Az Év Zöld Ingatlanprojektje

Green House

Adatlap megosztása

Cím: 1134 Budapest, Kassák Lajos utca 19-25.

Átadás éve: 2012Q4

Ingatlan mérete: 17800 m²

Ingatlanfejlesztő

Skanska Magyarország Ingatlan Kft

Üzemeltetés

Colliers International

Rövid bemutatkozás


A 2012 decemberében átadott Green House a magyar irodapiac egyik legsikeresebb ingatlanfejlesztési projektje, amelyet alátámaszt, hogy első budapesti irodaházként nyerte el a LEED tanúsítási rendszer legmagasabb Platina szintű minősítését, illetve kevesebb, mint egy évvel az átadása után elérte a 90% feletti bérbeadottságot. Az épület bérlői a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség, a kreativitás, valamint a munka- és költséghatékonyság együttes előnyét élvezhetik. Az "A" kategóriás ingatlan Budapest XIII. kerületében, a Kassák, Tüzér és Lőportár utcák által határolt területen épült, közvetlen szomszédságában található a Kassák Park. Az épület tervezője a magyar DPI Design Kft. és a svéd White Arkitekter AB építésziroda.A szakemberek célja volt, hogy munkavégzés szempontjából ideális, emberi léptékű tereket alakítsanak ki, miközben a mikro- és makro környezet megóvására is kiemelt hangsúlyt fordítottak. A fejlesztő Skanska a projekt valamennyi fejlesztési fázisában a legmodernebb környezetvédelmi megoldásokat és zöld technológiákat alkalmazta annak érdekében, hogy az épület ökológiai lábnyomát minimalizálja. Ennek köszönhetően a ház energiafelhasználása és CO2 kibocsátása az átlag épületekhez képest jelentős megtakarításokat mutat.A jelenleg 93%-os bérbeadottságnak örvendő Green House (bérlői a teljesség igénye nélkül: Avis Budget Group, MSCI, ABB, Deichmann, Skanska) 17.800 négyzetméternyi területet kínál bérlőinek 8 emeleten, valamint 252 parkolót a mélygarázs 3 szintjén. Az irodaház tetőterasszal, az „u” alakú épületnek köszönhetően védett gyönyörű belső kerttel, többszintes mélygarázzsal és biciklitárolóval is rendelkezik. A hetedik és az első emeleti belső udvarra néző biodiverz tetőkert növényalkalmazási koncepciója a fajok sokféleségének alapvető tényét kihasználva került megalkotásra. A koncepció elsődleges célja volt, hogy a zord tetőkerti körülményeknek ellenálló és végső soron a fenntarthatóság jegyében extenzív, a természetes társulások mintájára működő vegetáció alakuljon ki.Az egyszerű megközelíthetőség és a meglévő szolgáltatások széles skálája már a terület kiválasztásnál is fontos szempont volt és az elkészült projektnek is fontos értékei. A Váci út közvetlen közelében, mégis zöld környezetben található Green House tömegközlekedéssel, autóval és kerékpárral egyaránt könnyen megközelíthető. A környéken rendelkezésre álló szolgáltatások mellett a Skanska további kereskedelmi egységekkel (étterem, kávézó, autómosó, ATM, ingyenesen kölcsönözhető kerékpárok a bérlőknek) gazdagította az irodaház szolgáltatásait.A projekt során figyelmet kapott az épület közvetlen környezetének és a szomszédos Kassák Parknak a fejlesztése is, ahol ott játszó gyermekek és szülők örömére kültéri fitnesz gépek kerültek elhelyezésre.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az irodaház kimagaslóan magas eredménnyel - hazánkban elsőként - kapta meg a LEED épület-minősítő rendszer Platina szintű végső kvalifikációját. A 93 pontos LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítés mellett kiérdemelte az uniós EU GreenBuilding minősítést, illetve az A+ energiahatékonyságú épületeknek járó hazai besorolást is. A beépített innovatív zöld technológiák mellett a fejlesztő számára nagy fontossággal bírt a bérlők környezettudatos szemléletmódra való ösztönzése, annak az irodabelsők kiépítése során történő szem előtt tartása, illetve a rendelkezésre álló energiahatékony rendszerek kihasználása. Az épület mellett akár az irodabelsők is tanúsíthatóak az amerikai LEED rendszer szerint. Erre ösztönzi bérlőit a fejlesztő Skanska Magyarország Ingatlan Kft., akinek a Green House-ban található 507 négyzetméteres új irodája nemrégiben platina szintű LEED minősítést kapott (Commercial Interiors kategóriában).

Az irodaház sikerét és a zöld fejlesztés létjogosultságát támasztja alá, hogy a Green House átadása után egy évvel már 93%-os bérbeadottságnak örvend.


A Green House számos környezettudatos technológiát ötvöz, amelynek köszönhetően hozzájárul az erőforrások hatékonyabb felhasználásához és csökkenti az épület környezetre gyakorolt káros hatását. A talajhő hasznosítás (hűtés és fűtési üzemmódban), a hűtőgerendás hűtés, a dupla hővisszanyerő rendszer (85-90%-os hatékonysággal) és a napkollektoros rásegítésű meleg víz előállítás segítségével az energiafelhasználás körülbelül 45 százalékkal kevesebb az épületben, mint az átlagos magyar irodaházakban. A fejlesztés során törekedtek az épület ökológiai lábnyomának minimalizálására, az itt elért eredmény alapul fog szolgálni a Skanska következő projektjei számára. A Green House 50 százalékkal kevesebb vizet használ, mint egy áltagos magyar irodaház, csapadék– és talajvizet hasznosít a WC-k öblítésére, a kert locsolására. Az irodaház biodiverz zöld tetőkkel is rendelkezik, amely hozzájárul az egészségesebb munkakörnyezethez. A projekt kivitelezése a Skanska szigorú munkavédelmi és környezetvédelmi irányelveinek betartásával történt regionális és helyi alvállalkozók bevonásával.


Díjak, jelölések:
CEE Green Building Award 2013: „LEED for Shell and Core” kategória győztes
World Green Building Council, Leadership Awards Europe Region, 2013, Leadership in Building Design & Performance Nominee

FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj 2013, 3. helyezett
FIABCI Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj 2013, Budapesti Építész Kamara Különdíj
Az Év Projektje 2013 (Portfolio.hu, Property Investment Forum)