Az Év Legzöldebb Projektje

Concept Group Office Building

Adatlap megosztása

Cím: 1037 , Folyondár utca 26.

Átadás éve: 2020 Q4

Ingatlan mérete: 900 m²

Rövid bemutatkozás

A Concept Group Office Building építési munkálatai 2018-ban kezdődtek a Geo Concept Kft. beruházásában. A cél egy közös irodaépület kialakítása volt a vállalat, és partner cégei, a Facility Concept és a Smart Cool Kft., számára. A tagoknak fontos a fenntarthatóság, valamint a környezet védelme, így a cél egy olyan épület kialakítása volt, ami minél nagyobb arányban támaszkodik megújuló energiaforrásokra, valamint minél kisebb terhet ró a környezetre.


Az épület a 3. kerületben található, egy mind tömegközlekedéssel, mind pedig autóval könnyen megközelíthető ponton. Ez a csendes zóna valaha kertváros volt, jelenleg pedig átmenetet képez a belváros és a természet között, mindemellett a közelben számos kikapcsolódási lehetőség és étterem is található.


Az irodaépület építészeti koncepciója arra irányult, hogy a létrehozandó épület a zöld környezet minél kedvezőbb feltárásával jó munkakörülményeket, természetes megvilágítást biztosítson az ott dolgozók számára, ugyanakkor koherens építészeti arculattal rendelkezzen. Az egyszerű, letisztult fa és beton kompozíció nagy üvegfelületeinek köszönhetően az épület jobban egybeolvad a környezettel, valamint a természetes fény is szinte korlátlanul áramlik be az irodákba.


Az épület hűtését és fűtését 100%-ban talajszondás hőszivattyús rendszerrel biztosítjuk, amely felületfűtés - hűtés formájában gondoskodik az optimális hőmérsékletről, emellett jó hőérzetet ad, valamint fokozza a rendszer energiahatékonyságát is. Ennek tervezése és kivitelezése a Geo Concept Kft. által történt, a hőszivattyús berendezést pedig a Smart Cool Kft. biztosította. Szintén ez a rendszer nyáron az épületből elvont hőt használja fel a víz melegítésére is.


A szellőztetés hővisszanyerős berendezéssel és automata légkezelőkkelel történik, mely éjszaka, illetve kis kihasználtságnál ütemezés szerint leszabályozza magát. Annak érdekében, hogy még inkább energia hatékony és környezetbarát legyen ez a rendszer, az épület tetejére napelemek fognak kerülni, melyek egyrészt a hőszivattyús rendszernek szolgálnak majd árammal, illetve az épület energiaszükségleteinek egy részét is kitermelik.
Az ivóvizet a csapokra szerelt víztisztító rendszer biztosítja. Az esővizet egy esővízgyűjtő tartályba gyűjtjük, ami a kerti locsolórendszerrel kerül összeköttetésre.


Az épület üzemeltetéséért partnerünk, a Facility Concept felel, akik a geotermikus rendszereken kívül az intelligens megoldások terén is átfogó ismerettel rendelkeznek. Erre a tudásra pedig szükség is van egy ilyen létesítmény esetében, hiszen az eddig felsoroltakon kívül is számos nem hétköznapi megoldást alkalmaztunk. Az épületbe való bejutás például ujjlenyomat olvasó rendszerrel történik. A megfelelő fényviszonyokért okos világítási megoldásokat használunk: minden lámpatest ki-be kapcsolása és fényerőssége telefonról vezérelhető.


Kiépítés alatt van 12 db elektromos autó töltőállomás, amit az épület tetejére szerelt napelemek látnak majd el árammal. A cégek 10 éves tervében van ugyanis az, hogy minden autójuk elektromos legyen. A végső cél pedig egy közel nulla energiafelhasználású koncepció megvalósítása.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A Concept Group Office Building Magyarország egyik legkörnyezetbarátabb irodaháza, emellett egyedi design és high tech megoldások alkalmazása jellemzi.
Az épület geotermikus rendszere nem csak a fent említett funkciókat látja el, de tesztlabor is egyben. A lefúrt szondák különbözőek, a típus, telepítés, vagy a felhasznált anyag tekintetében. Ezekre a szondákra egy-egy hőmennyiség mérőt szereltünk, melynek segítségével méréseket tudunk csinálni a különböző szondák és megoldások teljesítményéről. Ezeket az adatokat összehasonlítva és kielemezve számos hasznos információval tudunk szolgálni a szakma számára. Ez a koncepció Magyarországon, de talán még Európában is rendhagyónak számít.


További okok:  • 100% geotermikus hűtés- fűtés

  • intelligens, környezettudatos világítási megoldások

  • ujjlenyomat olvasós beléptetési rendszer

  • hővisszanyerős szellőztető rendszer

  • esővízgyűjtős öntözőrendszer

  • tudatos, környezetbarát koncepció