Az Év Tervezett Kereskedelmi Projektje

16 csoportos passzívház óvoda

Adatlap megosztása

Cím: 1134 Budapest, Kassák Lajos 17

Ingatlan mérete: 3757 m²

Tervezés / belsőépítészet

Archikon építészstúdió

Rövid bemutatkozás

A XIII. kerület átfogó területfejlesztési koncepciója


kompakt város
Ez a korszerű városfejlesztés a kompakt város megvalósítását tűzi ki célul. A kompakt város egy hatékonyan működő városmodell, filozófiája vegyes területfelhasználást irányoz elő (lakóhely – munkahely – oktatás – egészségügy - rekreációs funkciók), mely bizonyítottan fenntarthatóbb.


ökováros
Az energiagazdálkodási lehetőségek legkisebb áldozattal járó eleme az energiatakarékosság. Az önkormányzat a nagyfogyasztók közé tartozik, célja a fenntartható egyensúly, ezen belül az energiahatékonyság, az energiaigény relatív csökkentése (a saját hatáskörébe tartozó intézmények, közvilágítás, stb.) továbbá szabályozási eszközök alkalmazásával a lakossági fogyasztást is gazdaságosabbá tudja tenni


Az épület fenti városfejlesztési elvekhez igazodó koncepciója:


kompakt város – kompakt ház
A tervezett fejlesztés mind lakó, mind munkahelyi környezetként felértékelt területen valósul meg. A telekterület nem növelhető, a szükséges épületvolumen a horizontális növekedés helyett vertikálisan biztosítható, úgy, hogy az épület tetején lehetőség legyen a játszókert létesítésére, növelve az intenzíven használható kertterületet.


ökováros – passzívház
A legenergiatakarékosabb épületkategória a passzívház. A XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala beruházásában megvalósuló 16 csoportos passzívház óvoda Magyarországon az első "Darmstadt Passivhaus Institut" által minősített ilyen volumenű középület.


Az épület az intenzív beépítésű magas környezetben a jól ismert gyermekjáték formáját idézi. Az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik. Tervezése során, a funkcionálisan jól működő helyiségcsoportok, a játékos, különböző formákkal felülvilágított belső terek kialakítása mellett elsődleges szempont volt a kompakt tömegformálás, a hőhídmentes kialakítás, az optimális tájolás és a megfelelő hővisszanyerős szellőzés kialakítása. A kivitelezés folyamatban van.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Úgy gondoljuk, hogy a tervezett projekt több szempontból is egyedülálló, mert:


Pédamutató beruházói szemléletet tükröz
A XIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala a 100 lakásos minősített passzívház megvalósításával példaértékű beruházást hozott létre a szociális lakásépítés területén. Ennek az előremutató szemléletnek a következő elemeként valósulhat meg a 16 csoportos passzívház óvoda Magyarországon az első "Darmstadt Passivhaus Institut" által minősített ilyen volumenű középület


Kiemelkedő komfortot biztosít
Az óvoda passzívházként történő megvalósításának célja a környezetvédelem és energiahatékonyság, ugyanakkor a hővisszanyerős szellőzés, a mennyezetfűtés és hűtés, a külső árnyékolók alkalmazása a gyermekek és az itt dolgozók magas szintű komfortját biztosítja.


Funkcionális ugyanakkor innovatív építészeti megoldásokat alkalmaz
A passzívház tervezés bonyolult kritériumrendszere nem akadálya a kortárs építészeti formanyelv érvényesülésének, melynek alapja a racionalitás és funkcionalitás. Ezt jól tükrözi az épület alaprajzi struktúrája és belső térkapcsolatai, a homlokzatok nyílásrendszere, a belső terű közlekedők felülről történő természetes megvilágítása és a fedett-nyitott tetőn elhelyezett játszókert is.


Hasznos eszköz lehet a környezettudatos nevelésben
Az óvoda, mint a gyermekek öntudatra ébredésének első közösségi helye talán a legalkalmasabb hely a környezettudatos nevelés első magjainak elhintésére. Az épület és a jól kialakított nevelési program eszköz lehet az itt nevelkedő gyermekek és szüleik gondolkodásának formálásában.