Az Év Irodája Kisvállalati díj

A WorldQuant budapesti irodája

Adatlap megosztása

Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 14

Átadás éve: 2018 Q1

Ingatlan mérete: 480 m²

Irodában dolgozók száma: 54

Bérlő cég: WorldQuant Research LLC, Hungary Branch

Rövid bemutatkozás

A nemzetközi befektetési elemzéssel foglalkozó cég egy belvárosi neobarokk palotába költöztette budapesti kutatóközpontját, melynek belsőépítészete a cég profilját, értékeit, filozófiáját tükrözi. Az irodaterek, tárgyalók és fókusz-szobák a piaci kutatások globális horizontjára reflektálnak azáltal, hogy erős hangulatot sugárzó színei, felületei és berendezései különböző földrajzi referenciák tematikáját követik. A közlekedő terek egyedi fa lamellás álmennyezete és függvény szerűen változó falburkolata ezzel szemben a kvantitatív, analitikus módszerek metaforái. Az irodaterek a kutatói koncentrációt segítő elszigeteltség, míg a lounge a közösségi élet és a rekreáció helyei; köztük a tárgyalók doboz-szerűen térbe állított, komplex, de jól átlátható struktúrája teremt kapcsolatot.


Fotó: Török Tamás, Topogram


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

struktúra
A történelmi üzleti és igazgatási központban álló Szabadság téri neobarokk palota Budapest egyik legszebb irodaháza. Ívelt alaprajzú, kéttraktusos térszerkezete ugyanakkor komoly kihívást támasztott egy korszerű, együttműködésre épülő és többféle munkamódra lehetőséget adó munkakörnyezet tervezése számára. A szűk belső traktus adottságai és a kooperáció sok zárt helyisége közötti ellentmondást a kapcsolatok komplex átgondolásával egy nyitott, de jól tagolt, átlátható, de el is különülő terek láncolatából összeálló struktúrával sikerült feloldani. A többfelé elágazó központi hub nemcsak a tárgyalók könnyű elérhetőségét, hanem a belső közlekedés egyszerű szervezését is megoldja. A csapatmunka-szobaként is használt tárgyalók és a videokonferenciák doboz-szerűen térbe állított helyiségei a központi hubból jól átláthatók, teljes magasságú üvegfalaikon keresztül kommunikálnak az iroda többi részével.


arculat
Az irodaterekre általában jellemző, az arculati elemek megjelenítésére korlátozódó eszközökön túlmutatóan, a WorldQuant budapesti irodájának belsőépítészete a megbízó módszereit, filozófiáját, értékeit kívánta kifejezésre juttatni. A piaci kutatás és elemzés két alapvető jellemzőjéből, a globalitásból és a kvantitatív analitikus módszerekből kiindulva született meg a koncepcionális belső rend. Az egymásba szövődő közlekedők térsorainak fa lamella rendszere a világgazdasági adatok számsoraira és azok rendszerszerű mintázataira reflektál. A világos tölgy lamellák ritmusa finoman pulzál, fellazul és összesűrűsödik, néhol beépített bútorrá, polccá alakul át. A munka és az együttműködés tereiben egy globális földrajzi referencia-háló szövi egybe a bátran használt grafikai elemeket, a stíluselemként használt világítótesteket, valamint a bútorok és a szőnyegburkolat helyspecifikus színeit. A világ különböző pontjai közötti gazdasági kapcsolatokat kutató szakembereket így egyszerre invitálja az iroda belsőépítészete a hullámzó lamellarendszer dinamikus nézőpontjainak felfedezésére és a helyek metaforikus megidézésével szimbolikus utazásra.


környezeti minőség
A koncentrált kutató-elemző munka támogatása érdekében az irodaterekben elsődleges szempont volt a munkakörnyezet ergonómiájának tökéletesítése. Az állítható, többféle munkavégzést lehetővé tevő asztalokkal személyre szabhatók a munkaállomások, az asztalokra rögzített paravánok gondoskodnak az akusztikai komfortról. Az irodatér a vizuális környezet nyugalmával, a fafelületek otthonosságával, a luxust és a sematikus ürességet is elkerülő magabiztos kisugárzásával támogatja a munkában való elmélyülést. A nagy koncentrációt igénylő munkát ellensúlyozó kikapcsolódásra egyénileg és közösségben is lehetőséget kínál az iroda. A relaxált visszavonulásra a hangulatában, színeiben és fényerősségében is kontrollálható kényelmes pihenő szobában van mód, míg az irodaterektől távolabb eső – így zajával azt nem zavaró – lounge a közös étkezések és játék helyszíne. Ebben térben szövődik egymásba a kétféle belső rend, egy emberközpontú, barátságos eleganciát és otthonosságot sugárzó munkakörnyezetet hozva létre.