Az Év Irodája

A HUNGARIKUM BIZTOSÍTÁSI ALKUSZ ZRT. ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓJÁNAK és IGAZGATÓSÁGÁNAK új irodaszintje

Adatlap megosztása

Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 11. C. épület

Átadás éve: 2023 Q4

Ingatlan mérete: 480 m²

Irodában dolgozók száma: 17

Bérlő cég: Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.

Irodabútor

Nowy Styl Hungary Zrt.

Design & Build

Solinfo Group

Kivitelezés / Fitout

FITOUT ZRT.

Informatikai szolgáltatók

4iG Nyrt.

Technológia és innováció

AVSpecialista Kft.

Világítástechnika

GET Kft.

Rövid bemutatkozás

Budapest, Népliget Center Irodaház C-épületében, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. központjában, annak 8. emeletén, reprezentatív-, felsővezetői szint valósul meg, prémium igazgatói irodákkal és egy kapcsolódó operatív tércsoporttal; közel 500m² alapterületen, méltón képviselve Magyarország legnagyobb és legeredményesebb, 100%-ban hazai tulajdonú alkuszcégét. A Hungarikum Alkusz több szinten bérelt irodazónái felett, új „főhadiszállásának”, mint felsővezetői szintjének megformálása; design-karaktere és belsőépítészeti téralakítása volt a feladat. Megrendelői brief: “Elegancia, erő, dinamika”.
A több tervezői felvetés közül kiválasztott belsőépítészeti koncepció; a ’BÁZIS’ fogalma és üzenete köré szerveződött. Meglehetősen parallelnek tűnt végül ez a definíció, mind a szervezet és cégstruktúra stabilitásának analógiájával, mind a tulajdonosi vízió markáns megjelenítésének tekintetében.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Tervezőként a bázis érzetét, mint „luxus bunkert” vizionáltuk. Progresszió és befogadhatóság egyensúlyára való törekvésünk jellemezte a belsőépítészeti elemek kiválasztását és összehangolását. A stabil, meghatározó karakter harmóniát keresett, elvetettük azokat a sztereotíp indusztriális elemeket, melyek ez ellen dolgoztak volna. Az anyag-, és eszközhasználatot (mint a „földalatti” felülvilágítók, beton és fém felületek stb.) absztraháltuk, szelídítettük, hogy az egyes átiratok, az elérni kívánt emocionális reakció kiváltását eredményezzék, ugyanakkor az „olcsó” díszletszerűséget meghaladják, annak érdekében, hogy egy új igazság, magasabb minőség születhessen. Építtetői- és tervezői közös szándék egyértelműen deklarált addíciója, egy olyan kortárs szellemiségű vezetői irodaszárny rendszerét kívánta megvalósítani, melyekben az innovatív és konstruktív,- együttműködő munkalehetőség, minőségi és kulturált irodai környezet, illetve higgadt- igényes (prémium) design, továbbá a városi-lokációban való elhelyezkedése is abszolút vonzóan támogatja, tulajdonosa és munkatársainak mind sikeresebb munkavégzését, egyben a cég vonzóbb megítélését a munkaerőpiacon. Minden helyiség tervezett része az egésznek, a téri átlátások és más érzékekre való hatásai is maximálisan tudatosan tervezettek. Funkcionalitás tervezésekor, már az építtetői programnak megfelelően többnyire ismertek voltak; az audio-vizuális konferencia technikai igény-szintjén túl, több más paraméter is, így azok a funkció-sémák, melyek a területre beköltöző szervezet működését kielégíthetik, és támogathatják. Belsőépítészeti vonatkozásban a transzparens vagy éppen zártabb geometria kialakításának finomhangolása mellett, az irodaterület három különböző divízióra bontottsága, eleve meghatározott egyfajta térkezelési hierarchiát is, feltételezve