Az Év Közösségi tere Különdíj

Belvárosi Közösségi Tér

Adatlap megosztása

Cím: 1051 Budapest, Mérleg utca 9.

Ingatlan mérete: 450 m²

Bérlő cég: A Belvárosi Közösségi Tér az V. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. fenntartásában működik.

Rövid bemutatkozás

A Belvárosi Közösségi Tér 2017-ben nyitotta meg kapuit, végleges formáját a hely 2018-ban nyerte el. Hétköznapokon napi 12 órás nyitva tartással olyan ingyenes, több mint 30 foglalkozásból álló szolgáltatáscsomagot nyújtunk az V. kerületben élőknek, amelyet 0-99 éves korig bárki igénybe vehet, így ez a kezdeményezés egyedülálló az országban. A kellemes időtöltés és a közösségi programokon felül a Mérleg utcai intézmény elsődleges célja, hogy védőhálóként jelenjen meg a családok életében már a várandósság kezdetétől egészen a kamaszkor végéig. A pároknak és az egyedülálló szülőknek egyaránt segítünk a családdá válás és a gyermeknevelés lelki folyamatainak megélésében. Időszakos gyermekfelügyeletünk megoldást nyújt a szülőknek, ha néhány órás elintéznivalójuk akad, és nincs kire bízzák a gyermeküket. Az édesanyákat segítő és megértő közeg várja a Totyogó baba-mama csoportunkban, a babamasszázs tanfolyamokon. Mesélünk nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is Világjáró mesekörünkön. Külön figyelmet fordítunk az édesapákra. Nekik szólnak az Apa Akadémia előadásai, a babahordozási tanácsadás, és kifejezetten a munkaidő utáni Családi Ringató. A különböző generációk találkozási pontjaként is működünk, hiszen az idősebb korosztályt egészségmegőrző tánccal várjuk; szenior mesemondóink pedig mesélnek a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nyári táboraink, játszószobánk, mozgásfejlesztő-, zenei-, alkotó-, táncos és a meseterápiára épülő foglalkozásaink népszerűek mind a gyerekek, mind a felnőttek körében, nem beszélve arról, hogy ingyenes elérhetőségük még jókora anyagi terhet is levesz a családok válláról.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Hogyan vált az elmúlt évben a Belvárosi Közösségi Tér a főváros hiánypótló intézményévé? Talán a hozzánk járó több mint 300 család tudná elmondani a leghitelesebben, akikkel szoros és személyes kapcsolatot ápolunk. Fontosnak tartjuk a közösségépítés ezen formáját, hiszünk abban, hogy prevenciós megoldásokkal számos probléma és konfliktus megelőzhető. A hozzánk betérők számára segítséget nyújtanak szakembereink, akik hivatásként tekintenek munkájukra, és alkalmat adunk arra is, hogy a szülők egymással beszélgessenek, megoszthassák velünk és egymással is tapasztalataikat. Mindezt kellemes, barátságos környezetben tehetik meg, hiszen az intézmény kialakításánál a praktikusság és letisztultság mellett nagy figyelmet fordítottunk a színek, formák és anyagok kiválasztására is. A babákat Adamo hinták, a kisebb gyerekeket természetes anyagból készült fejlesztőjátékok, kézműves sarok és a legjobb gyerekkönyvek várják, az anyukák elvonulhatnak a Baba-mama kuckóba; kellemes belső terek nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget az egész család számára. A nem csak V. kerületi lakosok által látogatható Családbarát kávézó egészséges életmódnak megfelelő kínálatában ételallergiás gyermekeknek és szüleiknek is nyújtunk alternatívákat. Az elmúlt egy évben a közösségi tér megtelt élményekkel, hiszen a családok otthon érzik magukat nálunk, barátságok kötődnek, miközben komoly szakmai munka folyik a háttérben. Reméljük, hogy jó példát tudunk mutatni más kerületeknek, városoknak is, és mintaként szolgálhatunk hasonló intézmények létrejötténél.


A hozzánk látogató szülők közösségi oldalunkon is megoszthatják véleményüket:


„HÁLÁS vagyok, hogy létezik ez a hely több okból is: most nyáron óriási segítség a gyermekfelügyelet (…); egész évben igényesek a programok; és nagyon ritka az a hely, ahol ilyen a légkör, köszönhetően az ott dolgozók hozzáállásának, amitől nemcsak a gyerekek, de magam kedvéért is szívesen megyek be.” (Fanni)


„Gondosan megtervezett hely, látszik, hogy minden babás igényre gondoltak a kialakításnál.” (Valéria)


„A l e g j o b b támogatás és segítség, amit egy család és egy otthon lévő anyuka kaphat!” (Erzsi)


„Ezen a szuper helyen elfogadást és támogatást kaptam én is és a gyermekem is. Amint beléptünk otthon éreztük magunkat.” (Eszter)


„Egy igazán bababaràt hely, ahol mindenre gondoltak, amire csak a pöttömöknek szüksége lehet. Egy oázis a belvárosban. Bárcsak több ilyen hely lenne.” (Zsófi)