Az Év Tanácsadó Cége

CBRE Magyarország

Adatlap megosztása

Cím: 1055 Budapest, Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 78.

Rövid bemutatkozás

Részei vagyunk a CBRE globális hálózatának, a cégcsoportunk árbevétele tavaly 30,8 Milliárd dollár volt, és jelenleg több mint 115.000 munkavállalóval rendelkezünk, a világ több mint 100 országában. A Budapesti iroda egyike annak az 500 irodának, amely naponta többek között a Fortune 100 cégei közül legalább 95-nek nyújt szolgáltatásokat. Maga a cég pedig a Fortune 500-as listáján a 135. helyet foglalja el.


Európában több mint 130 fenntarthatósági szakértőt dedikálunk CBRE klíma és fenntarthatósági törekvéseinek megvalósítására, akik ügyfeleinknek is segítenek stratégiájuk kiépítésében. Az egyik kiemelkedő globális és lokális célunk, hogy 2040-ig elérjük a nettó nulla károsanyag kibocsátás szintjét, mind a saját ingatlanjainkra, mind az ügyfeleink számára menedzselt 678 milliárd négyzetméternyi ingatlanon. Ez megelőzi a Párizsi Egyezmény által kitűzött célt 10 évvel, minek érdekében csatlakoztunk az Amazon és Global Optimism által alapított Climate Pledge kezdeményezéshez.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A fenti célok elérésének érdekében, növeljük a lokális ESG csapatunkat.


A kereskedelmi ingatlanpiac minden dimenziójában tevékenykedünk. A küldetésünk, hogy minden lehetőséget megvalósítsunk azokkal a vállalkozásokkal és emberekkel, akikkel együtt dolgozunk, annak érdekében, hogy a jövő ingatlanpiaci megoldásait hozzuk létre.
Itthon 140+ szakértő kollégánk segíti ügyfeleinket abban, hogy az ingatlanpiac állandóan változó, komplex világában tiszta és egyértelmű válaszokat kapjanak és, hogy megvalósítsuk lehetőségeiket minden dimenzióban.


TŐKEBEFEKTETÉSI RÉSZLEG:
A 4 fős csapatunk főleg irodai, kiskereskedelmi, telek- és ipari tranzakciókban tevékenykedik. Nagy sikereket értünk el 2023-ban, két kiemelt irodai értékesítéssel, a Víziváros és Roseville irodaházak eladásával. Csapatunk két kiemelt jelentőségű telekértékesítést is lebonyolított az Agora Sky illetve az Orchard City telkek tranzakciója során. Emellett két ipari Sale Leasebacket hajtottunk végre legutóbb a House of Salad számára. Szolgáltatásaink közé tartoznak a Prime & Mid-Cap befektetési tranzakciók, ami megerősítik piacvezető pozíciónkat Magyarországon.


TANÁCSADÁS ÉS TRANZAKCIÓMENEDZSMENT, IRODA:
A 2023-as évben továbbra is az egyik legfontosabb piacvezető irodaügynökségek közé tartozunk a tranzakciók volumene tekintetében. Idén 22 tranzakcióban mintegy 40,000 m2 irodaterület bérbeadását / bérbevételét bonyolítottuk le.


Tekintettel a kilátásban lévő üzletekre, 2023 egészére vonatkozóan körülbelül 67,000 m2 volumenre számítunk (több mint 30 tranzakció keretében).
A 2023 harmadik negyedév végén a piaci részesedésünk az év végéig 24% (csak az ügynöki piacon).


Részt vettünk a piacon lezárt legnagyobb új lízingügyletben (Deutsche Telekom (11,000 m2).


Foglalkoztatási szempontból a CBRE számtalan más kulcsfontosságú tranzakciót képviselt, mint például a Ford (2,400 m2), a Johnson and Johnson (2,300 m2), egy bizalmas gyógyszeripari vállalat (1,500 m2), az Oppenheim (1,400 m2), az AON (1,260 m2) és a Tchibo (1,050 m2).
2023 vége előtt várhatóan további nagy és kiemelt jelentőségű bérlői tranzakciókat zárunk le a piacon, többek között: bizalmas informatikai vállalat (7,500 m2), bizalmas autóipari vállalat (6,200 m2), bizalmas gyógyszeripari vállalat (3,000-12,000 m2- több tranzakció).


Bérbeadói / fejlesztői oldalról kizárólagos képviselettel vagyunk megbízva Budapest számos legnagyobb és legjelentősebb irodai projektjében, például:
• Millennium Gardens – 37,000 m2
• Centerpoint I, II and III - 73,500 m2
• Science Park – 30,000 m2
• Vaci Greens B - 11,000 m2
• Balance Hall – 16,000 m2
• Exchange Palace – 25,000 m2
• Arena Business Campus – 72,000 m2
• Baker Street – 40,000 m2


Összesen 20 irodaházban mintegy 350,000 m2 területre van kizárólagos bérbeadói megbízásunk.


Csapatunk nyolc teljes állású tagból áll, egy, a többi ingatlanosztályt is összefogó Főigazgató irányítása alatt.


