Az Év Irodája

Givaudan evolució

Adatlap megosztása

Cím: 1138 Budapest, Bence utca 1.

Átadás éve: 2023 Q4

Ingatlan mérete: 4500 m²

Irodában dolgozók száma: 500

Bérlő cég: Givaudan Business Solutions Kft.

Tervezés / belsőépítészet

Viador Átrium Group

Irodabútor

Bravosincord Kft.

Project management

Colliers Magyarország Kft.

Kivitelezés / Fitout

Kreal Group

Irodaszőnyeg, padló

DecorFloor Magyarország

Irodabútor

Kozma Bútor Kft.

Rövid bemutatkozás

Az élet változások sorozata, ez a folyamatos körforgás nem kerüli el a gazdaság szereplőit és a munkaerőpiacot sem, a megváltozott gazdasági környezet új kihívásokat teremt. A cégeknek egyre kiélezettebb harcot kell vívniuk a legjobb szakemberekért és ebben fontos megtartó és bevonzó tényező lehet a munkakörnyezet. Az irodának tükröznie kell a cég arculatát, kényelmes, kreatív teret kell biztosítania a dolgozók számára, mindezt úgy, hogy közben a munkavállalók érezzék, hogy figyelnek rájuk, értük van az iroda, az ő jóllétüket szolgálja. Ezek mentén jött létre a Givadaun evolució, ahol a természet közelségét és az otthon melegét csempészték be egy open office térbe, mindezt fenntarthatóan és a hatékonyság növelése mellett.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Manapság a változás az egyetlen biztos tényező az életünkben, aki ehhez jól alkalmazkodik azé a jövő.
Az elmúlt évek során új kifejezésekkel bővült a szótárunk, ezek közül a hibrid, remote szavak napi szinten elhangoznak. Már alig találunk olyan munkahelyet, ahol ne lenne lehetőség ilyen konstrukcióban dolgozni. Az iroda területek nagysága is idomul ezekhez a már elfogadottá vált munkavégzési megoldásokhoz.
A Givaudan cég 600 fölötti dolgozószámának az új felállásban 370 munkaállomást kellett létrehozni 4500 négyzetméteren. Az alap koncepció az volt, hogy a dolgozók igényeit követve, valamint a meglévő elrendezéshez igazodva a nyitott, világos terekben lévő munkaállomásokat pihenők, beszélgető sarkok, szigetek törjék meg. Ezzel is kifejezve, hogy a cég számára a dolgozók jólléte az egyik legfontosabb szempont.

A tervezést a természet közelsége, otthon nyugalma, biztonság megteremtése, sokszínűség, inspiráló környezet szavak ihlették.
Az első emeleten a terület jelentős csökkentése és 80 munkaállomás megtartása mellett kellett kialakítani egy olyan 100 férőhelyes konferencia termet, ami alkalmanként nagy-közepes, az esetek többségében pedig kisebb létszámú csapatoknak nyújt kényelmes, hangulatos tárgyaló vagy oktatási helyszínt. Ezt mobilfalakkal oldották meg a tervezők, ami lehetőséget nyújt a terek szeparálására. Az auditóriumot, az új tárgyalókat, a telefonszobákat és egy új teakonyhát a bérlemény meglévő elrendezésére visszautaló íves falakkal határolt doboz köré szervezték.
A második emeleten is megtörtént egy jelentős upgrade, amit szintén a természet közeliség és az otthonosság meleg hangulata inspirált.
A tervezőknek bőven volt lehetősége a cég arculatából merész, intenzív színeket válogatni, ami megtöri és talán egy kicsit meghökkentővé is teszi a nyitott irodatereket visszautalva a 2. emeleten található meglévő, íves tárgyalók kontúrjára, melynek analógiájára a tervezők különböző méretű színfoltokat jelöltek ki az irodatereken belül. A padlóburkolatváltással létrejött területeken az adott szín köszön vissza a falakon is. A nagyméretű irodatereket work lounge-ok, pihenősarkok törik meg. A függesztett akusztikus panelekkel jelölt területek az otthon kényelmére és biztonságára emlékeztetnek, ezzel lehetőséget adva a dolgozóknak egy kellemesen eltöltött pihenőre, kötetlen beszélgetésre.
A tervezési folyamat során az egyik legfontosabb szempont a természettel való harmónia és fenntarthatóság volt, amire kiemelten kellett az egész folyamat során figyelni. Így kaptak új funkciót és értelmet a cég korábbi bútorai, padlóburkolatai.
A tervezés alatt a fenntarthatóság nem csupán szempont, de kihívás is volt. A már meglévő terek, formák, funkciók, mobiliák, kiegészítők mellett új, 600 főnek elegendő mennyiségű locker rendszert is be kellett tervezni, figyelve a cég dinamikus növekedésére is.
Az eredeti terv a kivitelezés alatt több alakalommal is változott, ami szintén kihívásokat jelentett, de a tervezői csapat alkalmazkodása, spontaneitása mindenre megtalálta a megoldást, ami mára már beigazolódott, hogy a felhasználók érdekeit szolgálják.


Tervezők

Viador Átrium Group - Építészet: Sándor Gergely, Görbicz Máté, Fiktusz Lilla, Nagy-Molnár Ágota, Dobó Krisztina, Mircsev Anna, Pető Viktória, Gergely Klára, Balczer-Málics Nóra
Viador Átrium Group - Épületgépészet: Triesz Péter, Nagy Norbert
DNB Tervező és Kivitelező Kft. - Épületvillamosság: Barta István
Viador Átrium Group - Tűzvédelem: Bencsné Agócs Rita
Fotó - Hlinka Zsolt