Az Év Legzöldebb Projektje

Budapest ONE Business Park

Adatlap megosztása

Cím: 1112 Budapest, Balaton út 2/a

Átadás éve: 2019 Q4

Ingatlan mérete: 65400 m²

Rövid bemutatkozás

Eddigi legnagyobb irodafejlesztési projektjét valósítja meg a Futureal-csoport Őrmezőn, Magyarország legnagyobb közlekedési csomópontjában. A szalagként hullámzó épület különleges formája a parametrikus tervezéssel támogatott optimalizálás eredménye, alaprajzát és homlokzatát úgy alakították ki, hogy a lehető legkedvezőbb beépítést tegye lehetővé. Ennek eredményeként a napsütés iránya, a napenergia-potenciál és a légáramlás szempontjából legideálisabb forma jött létre, így még egy felhős napon se kelljen felkapcsolni a komplexumban a világítást. Az irodapark bejáratai a környező közlekedési tengelyekhez igazodnak. Az épület kapcsolódik a kelenföldi pályaudvar túloldalához, az Etele tér fejlesztéseihez és az eszközváltó csomóponthoz. A másik bejárat a lakóövezet felé mutat, az északnyugati bejárat pedig a Sasadi úti aluljáró felé. Az irodaháztól néhány perc távolságra épülő Etele Plaza szórakoztató- és bevásárlóközpont biztosít majd még több szolgáltatási lehetőséget.


A 4-es metró, a Kelenföldi pályaudvar, valamint az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál épülő irodaház első ütemét 2019 év végén adják át. Az egyedülálló közlekedési infrastruktúra eredményeként a terület nemcsak a belvároshoz esik közel. A dél-budai agglomerációból, valamint a közeli nagyvárosokból (Érdről, Székesfehérvárról vagy Tatabányáról) 40 percen belül megközelíthető az Etele tér mintegy 250 ezer ember számára. Becslések szerint naponta több tízezren veszik igénybe a 4-es metró kelenföldi végállomását, a vasútállomást és a buszpályaudvart.


A Futureal-csoport elkötelezte magát, hogy az összes jövőbeni irodaépület-fejlesztését a WELL irányelvei szerint valósítja meg. Ennek érdekében, a környezettudatosság részeként, az épülethasználók egészségét az egyik legfontosabb tényezőnek kell tekinteni a tervezés során. Az irodaház Magyarországon az elsők között szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítést. A WELL-minősítés célja, hogy olyan irodaházak épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak. A WELL Building iránymutatásainak megfelelően, a Budapest ONE-t energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszerrel szerelik majd fel, a falakat nyugalmat sugárzó színek borítják. Multifunkciós szoba, zöld terasz, tusolóval felszerelt biciklitároló és vízmentes nanotechnológiás autómosó is lesz. Az épület tetején panorámás futópálya is a dolgozók rendelkezésére áll majd, emellett lehetőség lesz az elektromos autók töltésére, valamint szelektív hulladékgyűjtésre is.


Az összesen 65 400 négyzetméteres Budapest ONE Business Park irodakomplexum első üteme közel 25 000 négyzetméter bérirodát, illetve 2 600 négyzetméter kereskedelmi és szolgáltató egységgel lesz ellátva. Földszintjén éttermek, drogéria, bankjegyautomata és gyógyszertár is helyet kap. Mindezek mellett tágas zöldövezetet és 417 férőhelyes mélygarázst biztosít majd az iroda több ezer dolgozójának. Az irodapark belsejében félhektárnyi nyitott közteret hoznak létre, amit szökőkutak és egyedi kialakítású zöldterület tesz majd közkedvelt találkozóhellyé.


Az ugyancsak a Futureal fejlesztésében megvalósuló Etele Plazával közösen a Budapest ONE irodapark adja Dél-Buda új születő városközpontjának jövőbeni kereskedelmi és üzleti hajtóerejét. Budapest dinamikus fejlődésével egyre nagyobb igény mutatkozik új, minden igényt kielégítő városközpontok kialakítására a főváros belvárosközeli kerületeiben. A XI. kerület Etele tér–Őrmező által határolt területek fejlesztése ennek jegyében indult el, ahol párhuzamosan valósulnak meg kiemelkedő magán- és állami beruházások. A Budapest ONE a jövőbeni növekedés meghatározó katalizátora lesz a dél-budai régióban, példát adva ezzel az elkövetkező városmegújítási törekvéseknek.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

o A Budapest ONE egyedi, parametrikus tervezésű szalagépület, mi a lehető legkedvezőbb beépítést teszi lehetővé
o Dél-Buda új városközpontjának üzleti hajtóerejét biztosítja a hosszú távon
o 4-es metró, a Kelenföldi pályaudvar, valamint az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál épül, Magyarország legnagyobb közlekedési csomópontjában, amely tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető
o Az irodaház Magyarországon az elsők között szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítést
o Energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszerekkel ellátott épület
o Multifunkciós szoba és tágas, zöld tetőkert, tusolóval felszerelt biciklitároló, vízmentes nanotechnológiás autómosó
o Az épület tetején egyedülálló panorámát nyújtó futópálya is a dolgozók rendelkezésére áll majd