Az Év Ingatlanfejlesztése

CEU Campus Redevelopment

Adatlap megosztása

Cím: 1051 Budapest, Nádor u. 13./15.

Átadás éve: 2016 Q3

Ingatlan mérete: 14200 m²

Tervezés / belsőépítészet

M-TEAMPANNON Építész és Mérnöki Kft.

Kivitelezés / Fitout

TOMLIN Kft.

Kivitelezés / Fitout

DVM group_törölni

Kivitelezés / Fitout

Market-Strabag konzorcium

Tervezés / belsőépítészet

O'Donnell + Tuomey Architects

Rövid bemutatkozás

A Projekt a Középeurópai Egyetem (CEU) belvárosi épületeinek teljes körű átalakítását tervezi, három fázisban, 2020-ig. A jogerős építési engedéllyel rendelkező beruházás Budapest történelmi belvárosának eddig legnagyobb méretű funkcióváltást is felvállaló fejlesztése, összességében 40.000 m2-en. A projekt példaértékű városi rehabilitációs kezdeményezés, amely építészeti megfogalmazásával úttörő irányzatot képvisel a városi szövet megtartása mellett a környezettudatos építészeti megoldások alkalmazására. A fejlesztés a földszinten befogadja a köztér funkciót és a tetőtéren egy magas biodiverzitási értéket képviselő zöldfelületet valósít meg.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A fejlesztés Magyarországon először valósítja meg a környezettudatos építészet alkalmazását a közösségi beruházások és azon belül a felsőoktatási szektor szintjén. Aspirációjában visszanyúl a XIX. és XX. század elkötelezettségéhez, mely szerint a közösségi épületek létrehozatala példamutató lehetőség az építészet jövőbe mutató irányainak és városformáló erejének bemutatására.
Technikailag a CEU első üteme széleskörűen alkalmazza a környezettudatos építészet eszköztárait; a belvárosi elhelyezkedésből adódóan a közlekedési kapcsolatokat (gépkocsi parkolók elhagyása), a meglévő épületek integrálását, az udvarok átriummá való konvertálását, a szerkezetbe integrált fűtés/hűtés megoldását, az épületüzemeltetés stratégiai technológiaként való tervezését az optimális energiafelhasználás és a felhasználók kényelmének biztosítására, a zöld tető kialakítása. A beruházás folytatásaként az Egyetem egy három éves kutatóprogramot kezdeményezett a hallgatók bevonásával az épület és felhasználóinak energia- és karbon lábnyomának dokumentálására.