Az Év Tanácsadó Cége

CBRE Magyarország

Adatlap megosztása

Cím: 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78

Rövid bemutatkozás

CBRE Magyarország
Integrált ingatlanpiaci szolgáltatások


Szenvedélyünk és szakértelmünk a kereskedelmi ingatlanszektor mélyreható ismeretében rejlik. A CBRE globális hálózatának része vagyunk, amely a világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan- és befektetési cége, 2019-es bevétele pedig 23,9 milliárd dollár volt. 2008 óta szerepelünk a Fortune 500-ban, jelenleg a 128. helyen. Világszerte mintegy 530 irodában több mint 100 000 alkalmazottal rendelkezünk. Mindemellett, több mint 100 országban segítünk ingatlanbefektetőknek, bérbeadóknak és bérlőknek.


Globális hálózat, helyi szakértők


A világot átölelő tudásbázisunkat ötvözve budapesti irodánk 130 szakértőjének piaci hozzáértésével valódi előnyt és megoldásokat tudunk nyújtani ügyfeleinknek. Helyi irodánk 1994 óta működik, és több jelentős, a főváros látképét alakító projektben is közreműködött. 2017 óta a CBRE Magyarország a kereskedelmi ingatlantanácsadás területén piacvezető pozíciót tölt be.


Integrált szolgáltatások


Célunk, hogy ügyfeleink egykapus megoldást kapjanak az ingatlannak kapcsolatos igényük kapcsán. Olyan optimális megoldást nyújtunk, amely tartalmazza a szolgáltatások megfelelő kombinációját figyelembe véve a rendelkezésre álló idő- és költségkeretet. Az iroda, a kiskereskedelem, az ipari és logisztikai és a hotel szektorokra koncentráltan a szolgáltatások teljes spektrumát kínáljuk. Például a tranzakciókezelés, a piacelemzés, a helyszín kiválasztás, az újratárgyalás, a projektmenedzsment, munkahelyi stratégia, értékelési és tanácsadási szolgáltatások, ingatlan vagyon kezelés és létesítménykezelés.


A helyszínválasztástól a kulcsrakész irodákig


A szakértőkből álló integrált csapatunk feltérképezi az ideális megoldásokat, végigvezeti ügyfeleinket a kiválasztott helyszíneken, a tárgyalások során szakértő segítséggel segíti a kedvezőbb feltételek elérését. Segít az irodabelső megtervezésében és annak kialakításában. Így időt, energiát és költséget takarít meg ügyfeleink számára a mellett, hogy maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló időkeretet.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

TŐKEBEFEKTETÉSI RÉSZLEG:


A CBRE Magyarország tőkebefektetési részlege a 2017-es és 2016-os sikereire építve egyértelműen piacvezető volt a 2018-as és 2019-es években. Csapatunk folytatta a munkát a 2020-as turbulens időszakban is. A tranzakciók széles spektrumán dolgozott és fejtett ki tanácsadási tevékenységet. Az üres ingatlanoktól kezdve az értékesítésen és visszabérlésen át, az A osztályú irodai és szállodai ügyletekig.


A CBRE Tőkebefektetési csapata jelentős megjelenéssel rendelkezik köszönhetően a webinarjaiknak és szakértői médiajelenlétüknek, amelyekben sikeres ügyleteiket is kommunikálják.


A CBRE jelenleg is több mint 650 millió összegű irodakészletet és több mint 50 millió ipari készletet képvisel. Továbbá ebben az időpontban is körülbelül 100 millió euró értékű szállodai eszköz tranzakciójában működik közre.


Ezekkel a folyamatban lévő ügyletekkel továbbra is piacvezető a hazai befektetési piacon, amelyet az eddig elért eredményeink is bizonyítanak.


TANÁCSADÁS ÉS TRANZAKCIÓMENEDZSMENT, IRODA:


Bérlőképviselet:


Piacvezetőként az egyik erősségünk abban rejlik, hogy milyen gyorsan alkalmazkodtunk ezekhez a soha nem tapasztalt időkhöz, és az, hogy proaktív módon tudunk támogatást és segítséget kínálni irodát bérelni kívánó ügyfeleinknek.


Ez nemcsak a klasszikus „maradni vagy menni” forgatókönyveket foglalja magában, hanem a bérleményi terület visszaadásával kapcsolatos tárgyalásokat, az albérleti tanácsadást, valamint egyéb komplex szolgáltatásokat, mint a munkakörnyezeti tanácsadás és változás menedzsment, stratégiai tanácsadás, összehasonlító piacelemzés, megvalósíthatósági tanulmányok, illetve egyéb integrált szolgáltatások széles körét.