felület-arányokat, oldalfalakon és mennyezeten is egyszerűbb, vagy épp attraktívabb design alkalmazásának lehetőségét. A legfelsőbb vezetői-, és tulajdonosi zóna, minőségi anyaghasználata, rendhagyó technológiával strukturált gránit, diófa, arany-réz bevonat és minőségi díszvarrású bőr anyaghasználata, nagy felületek törvényének megfelelő prémium- részletformáltságuk, és a melléjük társított organikusabb növényzet, és zöldfalak harmóniája, felület-arányai, és minőségi léptéke nem igényel magyarázatot. Azonban a hierarchia minőségi váltásai olyan egységet képeznek, hogy azok közötti átjárás harmonikus marad. Pedig minden belsőépítészeti elem átesik ezen a transzformáción. Olyan is, mint az álmennyezeti konstrukciók, mely részint akusztikai-, részint a hangulati karaktert erősítő optikai szerepük mellett, a süllyesztett és beintegrált fény- és világítási rendszereket, továbbá elrejtendő épületgépészetet kiszolgáló, sík-tördelt felületekként alakultak. Az alkalmazott anyagok minősége, korszerű irodabútor-technika- és prémium minőségi kereskedelmi mobiliák-, illetve tisztán formált egyedi bútorok szolgálják ki, az igényes irodakörnyezetet.
Az eredeti építtetői szándék, a tervezőkkel közösen megálmodott iroda design-koncepciója, annak atmoszférája és üzenete, a funkcionális működőképessége, illetve a kivitelezés minősége, az alkalmazott anyagok, tervezett téri adottságok, felületek, a hangsúlyos világítástechnika, a felhasznált természetes színek, és választott matériák tükrében, úgy gondoljuk, hogy a fenti létesítmény, méltó és markáns versenytársa nem csak a 2023-as évi irodafejlesztésnek, de valamennyi prémium iroda designnak hazánkban. Az archetípusnak tekinthető felsővezetői és vezetői irodafunkciók hierarchiája, és annak klasszikus értelemben vett attribútumai, így cellás zónái, illetve az igazgatáshoz szervesebben kapcsolódó stratégiai csoport, már open-office jellegű operatív munkakörnyezete, képletszerű harmóniába kerül, de felhasználásuk tekintetében mégis izoláltan működtethetőek. A liftek, mosdók közös előteréből megközelített bérlemény első divíziója az igazgatóság. Annak fogadó tere a recepció, mely nyitott a homlokzatról, természetes világítást kap. A középfolyosós elrendezése teakonyha-tárgyaló, illetve tárgyaló/fénymásoló helyiség és vezetői irodákra tagolja az érintett területet. Az igazgatóság középfolyosójának végében került elhelyezésre egy, a szervezeten belüli önálló stratégiai operatív terület. A belső tárgyalók a folyosó, vagy a kapcsolódó irodatér, recepció tere felől üvegfallal elválasztottak. Az igazgatóság recepciójával, az iroda fogadóterével közös határoló falakkal- és térhatással, de üvegfallal kerül leválasztásra az elnökségi irodatér várótere, mely nyitja az elnökség tércsoportját. Az itteni elrendezés egy összetett közlekedő, centralizált váró zónával, melyet liftek felőli végében elnöki konyha zárja, majd a homlokzatra fűzött helyiségek sora folytatja a menekülő lépcsőházig. A konyha mellett az elnöki étkező, két tárgyaló helyiség és végezetül az elnöki iroda helyezkedik el. Ebben egy belső térelválasztó szekrény installáció; belső tárgyaló-zónára, illetve dolgozószobára osztja a teret.


Tervezők

BELSŐÉPÍTÉSZ TERVEZŐ (és PM. Műszaki felügyelet): ROOM-DESIGN-STUDIO Kft. 1028 Budapest, Hunyadi J. u. 62., Szilágyi Csaba okl. építész tervezőművész vezetőtervező, Szilágyi Balázs okl. iparművész belsőépítész vezetőtervező