Nevezés

Az Év Lakóingatlan Fejlesztése

BudaPart Otthonok 'B' és 'D' épület

Adatlap megosztása

Cím: 1117 Budapest,

Átadás éve:

Ingatlan mérete:

Irodában dolgozók száma:

Bérlő cég:

Kivitelezés / Fitout

Market Építő Zrt.

Ingatlanfejlesztő

Property Market Kft.

Rövid bemutatkozás

A Property Market Kft. fejlesztésében megvalósuló BudaPart projekttel a főváros egyik legkomplexebb városnegyed léptékű beruházása jön létre a Lágymányosi-öbölben, mintegy 54 hektáron. A megközelítőleg 10 éves beruházás alatt összesen 15 lakó-és 13 irodaház, valamint egy hotel jöhet létre, ami kiegészül közel 15.000 négyzetméternyi kereskedelmi területtel, így mintegy 25-30.000 városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben. A BudaPart 28 tervezett épületéből már öt elkészült, köztük két lakó-és egy irodaházat idén adtak át.

A tervezési fázist követően az első ütem fejlesztése 2017-ben kezdődött, két évvel később átadták az első, BudaPart Otthonok ’A’ és ’C’ lakóházakat, 2020-ban pedig a BudaPart GATE irodaház, és nyáron a BudaPart Otthonok ’B’ és ’D’ épületek nyitották meg kapuikat. A két épületben 367 teraszos lakás készült el, 253 a ’B’ és 114 a ’D’ épületben.

A BudaPart Otthonok ’B’ épülete Finta Sándor, Vadász Orsolya és a Paradigma Ariadné közös alkotása, amelynek fő jellemzője a lépcsőzetes tömegképzés és a változatos homlokzat. A lakóház tervezésénél kiemelt szempont volt, hogy elkerülve a hosszú és sötét folyosókat, minél több természetes fény jusson be azokba, ezért a tömböt több helyen felszakították. A tömegformálásban az erkélyek kialakításánál arra is figyeltek, hogy az ugyanolyan ingatlanokból egymás fölé minél kevesebb kerüljön, ezzel ritmusos, játékos struktúra alakult ki.

A Tima Zoltán (KÖZTI) és munkatársai tervezte BudaPart Otthonok ’D’ épülete közvetlen öbölmenti kapcsolattal rendelkezik, amely jellegzetes homlokzatával és kettős tömegével vívja ki egyediségét, emellett jól rímel a többi épületre. A házon körbefutó erkélyek teszik még különlegesebbé az építészeti alkotást, melyek a Dunára, a Kopaszi-gátra és a természetre kínálnak csodálatos látványt. A véletlenszerű kialakításúnak tűnő, mégis homogén homlokzat teszi még markánsabbá az épületet, amiegyegyedi karakterisztikát kölcsönöz annak.

A változatos építészeti megoldások mellett arra is jelentős figyelmet fordított a fejlesztő, hogy a BudaPart egységes arculati és designszempontok alapján valósuljon meg. Mindez a BudaPart Otthonok ’B’ és ’D’ épületek szignalizációjában, a kereskedelmi egységek homlokzatán és a mintahasználatban is megjelenik, emellett a kézikönyv elemeit az épületek lobbijaiban és a tájépítészetben is erőteljesen alkalmazzák.

A BudaParton minden épületet más-más építésziroda tervez, melynek célja, hogy elkerüljék az egyhangú épületeket. A különböző tervezésű házakat a lobbik törekednek egységessé tenni, azért azokat egy csapat, a Pyxis Nautica fogja össze. Az ő munkájuknak köszönhetően a lakóházak lobbijai egységesek lettek, azok színvilágukban különböznek egymástól.

A lobbik mellett fontos kiemelni a tájépítészetet, ami a városnegyed arculatát és hangulatát jelentősen meghatározza a külső szemlélők számára is. Az S73 Tájépítészeti Stúdió csapata és az általuk létrehozott tájépítészeti koncepció a teljes beruházást végigkíséri, ami megteremti ez épületek összhangját, mintegy összekötve azokat a természettel, a Dunával és a városlakókkal. A fejlesztői víziónak megfelelően a nagyarányú zöldítés elsődleges szerepet kap, így fásított belső terek jönnek létre, maximalizálják a lombkoronaborítást, emellett a stúdió alakítja ki a létrejövő belső parkfelületeket és a rekreációs fejlesztéseket is. Továbbá az épített környezetbe is csempésznek játékos elemeket: a zöld szigetek hullámszerű kialakítása megtöri az egyenes vonalakat, emellett egyedi, BudaPart térkövet terveztek, innovatív finombeton padokat helyeztek el a területen, a csatornafedelek pedig egyedi mintázatúak.

OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A BudaPart lakásai többet nyújtanak egy újgenerációs, modern és magas minőségben kivitelezett otthonnál. A városnegyedben létrejövő sokszínű szolgálatásoknak, rekreációs lehetőségeknek, valamint az infrastruktúra fejlesztéseknek köszönhetően egy városlakónak ki sem kell tennie a lábát ahhoz, hogy napi teendőit elintézze, vagy kikapcsolódjon.

A városnegyed egy új életérzést és életstílust teremt, amivel egy új, zöld központ is születik. A budapartiaknak nem kell választaniuk a városi pörgés és a természetközeli nyugalom között, mivel azt egy helyen kapják meg, így ők döntik el, hogy éppen mire van szükségük a feltöltődéshez.

A BudaPart szerves része a Kopaszi-gát, ahol több étterem, kerékpárút, játszóház, játszóterek, futópálya, számos vízisportolási alternatíva, valamint rendezvényközpont is a lakók, dolgozók és látogatók rendelkezésére áll, amik idén kiegészültek a BudaParton újabb étteremmel, virágbolttal, lottózóval, zöldség-és gyümölcsbolttal, valamint pékséggel és SUP szolgáltatóval. Hamarosan mindezek tovább bővülnek többek között szupermarkettel, fagylaltozóval, fine dining étteremmel, kávézóval, a Lágymányosi-öböl partján Beach&Barral és homokos partszakasszal, emellett jövőre a tervek szerint a városnegyed központi parkja, a közösségi kert és a kutyafuttató is elkészül.

A Property Market már a városnegyed koncepciójának tervezésekor a közösséget helyezte a középpontba, aminek köszönhetően izgalmas utca- és térhálózatot alakult ki: a városnegyedben nincs felszíni parkolás, a kialakított struktúra támogatja a csökkentett autós forgalmat, a határoló utak mentén pedig az irodaházak körbeölelik a leendő lakóépületeket, ezzel is biztosítva a belső területek nyugalmát.

A közösségi szempontokat figyelembe véve kiemelt figyelmet fordítottak a környék humáninfrastruktúrájának fejlesztésére is: a BudaPart Otthonok ’B’ épületében hamarosan megnyílik a bölcsőde és óvoda, a nemrég bejelentett ’F’ épületben pedig, a beruházás hatodik lakóházában, gyermek-és felnőtt háziorvosi rendelőt alakítanak ki a tervek szerint.

A lakók számára kiemelten fontos a városnegyed megközelíthetősége, ami a beruházással párhuzamosan folyamatosan fejlődik. A BudaParttól a belváros jelenleg autóval mindössze10 perc alatt elérhető, emellett a dolgozók tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthetik a városnegyedet, a beruházáshoz kapcsolódóan pedig a terület közlekedési lehetőségei még tovább bővülnek: 2019 nyarán adta át a főváros az 1-es villamos Etele tértől Kelenföldig meghosszabbított útvonalát, mely metrókapacitásnyi felvevőképességgel szállítja az utasokat és amivel már elérhető az M4 metróvonal, az év szeptemberétől pedig a 154-es buszjárat körjáratként szolgálja ki az Infopark mellett a BudaPart és a Kopaszi-gát térségét, így biztosítva a városnegyed közvetlen kerületközponti kapcsolatát is. A közeljövőben elindul a 107E jelzésű buszjárat, ami a BudaPart és a Bosnyák tér között szállítja az utasokat, az Új Duna-híd megépítése jelentősen hozzájárul majd a kerület forgalomcsillapításához, illetve újabb tömegközlekedési lehetőségeket kínál, hamarosan pedig elindul a Budai fonódó villamoshálózat fejlesztésének II. üteme, aminek köszönhetően a buszjáratokon felül, a Szent Gellért tértől kötött pályán is elérhető lesz a BudaPart, valamint a Déli Körvasút fejlesztésének köszönhetően Nádorkert néven új vasúti megállót kap a jövőben az újgenerációs városközpont.