Az Év Közösségi Tere

Szegedi Dóm Látogatóközpont és Katedrális Étterem

Adatlap megosztása

Cím: 6720 Szeged, Dóm Tér 16

Ingatlan mérete: 2240 m²

Rövid bemutatkozás

Szegedi Dóm Látogatóközpont
Kulturális, turisztikai és közösségi élmények Szeged szívében


Látogatóközpontunk célja hogy Szeged jelképe, a dóm, a hagyományos értelemben vett kulturális és turisztikai jellegén túl közösségi élmények színterévé is váljon. Ebben segítenek exkluzív konferenciatermeink, melyek kongresszusok, valamint sajtóesemények megtartására is alkalmasak, továbbá multifunkcionális, fogadásoknak is otthont adó kiállítótereink, ahol nem pusztán állandó egyházi, hanem időszaki világi kiállításokkal is várjuk az érdeklődőket.
Art shopunkban Szegedhez és az egyházmegyéhez kötődő kézműves, szerzetes termékeket, ajándéktárgyakat, különböző lekvárkülönlegességeket, natúrkozmetikai termékeket, valamint saját márkás különlegességeket vásárolhatnak látogatóink, melyek közül több készítmény kizárólag nálunk található meg.
Legnépszerűbb programjaink közé tartozik a város panorámájának megtekintése a felújított toronykilátóból, kiemelten az éjszakai toronynyitások alkalmával. Útközben a 287 lépcső megmászására vállalkozó vendégeink megpihenhetnek a közösségi foglalkozásokra kialakított terekben, úgynevezett kohókban, melyekben LCD monitorok és infopultok segítségével tájékozódhatnak a Szent-Demeter templom történetéről, valamint az egyházmegye kiemelkedő eseményeiről.
Mindemellett a Dömötör-torony is rendszeresen megnyitja kapuit, ezen alkalmakkor az érdeklődők idegenvezetéssel járhatják be városunk legrégebbi nevezetességét.
Szintén Látogatóközpontunk biztosít helyszínt Szeged egyik legújabb csúcskategóriás étterme, a Katedrális Étterem és Kávézó számára, ahol vendégeink az elegáns belső tér mellett a teraszon, a Dömötör-torony szomszédságában is elfogyaszthatják a mediterrán ízvilágú különlegességeket.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

„Pincétől a padlásig”, azaz az altemplomtól a tornyokig járhatják be a látogatók a szegedi Dómot. A hazai- és uniós fejlesztésnek köszönhetően megújultak a székesegyház közösségi terei. A Dóm altemplomi részében új, eddig nem látott kiállítások is nyílnak, jelentős alapterületű közösségi terek létesülnek. A megmentett és bemutatható állapotban konzervált Aba-Novák freskókkal, az eredeti keresztelőkút visszaállításával a Dömötör-torony is megnyitotta kapuit a vendégek előtt.
A beruházás határozott célja volt, hogy erősítse azokat a közösségépítő funkciókat, melyekkel a templom és annak kulturális terei a találkozások, beszélgetések, közösségi összetartozás színterévé válhatnak. Ezért többek között multifunkciós kiállítótér kapott helyet az altemplomban, a terepszint alatti helyiségsor újratervezése során információs pultot, art shopot alakítottak ki a tervezők.
A Dél-Alföld és Csongrád megye turizmusának fellendítésében fontos szerepet játszik a Dóm ismertségének növelése, szolgáltatásainak bővítése. A rekonstrukciós fejlesztéseket a Dóm és a Dömötör-torony aggasztó állapota, illetve értékes, különleges tereinek kihasználatlansága is egyre inkább sürgette.
A projekt a kiemelt fontosságú nemzeti műemlékeket méltó állapotba és környezetbe helyezte, bővített szolgáltatásokkal igyekszik beemelni azokat az ország turisztikai vérkeringésébe, mindennek köszönhetően pedig új munkahelyeket, és az idegenforgalom növekedéséből származó bevételeket is teremt Szeged és a régió számára.
A Katedrális Étterem és kávézó különleges helyet foglal el a város szívében, a Szegedi Dóm Látogatóközpontjának szomszédságában, a Dóm altemplomának bejáratánál található, 2017.03.15-én nyitotta meg kapuit.
A mediterrán konyha ízei mellet a hagyományos magyar konyha íze is megtalálhatók. Éttermünk gyermekbarát. A legfiatalabb vendégeink részére külön étlappal készültünk.
Az étterem hangulatos terasszal is rendelkezik, ahol egy finom ital elfogyasztása mellett élvezhetik a tér szépségét.