Nevezés

Az Év Legzöldebb Projektje

Bécsi Corner Irodaház

Adatlap megosztása

Cím: 1023 Budapest, Lajos utca 28-32.

Átadás éve: 2009

Ingatlan mérete:

Irodában dolgozók száma:

Bérlő cég:

Ingatlanfejlesztő

Biggeorge Property Zrt.

Üzemeltetés

Dome Facility Services Kft.

Rövid bemutatkozás

A Bécsi Corner irodaházat a beruházó Biggeorge Property Zrt. a magyar ingatlanpiac egyik legjelentősebb hazai magántulajdonban álló ingatlanfejlesztő társasága építtette. Az épület 2011. májusában a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán, (Prix d\'Excellence) műemléki fejlesztések kategóriában első díjat nyert.
Az irodaház a budai hegyek lábánál, Óbuda központjában épült 2009-ben. Az 5000 m2-es területen a régi és új épületek alkotnak harmonikus egységet. 8660 m2 iroda és 1940 m2 vendéglátóhely és kereskedelmi egység valósult meg. A projekt során kiemelten fontos volt a régi, védett műemléki épületek eredeti formában való megtartása.
Az épületegyüttes legmarkánsabb tagja a múlt századi iskolaépület, mely klasszicista homlokzatával az egész Kolosy tér látképét meghatározza. Mögötte, a Bécsi úti oldalon bújik meg a háromszáz éves, kétszintes barokk Serház, mely a restaurálási munkálatok után visszakapta egykori formáját. Mellette, egészen a Sajka utcáig, hagyományos földszintes, óbudai házak állnak, melyek az irodaház átépítésével együtt újultak meg. A Lajos utca - Sajka utca felőli oldalán épült meg a küllemében a régebbi épületekhez igazodó új irodaszárny. Itt, valamint a volt iskolaépületben kaptak helyet az irodai területek – felhasználva minden olyan technológia adta lehetőséget, melyek a legmagasabb szintű elvárásoknak is megfelelnek.

OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A 2016-os évben számos fejlesztést vittünk véghez, amelyek a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve, további előnyöket nyújt a Bécsi Cornerben dolgozók részére. Az intézmény bérlőinek tájékoztatására és az irodaház iránt érdeklődők számára megújítottuk honlapunkat, amely a www.becsicorner.hu címen érhető el.
Mindenki számára letölthetővé vált a Bécsi Corner épülethasználói kézikönyve, amely tartalmazza azokat a bérlői irányelveket melyet az energiagazdálkodásban segítik az épület hatékonyságának növelését. Ezek alatt értendő többek között az energiagazdálkodási stratégia is, melynek alapján a központilag beszerzett primer energiaforrások mellett, a szekunder energiaforrások ( mint például a friss levegő befúvás, és hűtési-fűtési energia) bérleményenként mérhető. Szintén itt található meg az épület vízfogyasztására vonatkozó stratégia is: az egyedi mérések mellett, az irodaház csaptelepei úgynevezett perlátorral vannak ellátva.
A bérlői tájékoztatóban kiemelt helyet kap a hulladékkezelési stratégia ismertetése is. Az irodaház tulajdonosa és üzemeltetője is egyaránt elkötelezett az ökológiai lábnyom csökkentése mellett, így a napi munka során keletkezett hulladékok kezelése is szelektíven történik.

Az Irodaház üzemeltetője, a Dome Facility Services Kft 2015. decemberében belépett a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért tagjainak sorába, tagságával pedig elköteleződött a szervezet 2020-ig megvalósítandó céljai mellett. Emellett az épületben is véghezvittünk olyan jellegű fejlesztéseket, amelyek a szélesebb bérlői igényeket is kielégítik. A földszinten új öltözők és zuhanyzók kerültek kialakításra, valamint elkülönített kerékpártárolók átadása is megtörtént. További fejlesztésként az idei évben történt meg a belső udvar felújítása is, melynek során a pihenőhelyek kapacitásának növelése is elsődleges szempont volt.

Mindezen munkák elismeréseképpen az épület a 2016-os évben BREEAM in Use Very Good minősítését is megkapta.