TANÁCSADÁS ÉS TRANZAKCIÓMENEDZSMENT, IPAR:
Cégünk ipari részlegével 156,000 m2-nyi ipari terület tranzakcióját bonyolítottuk le 2023 novemberéig. Mindez 115,000 m2 új bérleti szerződés és 38,000 m2-nyi bérleti szerződés meghosszabbításának eredménye.


Új szerződések tekintetében kimagaslóan teljesítettünk egy közel 18,000 m2-es vidéki Built-To-Suit projekt és kettő 10,000 m2-nél nagyobb volumenű bérleti tranzakcióval, valamint egy 48,000 m2-es rövid-távú bérleti szerződés megvalósulásával.


Néhány említésre méltó adat a tranzakcióinkról:
• Bizalmas autóipari vállalat - VGP Park Kecskemét 17,900 m2 Built-To-Suitüzem és raktárépület
• Bizalmas ügyfél - HelloParks Fót: 15,000 m2 raktárépület Bizalmas ügyfél - CTPark Üllő 12,000 m2 raktárépület
• Bizalmas ügyfél - VGP Park BUD: 8,400 m2
• Bizalmas ügyfél - EMAG: 48,000 m2 rövidtávú bérbeadás
• 38,000 m2 szerződéshosszabbítás


Csapatuk öt teljes állású tagból áll, egy a többi ingatlanosztályt is összefogó Főigazgató irányítása alatt.


TANÁCSADÁS ÉS TRANZAKCIÓMENEDZSMENT, KISKERESKEDELEM:
A 2023-as év egy újabb jelentős év volt a CBRE kiskereskedelmi csapata számára. 139 bérleti szerződést kötött 35,120 m2-en bevásárlóközpont és retail park üzlethelyiségeire.


Kiskereskedelmi csapatunknak most már több mint 450,000 m2 kiskereskedelmi területre van kizárólagos megbízása Magyarország-szerte (beleértve 2 bevásárlóközpontot és 15 kiskereskedelmi parkot), ami a legnagyobb mennyiség, amire valaha is megbízást kapott bármelyik ügynökség itthon.


A kiskereskedelmi csapatunk a bérlői képviseleti megbízások számát is növelte 2023-ban, olyan ismert nemzetközi márkákkal, mint a Lindt, a Deichmann és a Fressnapf.


A legfontosabb ügyletek összesen 35,120 m2-t tesznek ki 2023-ban. Például: Sports Direct, Deichmann, Fressnapf, Brendon, Sport Vision, BUZZ, Lindt, Wok 'n Go, Pad Thai, új koncepciójú KFC étterem.


Csapatunk hat teljes állású tagból áll, egy a többi ingatlanosztályt is összefogó Főigazgató irányítása alatt.


Referenciák

PROJEKT MENEDZSMENT:
Építészeti Tanácsadási és Projekt Menedzsment csapatunk 5 szakértőből áll.
Az idei év a projektek nagy változatosságát eredményezte nem csak a méret, hanem a piaci szegmensek szempontjából is. Számos, 500 m2-től egészen 10,000 m2-ig terjedő berendezésimunkálatot irányítottunk, és csapatunk az irodai, a kiskereskedelmi, a vendéglátó, valamint, az ipari/logisztikai szektorban is aktívan tevékenykedett. A magyar kereskedelmi ingatlanpiac kihívásokkal teli időszaka ellenére is sikerült változatos építési tanácsadási szolgáltatásokat nyújtanunk ügyfeleink számára. Ide tartozik például a műszaki és
környezetvédelmi átvilágításokban való részvételünk. Emellett, számos megvalósíthatósági tanulmányt is összeállítottunk, és számos Bérlőt támogattunk a bérleti tárgyalások során a műszaki vonatkozású témákkal kapcsolatban.
PROPERTY MANAGEMENT:
Magyarországon piacvezetők vagyunk a kiskereskedelmi és irodai ingatlanok kezelésében közel 900,000 m2 kezelt területtel.
2023-ban új ügyfelekkel bővítettük portfoliónkat, és további elemekkel egészítettük ki a meglévő ügyfeleinkkel kötött megbízásainkat. Új ügyfélmandátumaink között szerepel három új épület és 56,451 m2 új kezelt terület képviselete. Díjnyertes csapatunk több mint 80 főállású tagból áll.


ÉRTÉKBECSLÉS:
8 főállású tagból álló Értékelési és tanácsadói csapatunk több mint 100 ügyfélnél 850 ingatlant értékelt, mintegy 8500 millió euró értékben. Az idén lezárt egyik kiemelkedő tranzakciójuk a Tesco kiskereskedelmi portfóliójának értékbecslése
volt, amely 14 hipermarketből áll Magyarországon és 4 hipermarketből a Cseh Köztársaságban. Az eszközök a Shopper Park Plus Nyrt. tulajdonában vannak (amely az Adventum Csoport tulajdonábanvan) tőzsdei bevezetése kapcsán.
A Shopper Park Plus Nyrt. részvényeit 2023 novemberében vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. A csapatunk a kezdetektől fogva végig támogatta az Adventum Csoportot a teljes folyamat során. A Budapesti Értéktőzsde történetében ez volt az első euró alapú részvénykibocsátás, amely sikeresen
lezajlott. A Shopper Park Plus összesen 37,2 millió eurót gyűjtött be a tőzsdei bevezetés révén, és felvételt nyert a BÉT prémium osztályába.
WORKSPACE EXPERIENCE & STRATEGY (WxS):
Csapatunk személyre szabott szolgáltatásokkal támogatja a bérlőket és a bérbeadókat egyaránt.
Munkatér szakértő kollegáink kutatják és megértik a felhasználói utakat és a munkaterületeken belüli érintkezési pontokat, majd a feltárt információk alapján támogatják az ingatlanokkal kapcsolatos stratégiai döntéseket.


