Nevezés

Az Év Tranzakciója

A Szervita Square Building befektetői értékesítése

Adatlap megosztása

Cím: 1052 Budapest, Szervita tér 8.

Átadás éve: 2021 Q4

Ingatlan mérete:

Irodában dolgozók száma:

Bérlő cég:

Ingatlantulajdonos

Union Investment

Ingatlantanácsadás

CBRE

Ingatlanfejlesztő

Horizon Development

Ügyvédi irodák

Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda

Pénzügyi szolgáltatók

Deloitte

Rövid bemutatkozás

Benchmark tranzakció Közép-Kelet Európában

A Horizon Development fejlesztésében megvalósult prémium többfunkciós belvárosi épület, a Szervita Square Building kereskedelmi részeit a Union Investment vásárolta meg egyik intézményi ingatlanalapja számára 2021. decemberében.

Irányi Adam, az európai iroda befektetésmenedzsment vezetője nyilatkozott az új piaci sztenderdet felállító ügyletről: „A Szervita Square Building megvásárlásával cégünk visszatér a magyarországi ingatlanbefektetési piacra. Ez a kiváló műszaki és esztétikai minőséget képviselő, változatos bérlői mixet felvonultató és 95%-os bérbeadottsággal büszkélkedő ingatlan Budapest szívében meggyőzött minket arról, hogy újra belépjünk Magyarországra.”

A Union Investment Európa egyik piacvezető ingatlanbefektető cége, amely 50 milliárd euró összértékű saját kezelésben lévő ingatlanvagyonnal rendelkezik.

Sasvári Gabriella a Horizon Development ügyvezető partnere és fejlesztési igazgatója kifejtette: „A Szervita Square Building esetében szétválasztottuk az irodai, kiskereskedelmi és parkolószinteket a luxuslakások területétől mind műszaki és jogi, mind üzemeltetési szempontból. Ezek a pontosan elkülönülő épületrészek tették lehetővé azt, hogy a kereskedelmi területeket függetlenül értékesíthessük a luxuslakásoktól.”

Bihari Virág a tranzakció teljes folyamatát végigkísérő Horizon Development partner és többségi tulajdonos hozzátette: „A Szervita Square Building sikeres értékesítése egy kimondottan magas minőségi és fenntarthatósági elvárásokat támasztó német befektetői csoport részére egyrészt nemzetközi szinten is elismerésre méltó fejlesztői kompetenciánkat támasztja alá, másrészt arra is rámutat, hogy kiváló befektetési termékekkel a közép-kelet európai piacokon is kiemelkedő árképzés érhető el. Szervita Square Building fejlesztésünk építészeti koncepcióját az ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) és a társadalmi befogadás értékei mentén fogalmaztuk meg, és ezen elvek mentén is valósítottuk meg a projektet. Jónevű nemzetközi bérlőkből álló bérlői mixünk, a projekt általános társadalmi fogadtatása, valamint a most bejelentésre kerülő befektetői értékesítés megerősít minket abban a hitünkben, hogy prémiumkategóriás, fenntartható és piacképes projekteket fejlesszünk a jövőben is.”

A Horizon Development köszönetet mond finanszírozó bankjának: a UniCredit Banknak; az értékesítés folyamatában részt vevő tanácsadó cégeknek: a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Irodának, a CBRE és a Deloitte csapatának; valamint minden üzleti partnerének, akik hozzájárultak a sikeres tranzakcióhoz.

OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A Szervita Square Building kereskedelmi területeinek értékesítése új viszonyítási pont a szektorban az árképzést illetően, egyúttal újra definiálja a prémium hozamszintet Budapesten. A kiemelkedő minőségű ingatlan és az eladási folyamat itthon és Európa-szerte is ‘core’ befektetők széles körét vonzotta.

Az eladás megerősíti a budapesti piac fundamentumait, továbbá egyedülálló közép-kelet európai tranzakciónak is tekinthető, amely túlmutat egy csupán magyarországi befektetési ügylet nagyságrendjén és fontosságán.

A Szervita Square Building egy valóban komplex fejlesztési és eladási folyamat eredménye. Magában foglalja egy stratégiai jelentőségű telek akvizícióját a központi üzleti negyed (CBD) szívében. Az ingatlanfejlesztő Horizon Development-nek el kellett bontania az ott álló régi parkoló- és irodaházat, és egy alapjaiban és funkcióiban új épületet kellett terveznie, amely megfelel a város és a kerület szigorú építészeti elvárásainak a Belváros örökségvédelem alatt álló területén. Az eredmény egy többfunkciós (iroda, kiskereskedelem, luxuslakások, parkolók) modern épület, amely minden követelménynek megfelel, beleértve a prémium szegmens bérlőit is. A Horizon Development bérbeadási csapata a pandémia ideje alatt sikerrel adta bérbe a kereskedelmi területeket (iroda=100%, iroda + retail=95%), a Budapesten elérhető maximális ERV-n.

A tranzakció a továbbiakban új referenciapontként szolgálhat a befektetők számára. Bizonyítja, hogy a hazai piacon egy magas színvonalú fejlesztés és egy zökkenőmentes tranzakciós folyamat kielégíti a legmagasabb szintű ’core’ befektetői elvárásokat is, ezzel is helyreállítva a hazai piac iránti bizalmat, és bizonyítva annak lendületét.

„Az épület értékesítése a Covid alatt kezdődött el és zárult is le, ezért az ingatlanfejlesztővel szoros együttműködésben megtervezett kreatív marketingtevékenységre volt szükség annak érdekében, hogy felkeltsük a külföldi tőke figyelmét. Mindezt egy rendkívül strukturált eladási folyamat támogatta, amely versenyhelyzetet teremtett, és húzóerőként hatott az árképzésre a többkörös liciteknek köszönhetően. Az általunk koordinált eljárás eredményeképpen egy új, mérföldkőnek tekinthető ingatlanügylet zajlott le, ezzel újra definiálva a budapesti prémium hozamszintet és árazást. – nyilatkozta Tim O’Sullivan MRICS a CBRE Magyarország Tőkebefektetési Igazgatója.