Az Év Tervezett Lakó Projektje

Grand Corvin by Cordia

Adatlap megosztása

Cím: 1083 Budapest, Bókay János utca 43.

Ingatlan mérete: 10906 m²

Ingatlanfejlesztő

CORDIA GLOBAL Ingatlanfejlesztő Zártkörű Esernyőalap - Cordia Global 11. Ingatlanfejlesztő Részalap

Kivitelezés / Fitout

Pedrano Homes Építőipari Kft.

Tervezés / belsőépítészet

LAB5 Építésziroda Kft.

Rövid bemutatkozás

A Grand Corvin az utolsó lakóingatlan-fejlesztés a Robert Townsend, angol tájépítész által tervezett Corvin Sétány mentén. A fejlesztés Budapest szívében, a Nagykörút és az Üllői út találkozásánál megújult városnegyedben található. Itt nem csak a M3-as metróvonal és a 4-6-os villamos közelsége, hanem a terület átgondolt koncepciójának köszönhető teljeskörű szolgáltatási környezet is gondoskodik a lakók kényelméről.


A Corvin Sétány nemzetközileg elismert és díjazott helyszín, ami 2010-ben elnyerte Európa legjobb vegyes-funkciós ingatlanprojektje címét az International Property Awards szakmai megmérettetésén, valamint első helyezést ért el a FIABCI magyarországi tagozatának ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatán, 2014-ben pedig elnyerte az ingatlanfejlesztés Oscar díjának is nevezett Urban Land Institute (ULI) Global Award for Excellence díját is. A helyi önkormányzattal közösen megvalósított, kelet-közép-európa legnagyobbjának számító városrész-megújítási projekt olyan területen valósult meg, amelyet alig másfél évtizeddel ezelőtt is még rossz minőségű, alacsony komfortfokozatú, leromlott állapotú lakások jellemeztek és az egész környék rossz hírű negyednek számított. A projekt keretében összesen 22 hektár terület újult meg, ahol összesen 800 millió euró értékben több mint 3000 lakás, 100.000 négyzetméter irodaterület és 50.000 négyzetméter kereskedelmi ingatlan épült meg - utóbbiak alapvetően a Corvin Plazán belül.
A Grand Corvin a sétány 8. lakóépülete, a teljes Corvin-negyedet tekintve pedig a vállalatcsoport 10. lakóingatlan-beruházása. A 942 négyzetméteres belső zöld kerttel rendelkező fejlesztés 1. ütemében 194 lakás található majd, a 30 négyzetméteres stúdióktól a 132 négyzetméteres családi otthonokig – a földszinti lakások kertkapcsolatosak, illetve minden emeleti lakáshoz külön erkély tartozik.
Ez az épület attól is igazán különleges, mert egy nagyvonalú beruházássorozat befejező eleme. Miután a Corvin Sétány mentén ez az utoljára felépülő lakóház, zárja a sétány térfalait, illetve egyszerre illeszkedik a korábban létrejött épületekhez és mutat fel egyedi karaktert. Az épület beépítési kontúrja a Sétányt záró két irodaház "cour d'honneur" szerű tömegformálására is finoman reagál, átmenetet képezve a már meglévő és újonnan épülő házak eltérései között.
Az egyes tömegek szerinti karakterekre bontott homlokzat a felhasznált anyagok és színek miatt lesz különleges. A folytatólagosságot leginkább az anyaghasználattal érték el a tervezők, azaz a Sétányra néző homlokzaton - a korábbi házakhoz hasonlóan - a kőburkolat a jellemző, a téglaburkolatok alkalmazása pedig a régi épületek architektúráját szimbolizálja. A fém homlokzatburkolat színében hasonul a sétány korábban felépült házainak színesebb homlokzati anyagaira (trespa, vakolat, textil árnyékoló stb).
Kihívást jelentett a telek tájolása, de az északi homlokzat túlsúlyát, ami az elhelyezkedésből adódik, aranyosan, bronzosan, finoman tükröződő fém homlokzatburkolattal, ebből fakadóan a fény becsillantásával ellensúlyozták a tervezők.
Az alapvetően egymásra merőleges épületszárnyak nem a sétányra, hanem a szomszédos Tömő utcára merőlegesen lettek szerkesztve, így nem tisztán északra tájolt lett a homlokzatok többsége, hanem vegyesen É-K, ill. D-NY-i. Az így kialakuló teresedések, udvarok plusz értéket adnak a szomszédos épületek lakóinak is azáltal, hogy változó méretű terek nyílnak az egyes ablakok előtt.
A lakások célcsoportját a lakhatási célra és befektetési céllal vásárlók egyaránt alkotják, de meghatározó azok aránya, akik kiadási céllal vesznek lakásokat. Az ingatlanok ugyanis a kiváló lokáció miatt könnyen és magas, akár 5-7 százalékos bruttó bérleti díj hozammal adhatók ki. A Corvin Sétányon az elmúlt évtizedben megduplázódtak a négyzetméterárak, a területen a bérbe adható lakások bérleti díja pedig jóval magasabb, mint a környék más ingatlanaié. Mivel ez az épület zárja le a korzót, a sétányon ez az utolsó lehetőség a befektetésre, új lakóingatlan vásárlására.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

• kivételes lokáció a nemzetközileg is elismert Corvin Sétányon: a projekt Közép-Európa legnagyobb városrész-rehabilitációs beruházásának része Budapest szívében
• a lakók kényelmét célzó kialakítás: okosotthonok, mélygarázs, parkosított belső kert, minden lakáshoz terasz vagy erkély tartozik
• különleges szerep a Corvin Sétány életében: ez az utolsó lakóingatlan a Corvin Sétány mentén
• egyszerre illeszkedik a korábban létrejött épületekhez és mutat fel egyedi karaktert, zárja a korzó térfalait