Bérbeadó képviselet:


Ügyfeleink belénk fektetett bizalmának eredményeként 2020-ban 64 500 négyzetméterrel növeltük lízing megbízásainkat, ami azt jelenti, hogy most 271 400 négyzetméteres portfólióért felelünk kizárólagosan.


A gyorsan változó idők miatt felelősséget éreztünk, hogy kulcsfontosságú ügyfeleinket rendszeresebben tájékoztattassuk, ezért 6 webinariumot szerveztünk, hogy megosszuk velük a legfrissebb piaci információkat és kezdeményezéseket. Minden webináriumon több mint 100 ingatlanszakember vett részt.


Az CBRE Irodabérbeadási csapata 6 teljes munkaidős tagból áll.


PROJEKTMENEDZSMENT:


Számos ügyfelünk különböző jellegű projektje mellett, a CBRE projektmenedzsment csapata segítette a Pólus Bevásárlóközpont teljeskörű épületgépészeti átalakítási munkáit és több nemzetközi ügyfelünk budapesti irodaátalakítási projektjeit is.


Ez utóbbiak között említhető meg az IFF új irodája a MillParkban, a Sanofi új központja a Váci Greens irodacampusban, a Citibank egyik meglévő irodaszintjének modernizációja az Arena Cornerben, a LogMeIn új irodája az EWBC-ben és az Apex iroda kialakítása az Advance Tower II-ben.


Szolgáltatási palettánkat szélesíti, hogy már kiskereskedelmi és ipari kiépítések műszaki menedzsmentjét is rendszeresen végezzük. Az idei évben került átadásra a Pólusban a Hervis és az Office Depot új üzlete, illetve hamarosan beindulhat a termelés a Johnson Controls új püspökladányi üzemében is.


Különösen sikeres évet tudhat magáénak a műszaki átvilágítások területén is a projektmenedzsment csapat. Szállodaberuházások átvilágítása, irodaköltöztetések előzetes megvalósíthatóságának vizsgálata, kiskereskedelmi létesítmény ipari épületté való átalakításának előkészítése és költségbecslése, műemlékvédett épületek műszaki átvilágítása is szerepelt az idei feladataink között.


És végül – de egyáltalán nem utolsó sorban – a 2020-as év egyik legnagyobb eredményének tekinti a CBRE Projektmenedzsment csapata, hogy a „workplace design & consultancy” valamint a „change management” tevékenység révén is komoly sikereket ért el és ismertségre tett szert. Ezen szolgáltatásainkat vette igénybe például a Sanofi, az IQVIA és a CBRE egyik legújabb globális partnere, a Novartis.


Referenciák

TŐKEBEFEKTETÉS:


IP3 – Ipari eladás és visszavásárlás - Értékesítési oldal


Barcelo Hotel – Értékesítési oldal


TEVA Industrial Shed – Értékesítési oldal


BC140 Office – Vásárlói oldal


PROJEKTMENEDZSMENT:


Projektmenedzsment szolgáltatások – Citibank (~700 m²)


Workplace design szolgáltatások – IQVIA (~1,000 m²)


Projektmenedzsment és change management szolgáltatások – Sanofi (~3,500 m²)


Műszaki felügyelet - FMF Fém- és Műanyagfeldolgozó Kft., Johnson Controls (~5,800 m²)


Projektmenedzsment szolgáltatások – LogMeIn (~ 2,500 m²)


Projektmenedzsment Szolgáltatások – IFF (~2,000 m²)


Projektmenedzsment Szolgáltatások – APEX (~1,000 m²)


Projektmenedzsment Szolgáltatások – Pólus SC - gépészeti átalakítás (~47,000 m²)


Projektmenedzsment Szolgáltatások – Pólus SC - Hervis/Office Depot (~2,000 m²)


Változás menedzsment szolgáltatások – Novartis (több helyszínen is)


GLOBÁLIS MUNKAHELYI MEGOLDÁSOK:


ExxonMobil CenterPoint Level 03 Iroda bővítés


     Tervezés és kivitelezés egy 550 m²-es irodafelújítási projekthez 

ExxonMobil CenterPoint Level 01 Iroda bővítés


     Tervezés és kivitelezés egy 1 750 m²-es irodafelújítási projekthez 

Quest / One Identity Budapest Iroda felújítás


     Tervezés és kivitelezés egy 2 100 m²-es irodafelújítási projekthez

TANÁCSADÁS ÉS TRANZAKCIÓMENEDZSMENT, IRODA:


2020-ben a CBRE 21 117 m² nagyságú tranzakciót hajtott végre, ezek közül a legfontosabbak a következők:


Bizalmas – VGE – 7 460 m²(Új bérlő)


Varian – Science Park – 4 163 m² (Új bérlő)


