinek jól kell éreznie magát az egymásba folyatott irodai és termelési térben egyaránt. Az összetartozást a gyártócsarnok mennyezetéből lefolyó sárga tapéta és a trükkös bútorfóliák egyaránt jelzik.


A cég tulajdonosa számára kiemelten fontos a kortárs képzőművészet, ezért a gyártócsarnok egyik ékköve Szimán György műhold-installációja, akárcsak Csontó Lajos urbánus képei a főnöki irodában.


Az irodáról készült 3D séta a linken elérhető: https://my.matterport.com/show/?m=MzYRXz7thj6