Office Branding Különdíj

Belvárosi Közösségi Tér OtthOn(line)

Adatlap megosztása

Cím: 1051 Budapest, Mérleg 9

Átadás éve: 2017 Q4

Ingatlan mérete: 560 m²

Irodában dolgozók száma: 30

Bérlő cég: Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft.

Projektmenedzsment

Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft.

Ingatlanfejlesztő

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata

Rövid bemutatkozás

A Belvárosi Közösségi Tér több mint 500 belvárosi családnak nyújt támogatást 35 féle ingyenes szolgáltatásával. A prevenciós központnak és a hozzá tartozó irodáknak 2017 óta a Mérleg utca 9. szám alatt található 560 nm-es műemlék épülete ad helyet. A Budapest V. kerület Önkormányzatának tulajdonában álló Belvárosi Közösségi Tér jelmondata „Hivatásunk a család”, melynek szellemiségében az elmúlt évek során valódi közösség épült a látogatókból és az itt dolgozókból.


A pandémiás helyzetben a megváltozott körülmények hatalmas kihívás elé állították a családokat – közülük is főképp a kisgyermekeseket. Szerettük volna hozzásegíteni a belvárosi családokat az otthon töltött időszak minél könnyebb és tartalmasabb megéléséhez. Szerettük volna a közösségi tér szellemiségét az online térbe átültetni, digitális tartalmakkal, interaktív lehetőségekkel támogatni a családokat - összetartani a közösségünket.


Munkatársainknak és szakembereinknek, valamint a szervezet és a fenntartó gyors reagálási képességének köszönhetően alig két hét alatt sikerült kidolgozni egy kommunikációs tervet, valamint összeállítani egy online órarendet, melynek révén olyan választ tudtunk adni a pandémiás időszak kihívására, mely bízunk benne, hogy példaértékű lehet azon szervezetek számára, melyeknek működése – hozzánk hasonló módon – a találkozáson, a közösségi élményen, az emberek egymáshoz való kapcsolódásán alapul.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A Belvárosi Közösségi Tér programjai esetében a pszichodráma és meseterápia, valamint az alkotó-fejlesztő foglalkozások mellett a zenés-énekes programok, zeneterápiás és mozgásfejlesztő programok a leghangsúlyosabbak. Ezek átültetésének főbb kereteit a digitális térbe a szakma szabályai, valamint az online elérhető szakemberek határozták meg.
PROGRAM A HÉT MINDEN NAPJÁRA
A működés során céljaink között szerepelt, hogy a hét minden napjára tudjunk 4-5 online programot, lehetőséget kínálni a szülők és gyermekeik számára olyan témakörökben, mint amilyen a mesehallgatás, az otthoni játékötlet, a könyvajánló, különböző zenés program, vagy a támogatást jelentő szakmai cikkek. Ezek egy részét angolul is elérhetővé tettük, a videók közül többet feliratoztunk angolul.
PSZICHÉS TÁMOGATÁS
Külön hangsúlyt fektettünk az ebben a helyzetben magukra maradt szülők és várandós kismamák pszichés támogatására, ezért hetente több alkalommal kínáltunk interaktív konzultációs lehetőséget gyermekpszichológus, gyógypedagógus és gyermekágyi segítő munkatársaink által gyermekneveléssel, napirenddel, tanulással, a családi élet dilemmáival, valamint az aktuális helyzet kihívásaival kapcsolatban.
MESÉK KICSIKNEK ÉS FELNŐTTEKNEK
A Belvárosi Közösségi Tér Youtube csatornáján tettük elérhetővé a meséinket kicsiknek és felnőtteknek – ezáltal emelve át az online térbe a Családi mesedélután és a Világjáró mesekörök programjaink egyes elemeit. Arra is figyeltünk, hogy hétfő esténként a gyermekeknek, míg pénteken - a hét levezetéseképpen - inkább a felnőttekhez szóljunk. Az élőszavas mesemondás a Metamorphoses Meseterápia egy fontos ismérve, ezért mesemondó munkatársaink a videókban is ezt a módszert alkalmazták.
ONLINE FOGLALKOZÁSOK
Büszkék vagyunk arra a fajta rugalmasságra, melyet a munkatársaink mutattak a feladataik ellátása során. A személyes jelenlétre épülő munkafolyamatok esetében – mint amilyen például a gyermekfelügyelet – munkatársaink képesek és hajlandók voltak kilépve a komfortzónájukból a kamera elé állni, és online játékos foglalkozásokat tartani a gyermekeknek. A Játsszunk együtt a Meseerdővel programunk szintén nagy népszerűségnek örvendett a szülők körében.
MOZGÁS ÉS ÉNEKSZÓ
Interaktív programjaink között szerepelt a Kismama jóga, a mozgáslehetőség biztosítása ugyanis kiemelten fontos volt ebben az időszakban. Épp, ahogyan a közös éneklés és mondókázás szülőnek és gyermekének, melyet a Csicsergő Zenés Óvoda, a Kék Katica, valamint a Harangjáték és Csillagszem szakemberei biztosítottak hetente több alkalommal közösségünk tagjai számára.
KÖNYVAJÁNLÓ ÉS CIKKEK
Kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a szülőket Könyvkuckó címmel könyvajánló sorozattal segítsük: hetente több témában, minden korosztály számára ajánlottunk olvasnivalót. Mozgásfejlesztéssel, gyermekneveléssel kapcsolatban pedig rendszeresen jelentek meg cikkeink munkatársaink és szakembereink tollából, mellyel a négy fal közé rekedt kisgyermekes családok számára igyekeztünk gyakorlati megoldásokat kínálni.
ÚJSZERŰ MEGKÖZELÍTÉS
Különösen büszkék vagyunk azokra a munkatársainkra, akik rugalmasan reagálva a megváltozott feladatokra online programajánlók, élő bejelentkezések formájában járultak hozzá a közösségi élet szervezéséhez. Így Youtube csatornánk mellett, Facebook oldalunkon is naponta kétszer-háromszor jelent meg értékes tartalom.
A SIKER ZÁLOGA: A CSAPATBAN REJLŐ POTENCIÁL
A lelkes, magas szakmai színvonalat képviselő, az új felé nyitni merő munkatársaink és szakembereink nélkül nem jöhetett volna létre az az újszerű online működés, melyet a pandémiás időszak hívott életre, s melyben az erőforrásaink gyors újrastrukturálásának képessége jelentette a legnagyobb előnyt.
Örülünk annak, hogy csapatunk - pozitív attitűdjének köszönhetően - a vírushelyzetben nem a kényszerű változást, hanem az új megoldások felé való nyitás lehetőségét látta meg. A közös munka eredményeként így színes programokat tudtunk kínálni a közösségünkbe tartozó családok számára.