Az Év Irodája

Multifunkciós iroda és labor az ÉMI TÜV-SÜD szentendrei telephelyén

Adatlap megosztása

Cím: 2000 Szentendre, Dózsa György út 26.

Átadás éve: 2023 Q3

Ingatlan mérete: 1500 m²

Irodában dolgozók száma: 30

Bérlő cég: ÉMI TÜV-SÜD Kft.

Design & Build

Value4Real Group

Mobil és üvegfalak

Ofysol Kft.

Rövid bemutatkozás

2023 júliusában került átadásra az ÉMI-TÜV SÜD szentendrei telephelyén megújult labor-és irodahelyiségeknek egyaránt otthont adó épületet. A Value4Real Group által, Design&Build során megvalósult teljes rekonstrukció eredményeként, a vállalat számos különböző helyen működő egysége egy megújult, több funkciós épületben kapott új otthont.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az ÉMI-TÜV SÜD Kft. az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. és a német TÜV SÜD AG vegyes vállalata. A német anyavállalat a világ 54 országában 25.000 embert foglalkoztat. Az ÉMI-TÜV SÜD már 30 éve jelen van Magyarországon. Magas szintű szakmai felkészültség és a modern, jól felszerelt laborbázis révén, a hazai mellett nemzetközi piacra is szolgáltat. Tevékenységük alapvetően 4 üzletágra épül:


• Liftellenőrzés, lift tanúsítás
• Ipari berendezések ellenőrzése
• Management-service szolgáltatás, rendszerauditok
• Terméktesztelés, minőségellenőrzési szolgáltatások


A TÜV számára egyre erősebbé vált az igény, hogy a nemzetközi laborok (Ázsia) mellett Kelet-Közép Európában is megjelenjen kémiai labor szolgáltatásokkal, mely ellátja a hazai és környező országok-beli kémiai labor tevékenységet.


A vállalat előző bérleményében működő laboratórium, az elavult géppark, továbbá a korszerűtlen épület miatt már egyre kevésbé felelt meg a szigorú akkreditációs követelmények. A bérleti konstrukció, a bonyolult technikai eszközök és a technológia (légtechnika, különleges labor követelmények) miatt egyre kevésbé jelentett opciót, egy új épület létesítését pedig hosszadalmasnak, költségesnek és nem utolsó sorban környezetterhelőnek ítélte a vállalatvezetés. Így született meg a döntés a leányvállalat tulajdonában álló szentendrei ingatlan felújítása mellett.


A teljes rekonstrukció eredményeként, a vállalat számos különböző helyen működő egységei egy megújult, több funkciós épületben kaptak új otthont. Az 1970-es években Vörös Ferenc által tervezett épület két szintes építmény vasbeton vázszerkezetére a V4R építész-tervező csapata álmodott új, modern külsőt és mind energetikai, mind az építmény új funkcióit figyelembe véve új belsőt.


A modern gépészeti- és labortechnológiai igények teljes kielégítése, a meglévő liftakna szerkezeti átalakítása és bővítése, az épület előre gyártott szerkezeti struktúrájához való alkalmazkodás komoly kihívás elé állította tervező és kivitelező csapatot.


A Value4Real megtalálta azokat a kreatív műszaki megoldásokat, mellyel az épület megmenthető és modernizálható lett úgy, hogy hosszú távon szolgálja tovább a felhasználót, megőrizve és kiegészítve építészeti örökségünket, nem terhelve a környezetet új területek beépítésével és jelentős mennyiségű új betonszerkezet gyártásával.
A sok megoldandó műszaki kihívás és a felújítás adta meglepetések gyors feldolgozása miatt a koncepció megvalósítását Design&Build konstrukcióban lehetett a leghatékonyabban elvégezni, ami a Felek konstruktív hozzáállásával párosulva egy összetett projekt égisze alatt egyszerre mentett meg és hozott is létre igazi értéket.
Az építészeti koncepció célja volt az épület monolitikus, tömbszerű megjelenésének megtartása figyelembe véve az épületegyüttes másik tagjának megmaradó architektúráját és a szomszédos ÉMI épületekkel való összhangját is. Az új koncepció minden tekintetben tiszteletben tartja az épületegyüttes múltját, egyúttal reprezentálja a jelenlegi beruházói kör szellemiségét.
A belső funkcionális elrendezés a laborban folyó munkafolyamatok logikus lépései, a flexibilitási igények kielégítése, valamint a meglévő tartószerkezetek minél kisebb mértékű terhelése mentén kerültek megtervezésre és kialakításra – így kerültek a földszintre és a második emeletre koncentráltan a labor helyiségek, minél egyszerűbb elérést biztosítva mind a beszállítói útvonalak, mind a légtechnikai rendszerek tetőre telepített egységei számára. A két laborhelyiség között került elhelyezésre az iroda szint.
A belsőépítészeti koncepció kialakításánál cél volt a részben indusztriális hangulat megőrzése. A belső anyaghasználat és karakteres színek alkalmazása, a mértéktartás mellett egy kis vagányságot is kölcsönöz a laborépület belső funkcionális és belsőépítészeti tisztasága mellé. Az egyszerű alapelvekhez tökéletesen passzol a műgyanta burkolat egységes megjelenése és a hangelnyelő panelek kissé durvább felületeinek ipari hangulata.
Nagy ugrás volt egy hajdani ipari területen lévő indusztriális épületből egy korszerű irodába költözni - sok pozitív élmény született a projekt megvalósulása során. A laborban dolgozó kollégák már az eredeti épület részleges bontása közben látták a fejlődést, hogy itt valami merőben új készül, ezzel párhuzamosan pedig, ahol lehetőség nyílt, folyamatosan be is vonódtak a kialakításba. Ez egyben csapatösszekovácsoló erőként is hatott, hogy még inkább magukénak érezzék az irodát.
A visszajelzések mind hazai mind nemzetközi szinten elismerést váltottak ki az ÉMI-TÜV SÜD munkatársai és a világszerte több laborban megforduló kollégák között egyaránt. Hála a projektben résztvevő mérnökök elhivatott és rugalmas hozzáállásának, szakmai felkészültségének, továbbá a tervezés során használt BIM technológiák professzionális alkalmazásának, a komplex átalakítás a Design&Build konstrukció előnyeinek egyik újabb remek példájává válhatott.


Tervezők

Balogh-Bartók Gergely, Somló Melinda, Rátkai Szabolcs, Hóka László