ESG:
Az ESG-gyakorlatunk tovább fejlődik, mivel a fenntartható épületek iránti kereslet és a velük kapcsolatos követelmények egyre nőnek. Aktívak vagyunk mind az iroda mind a kiskereskedelmi szektorban. 2023-ban az alábbi szolgáltatásokat végeztük a magyar ingatlanpiacon eszközosztályok széles skálájára vonatkozóan:
• LEED üzemeltetési és karbantartási hiányelemzések
• Dekarbonizációs auditok önálló eszközökre és teljes CEE portfólióra vonatkozóan
• ESG Due Diligence vizsgálat egy eszközre és portfólióra vonatkozóan
• Energiaauditok
• Vagyonszintű fenntarthatósággal kapcsolatos szakpolitikák kidolgozása
• Számos EU taxonómiai értékelés Magyarországon és a közép- és kelet-európai régióban.
• Egy irodaház beépített szén-dioxid-kibocsátásának számítása
• klímacélok kidolgozása és felülvizsgálata klímaváltozási modellezés (CRREM) segítségével
• Több BREEAM IN-Use minősítés támogatása
• Access4you - épületek akadálymentességének tanúsítása akkreditált auditorokként
• Körforgásos gazdasággal és fenntarthatósággal foglalkozó munkaértekezletek lebonyolítása


TŐKEBEFEKTETÉSI RÉSZLEG:
• a Vízivárosi Iroda eladása a CA Immo számára
• az Atenor számára a Roseville-i iroda eladása
• az Agora Sky 2. fázisának értékesítése a HB Reavis részére
• az Üllői úti Orchard City diákterület eladása a Brookfield / IC Campus számára
• ipari értékesítés és visszlízing a House of Salad számára
• egy Aldi áruház eladása a 17. kerületben


TANÁCSADÁS ÉS TRANZAKCIÓMENEDZSMENT, IRODA:**
• Ford – 2,400 m2
• Johnson and Johnson – 2,300 m2
• Oppenheim – 1,400 m2
• AON – 1,260 m2
• Tchibo – 1,050 m2
• Millennium Gardens – 37,000 m2
• Science Park – 30,000 m2
• Vaci Greens B - 11,000 m2
• Balance Hall – 16,000 m2
• Exchange Palace – 25,000 m2
• Arena Business Campus – 72,000 m2
• Baker Street – 40,000 m2


TANÁCSADÁS ÉS TRANZAKCIÓMENEDZSMENT, IPAR:
A legfontosabb ügyletek összesen 101,300 m2-t tesznek ki.
Például:
• VGP Park Kecskemét – 17,900 m2
• HelloParks Fót – 15,000 m2
• 3PL - CTPark Üllő – 12,000 m2
• VGP Park BUD – 8,400 m2
• DHL - EMAG – 48,000 m2


TANÁCSADÁS ÉS TRANZAKCIÓMENEDZSMENT, KISKERESKEDELEM:
A legfontosabb ügyletek összesen 24,900 m2-t tesznek ki. Például: Sports Direct, Deichmann,
Fressnapf, Brendon, Sport Vision, BUZZ, Lindt, Wok 'n Go, Pad Thai, új koncepciójú KFC étterem.


PROJEKT MENEDZSMENT:


Főbb ügyfelek/projektek: Adventum, Sanofi, Henkel, IBM, Continental, SportsDirect, Coopervision


PROPERTY MANAGEMENT:
Főbb ügyfeleinknek 2023-ban 888,886 m2-nyi területet mendzselünk.
Irodai ügyfeleink: Erste, Futureal, CA Immo, Al-Habtoor, Woodpecker, Prime Holdings Group, HIH
Invest Real Estate Austria GmbH.
Kiskereskedelemi ügyfeleink: Adventum, Futureal, Immofinanz, NEPI.


ÉRTÉKBECSLÉS:
Főbb ügyfeleink 2023-ben: Shopper Park Plus.
WORKSPACE EXPERIENCE & STRATEGY:
Főbb ügyfeleink 2023-ban: Henkel, Sanofi, MSD Pharma


ESG:
Főbb ügyfeleink közé tartoznak a következők: Kopaszi Gát Zrt – BudaPart, Macquarie - Váci1, Market
Asset Management, CPI, HIH – White House, Adventum, Resolution Propoerties, White Star, GTC,
REINO, Ghelamco