Kinsta – Science Park – 1 181 m² (Új bérlő)


Cargill – Arena Business Campus – 867 négyzetméter (Új bérlő)


Mazars – Váci Greens F – 1 200 m² (Új bérlő)


Bizalmas – PDS – 2 746 m² (Megújítás)


Bérbeadói oldal (kizárólagos megbízások):


Atenor
TriGranit
Immofinanz
CPI
Teichmann
Goldman Sachs


KISKERESKEDELEM:


Ebben az évben a CBRE 15 000 m² megfelelő szerződést kötött (bérleti szerződés meghosszabbítás, áthelyezés és új bérbeadás). Az év végére összesen 23 000 m²-nyi tranzakciót jelent. Ezenkívül 3 bérleti díj értékelési tanulmány.


Kizárólagos bérbeadási megbízás a Campona bevásárlóközpont számára (Ügyfél CPI)
Közel 40 olyan 2020 végé vagy 2021 elején lejártó bérleti szerződés került meghosszabbításra;
Új bérlőként a Jysk és további 3 márka.


Kizárólagos bérbeadási megbízás a Pólus bevásárlóközpontban (Ügyfél CPI)

10 bérlői szerződés meghosszabbítása
Visszahozta a Hervist


Kizárólagos bérbeadási megbízás és új koncepció alkotása a KÖKI Bevásárlóközpont számára (Ügyfél Adventum)
Közel 30 bérleti szerződés kötése
Bérleti szerződés aláírása egy multiplex mozi szolgáltatóval
Új bérlőka Budmil, a Wok & Go, és számos új 2021 elején;


A Jimmy Choo bérlőképviselete


Egy Andrássy úti bérbeadó képviselete,154 m²


LC Waikiki bérlőképviselete, egy 1250 m²-es üzlet Market Central-ban Vecsésen és egy 1070 m²-es üzlethelyiség a szegedi Napfény Parkban.


A Triumph bérlőképviseleti megbízása kapcsán, a kialakult helyzetben sikeres bérleti díj csökkentést hajtott végre az összes üzletükben, beleértve a Sloggi márkájuk üzleteit is (18 üzlet). Továbbá megbízást kapott arra, hogy új helyszíneket biztosítson a Sloggi márkájuk számára, egyet Pécsett és további kettőt.


IPARI INGATLANOK:


2020-ban a Budapesti és Budapest környéki ipari piacon a CBRE kiemelkedő ügynökségként és egyértelmű piacvezetőként szerepel (YTD) 41% -os piaci részesedéssel, amely 76 000 m²-nyi tranzakciót jelent.


BÉRBEADÁSI TEVÉKENYSÉG


Az év legnagyobb tranzakciója – LENOVO 35 000 m² -es előbérleti szerződés CTP-vel (a CBRE képviselte a bérlőt).


Az év második legnagyobb lízingtranzakciója – bizalmas élelmiszer-kiskereskedő – 19 100 m² (a CBRE képviselte a bérlőt). Ez volt az egyik leggyorsabb tranzakció, mindössze 2 hét leforgása alatt ment végbe.


ÉRTÉKESÍTÉSI TEVÉKENYSÉG


Gyógyszergyár eladása – 65 500 m²

Vidéki Depo portfolió eladása – 11 000 m²


PROPERTY MANAGEMENT:


Campona – 40 736 m²
Liget Center – 10 948 m²
Pólus Center – 52 239 m²
KÖKI Terminál - 54 000 m²
Aerozone – 65 000 m²
OTP Industrial Portfolio – 166 399 m²
CityMarket Dunakeszi – 21 573 m²
CityMarket Soroksár – 11 454 m²
Dorottya Udvar – 28 500 m²
Europeum – 6 000 m²
Millenáris Avantgarde – 1 311 m²
Millenáris Classic – 7 738 m²
Népliget Center – 28 800 m²
Arena Mall – 66 680 m²
(ex-GTC) White House – 21 600 m²
Stop Shop portfolio – 135 900 m²
Váci Greens F – 28 800 m²


HOTELEK:


ÉRTÉKESÍTÉSI OLDAL


NORMAFA PROJEKT
8 558 m² - 70 szoba


NYÁR 12 INGATLANHASZNOSÍTÓ
21 Felső kategóriás szolgáltatott apartman


OPERÁTOR-KIVÁLASZTÁS - CORSO HOTEL PÉCS
81 szoba hotel & Konferencia Központ


ÉRTÉKBECSLÉS ÉS TANÁCSADÁS:


A CBRE Értékbecslési csapata évente átlagosan 500-600 db ingatlan értékbecslését végzi el közel 5-6 milliárd EUR értékben.