Az Év Irodája Evolúciós díj

A WorldQuant irodájának bővítése

Adatlap megosztása

Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 14

Átadás éve: 2019 Q2

Ingatlan mérete: 350 m²

Irodában dolgozók száma: 36

Bérlő cég: WorldQuant Research LLC, Hungary Branch

Irodabútor

Kinnarps Hungary Kft

Projektmenedzsment

Viador Átrium Group

Irodabútor

Do Work Kft. 4

Tervezés / belsőépítészet

Minusplus Generáltervező Kft.

Kivitelezés / Fitout

Value4Real Építő Kft.

Rövid bemutatkozás

A nemzetközi befektetési elemzéssel foglalkozó WorldQuant egyetlen év leforgása alatt kinőtte a Szabadság téri palotában kialakított és 2018-ban Az Év Irodája döntős kutatóközpontját. Az egy emelettel feljebb megvalósított bővítés továbbgondolta és adaptálta a korábbi iroda sikeres, a cég profilját, értékeit, filozófiáját tükröző belsőépítészetét.
Az új irodatér design startégiája megtartotta a munkaterek és a közlekedők építészeti nyelvének korábban alkalmazott kettősségét, összekötve ezáltal két bérleményt. A már kipróbált belsőépítészeti eszközök másolása helyett azonban olyan új fordítás készült, ami egyszerre ad új értelmezést, ugyanakkor szervesen folytatja az itt dolgozó kutatók és programozók által már jól ismert munkakörnyezeteket. A tárgyalók és fókusz-szobák erős hangulatú felületei, berendezése és színei ezúttal a bolygót behálózó kapcsolatok tematikájával reflektálnak a globális piaci kutatásokra. A közlekedő terek fa álmennyezete és falburkolata – az analitikus módszerek metaforájaként – a panelek függvény szerűen változó szélességével és dőlésszögével egészíti ezt ki.
A bővítés új irodaterekkel és még több tárgyalóval, videokonferencia szobával egészíti ki a már meglévő irodát. Az irodaterekben továbbra is a kutatói koncentrációt segítő nyugodt, elszigetelt munkakörnyezet létrehozása volt a cél, míg az üvegfalú tárgyalók előtti közlekedőtér áthangolásával a találkozásokat és rekreációt segítő, de alternatív munkahelyként is használható lounge jött létre. Ablakaiból az átlátás a meglévő iroda étkezőjével, cég közösségi életének központjával teremt kapcsolatot.


Fotó: Török Tamás, Topogram


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

ARCULAT
A csupán az arculati elemek megjelenítésére korlátozódó grafikai eszközökön túlmutatóan, a WorldQuant új irodájának belsőépítészete – a kibővített előző bérleményhez hasonlóan – a megbízó módszereit, filozófiáját, értékeit kívánta kifejezésre juttatni. A piaci kutatás és elemzés két alapvető jellemzőjéből, a globalitásból és a kvantitatív, analitikus módszerekből kiindulva született meg a koncepcionális belső rend. Az egymásba szövődő, körkörös közlekedők térsorait fa paneles fal- és mennyezetburkolatok kísérik. Ezek váltakozó mérete és elrendezése a gazdasági adatok számsoraira és mintázataira reflektál. A tárgyalók és videokonferencia fülkék tereiben a globális kapcsolatok referencia-hálója szövi egybe a grafikai elemeket, a stíluselemként használt világítótesteket, valamint a bútorok és a szőnyegek színharmóniáit. Az iroda belsőépítészete így egyszerre invitálja a hullámzó faburkolat dinamikus nézőpontjainak felfedezésére és a hálózatok metaforikus megidézésével szimbolikus utazásra a világ különböző pontjai közötti gazdasági kapcsolatokat kutató szakembereket.


TÉRSTRUKTÚRA
A Budapest üzleti és igazgatási központjában álló Szabadság téri palota a város egyik legszebb irodaháza. Ívelt alaprajzú, kéttraktusos térszerkezete ugyanakkor komoly kihívást támaszt egy korszerű, együttműködésre épülő és többféle munkamódra lehetőséget adó munkakörnyezet tervezése számára. A szűk belső traktus adottságai és a sok zárt tárgyaló közötti ellentmondást a kapcsolatok komplex átgondolásával úgy sikerült feloldani, hogy egy jól tagolt, átlátható, de el is különülő terek láncolatából összeálló struktúra alakuljon ki. Az üvegfalú tárgyalók sora előtt végigmenő, kibővített és így már lounge-ként is funkcionáló közlekedő nem csak a tárgyalók könnyű elérhetőségét biztosítja, de teret ad a találkozásoknak, a közösségen belüli kommunikációnak. Az irodaterekbe átvezető gardrób-előtér is e sorba illeszkedik, úgy oldja meg az elmélyült munka és a hangosabb közösségi terek elválasztását, hogy közben a két irodatér akadálytalan kapcsolatát is fenntartja.


KÖRNYEZETI MINŐSÉG
A koncentrált kutató-elemző munka támogatása érdekében az irodaterekben elsődleges szempont volt a munkakörnyezet ergonómiájának tökéletesítése. Az állítható, többféle munkavégzést lehetővé tevő asztalokkal személyre szabhatók a munkaállomások, az asztalokra rögzített paravánok gondoskodnak az akusztikai komfortról. Az irodatér a vizuális környezet nyugalmával, a fafelületek otthonosságával, a luxust és a sematikus ürességet is elkerülő magabiztos kisugárzásával támogatja a munkában való elmélyülést. A nagy koncentrációt igénylő munkát ellensúlyozó kikapcsolódásnak az irodaterektől elválasztott – így zajával azt nem zavaró – lounge biztosít helyet. Ebben térben egymásbaszövődik a kétféle belső rend, egy emberközpontú, barátságos eleganciát és otthonosságot sugárzó munkakörnyezetet hozva létre.