Az Év Asset Management Cége

CPI Hungary Kft.

Adatlap megosztása

Cím: 1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6.

Rövid bemutatkozás

A CPI Property Group Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb ingatlanpiaci vállalatcsoportja, és európai szinten is egyre jelentősebb szereplővé válik. A tavalyi év végén portfoliója több mint 420 ingatlanból állt, amelyek 11 országban helyezkednek el. A Cseh Köztársaságban a CPI PG birtokolja a bevásárlóközpontok túlnyomó részét, vagyis gyakorlatilag minden nagyvárosban, illetve nagyobb kisvárosban üzemeltet bevásárlóközpontot, és több mint 12 000 lakást ad bérbe. A vállalatcsoport az ország egyik legnagyobb szállodatulajdonosának is számít – például a CPI üzemelteti többek közt a Clarion láncot – és összesen több mint 10 000 szállodai ágyat tudhat magáénak. A CPI legújabb zászlóshajója a nemrég befejezett Quadrio irodaépület, amely Prága központjában található. A kereskedelmi ingatlanok, irodaházak és lakások bérbeadásán és igazgatásán kívül a CPI az építőiparban is tevékenykedik. A CPI nemrégiben felélénkült nemzetközi kötvénypiaci tevékenysége újabb lökést kapott, miután a Moody’s hitelminősítő a vállalatcsoport értékelését BAA2 fokozatra emelte, ezzel a CPI kötvényeket még vonzóbbá tette a lehetséges befektetők számára. Az elismert ügynökség először egy évvel ezelőtt minősítette befektetési fokozatra a CPI Property Group-ot.
A CPI Property Group első féléves árbevétele, 245 millió euró volt, amely 21%-os éves növekedést jelent, megőrizve domináns pozícióját a Cseh Köztársaságban, Berlinben és a közép-kelet-európai régióban. A működési bevétel 26%-kal, 156 milliárd cseh koronára emelkedett.
600 millió eurónyi kötvényt értékesített a CPI külföldi befektetőknek az elmúlt hónapban Londonban. A héten kapott díj is alátámasztja a CPI dinamikus fejlődésének piaci elismerését. A Prágában tartott 13-ik „Czech 100 Best” versenyen, a CPI Property Group nyerte meg a díjat a ’Dinamikus növekedés és stabilitás’ kategóriában. CPI Property Group történetének második legnagyobb, euróban denominált kötvénykibocsátását bonyolította le az elmúlt hónapokban. A sikeres kötvénykibocsátással a vállalat évente több millió eurónyi kamatot spórolhat meg korábbi, cseh koronában denominált kötelezettségeinek refinanszírozásával. Ez egyben arra is utal, hogy a CPI Property Group a nagy nemzetközi befektetők kedvéért, legyenek azok Londonban, Zürichben vagy épp Tokióban, kilép a cseh kötvénypiacról. Novemberben a CPI 600 millió euró, vagyis nagyjából 15,5 milliárd cseh korona értékben helyezett el kötvényeket londoni befektetőknél. A vállalatcsoport vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója, Martin Němeček elmondása szerint a kereslet több mint háromszorosa volt a kínálatnak, kikényszerítve a tranzakciók összértékének növelését is az eredetileg tervezett 500 millió euróról.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Egy év alatt több mint másfélszeresére növelte ingatlan állományát a CPI Hungary, így portfóliójának összértéke jelenleg már meghaladja az 514 millió eurót. Innovatív építészeti és bérbeadói megoldásainak valamint a fenntarthatóságra és a bérlőre, mint egyénre tekintő hozzáállásának köszönhetően ingatlanjaik bérbeadási mutatója 95% fölé emelkedett.

A CPI Hungary az irodai, szállodai, kereskedelmi, valamint az ipari-logisztikai szegmensben is jelen lévő társaság a magyarországi ingatlanpiac egyik vezető befektetője és fejlesztője. Kiemelt figyelmet fordít a fenntartható, környezetbarát megoldásokra, a korszerű technológiák alkalmazására, a modern és esztétikus térkialakításra. Ennek jegyében döntött a cég 2015-ben a tulajdonában lévő régebbi irodaépületek korszerűsítésének elindításáról, modern technológiák alkalmazásával, közösségi terek kialakításával, a passage és parkok zöldítésével. A CPI Hungary épületeinek újratervezése során aktívan tett azért, hogy leendő bérlői és látogatói tudatosan használják környezetüket. Kiemelt épületei ez évben BREEAM minősítései megújultak, többnyire BREEAM in use, very good minősítéssel.
Annak érdekében, hogy a tulajdonukban lévő épületek, új fejlesztéseik hatékonyan működjenek, és valóban energiát takarítsanak meg, nem bízzák az épületüzemeltetést másra, hanem házon belül működik az üzemeltetés és property management, illetve a szakemberek által tervezett okos rendszerek alkalmazásával folyamatosan felügyelik az épületeket. Így lehetséges, hogy a felállított rendszerek gyors reakcióidővel tudnak reagálni egy-egy külső vagy belső eseményre.


A CPI Hungary küldetésének tekinti bérlői részére az emberközpontú munkakörnyezet kialakítását és a munkahelyi komfortérzet maximalizálását. Ennek érdekében jött létre a cég Humán Innovációs Programja, melynek keretében olyan szolgáltatások kerülnek bevezetésre, melyek elősegítik az irodaházban dolgozók egészségmegőrzését, könnyítik az irodai mindennapok problémáinak megoldását, színesebbé teszik a megszokott irodaházi életet.


Referenciák

Startschema, Vodafone, Citibank, Samsung, Interticket, Magyar Posta, WHO, Nemzetközi Vöröskereszt, Blockchain Competence, Brendon, UPS, Airmax, Ceva Logistics, Bank of China, AON, Colonnade