Az Év Felújított Irodaháza

ACADEMIA

Adatlap megosztása

Cím: 1054 Budapest, Akadémia utca 6.

Átadás éve: 2023 Q3

Ingatlan mérete: 12500 m²

Bérlő cég: Kinstellar, Paks II, Hays, Knight Frank, Arago, Badass

Ingatlanfejlesztő

ConvergenCE

Irodabútor

Office Art & Design Kft

Irodaszőnyeg, padló

Decorfloor

Tervezés / belsőépítészet

BuildExt

Rövid bemutatkozás

Az ACADEMIA a klasszikus luxust a modern technikával ötvözve nyújt professzionális munkakörnyezetet és kimagasló ügyfélélményt.
Az átalakítással és újrapozicionálással a Europa és a ConvergenCE a legújabb bérlői elvárásoknak megfelelő épületet hozott létre, amely innovatív üzemeltetést, kényelmi „concierge” szolgáltatásokat és flexibilisen alakítható irodaterületeket kínál közel 12 500 m²-en.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az ACADEMIA több szempontból is különleges épület a budapesti irodapiacon az idei versenyben. 2023-ban az egyetlen felújított irodaház a CBD-ben (Belváros), de még az elkövetkezendő években sem várható más, ilyen mértékű felújítás vagy új építésű kereskedelmi ingatlan átadása a részpiacon.
A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra a felújítás során, az épület több tanúsítvánnyal is rendelkezik, illetve zajlanak a minősítések folyamatosan.
Hamarosan az ACADEMIA lesz az első, nem új építésű WELL Platinum iroda Magyarországon, az előminősítést megszerezte az épület 2023 novemberében. Zajlik a BREEAM minősítés is és nemsokára az épület elérheti a BB energia tanúsítványt, egy olyan szintet, amelyet Budapesten még az új irodaházak is csak ritkán értek el. Fontos kiemelni, hogy a WELL ideológia kapcsán kortárs művészeket támogat a ConvergenCE, a lobbyban kiállított művek a Képzőművészeti Egyetemen végzett Dóra Emese és Plank Antal alkotásai. Az irodaház közös terei a továbbiakban is teret biztosítanak majd feltörekvő művészeknek. Továbbá az Europa és a ConvergenCE elsőként kötelezte el magát Magyarországon az ACADEMIA irodaház WiredScore minősítése mellett, mely tanúsítványt GOLD szinten meg is szerzett 2023-ban.
Az átalakítás során a banki ügyfélfogadótér az irodaház lobbyjává alakult át, egyedi, különleges világítási képpel rendelkező teret hozva létre az üveg felülvilágító alatt. Új funkciók is helyet kaptak, például modern, bérelhető tárgyalók, konferenciaterem a galérián, valamint egy kávézó. Ezen kívül kialakult a kapcsolat a két épület lobbyja között. Az átalakítás célja nemcsak a funkcionalitás optimalizálása, hanem egyúttal vonzó és modern környezet kialakítása az irodai és üzleti tevékenységek számára.


A ZSŰRI INDOKLÁSA A DÍJAZÁSRA

Egy olyan iparágban, ahol a fejlődés tanúbizonysága a gombamód kinövő irodaházak, az egykoron presztízs értékkel bíró épületek a feleledés homályába veszhetnek.
Az új piaci trendek azonban nemcsak lehetőséget adnak, de szükségszerűvé teszik ezen ikonikus épületek újragondolását.


Ám az ilyen felújítások a fenntarthatóság és látszólag hagzdaságossg elveli ellenére komoly meglepetéseket rejthetnek, hiszen nem tudjuk, hogy pontosan mit találunk a felszín alatt.


Az ACADEMIA a felújítása és újragondolása mellett nem csak a WELL és BREEAM magas fokú minősítésére törekedtek, amely a fejlesztők elkötelezettségét mutatja a környezettudatosság iránt, de a kortárs művészek támogatását is kimelelkedően fontosnak tartja.


Tervezők

Építészet:
BuildEXT
Projektvezető és felelős tervező: Tóth Attila
Belsőépítész: Baktay Andrea
Építész tervező munkatársak: Cserháti Dávid, Ábele-Nagy András, Cédl András, Jablonkay Álmos, Mezei Márk, Sóti Balázs, Tóth Bernadett, Tóth István, Zengő Attila, Nagyistván Petra, Rónai Viktória


Projekt menedzsment:
Vezető projektmenedzser: Zeley Gábor
Művezető: Megyesi László
Projektmenedzserek: Kovács Gábor, Végh Tamás