Az Év Fejlesztő Cége

WING Zrt.

Adatlap megosztása

Cím: 1095 Budapest, Máriássy utca 7.

Rövid bemutatkozás

A WING a közép-európai ingatlanpiac egyik vezető, magántulajdonban lévő ingatlanfejlesztő és -befektető vállalatcsoportja, amely meghatározó részesedéssel rendelkezik Németország, Lengyelország és Magyarország ingatlanpiacain. Többségi tulajdonában áll Lengyelország legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalata, a Varsói Értéktőzsdén jegyzett ECHO Investment, illetve a vezető német lakó- és kereskedelmi ingatlanfejlesztő, a BAUWERT. Mindemellett az 1999-ben megalapított WING a magyar ingatlanpiac minden szegmensében aktív: az irodaprojekteken kívül portfóliójának részét képezik ipari, kiskereskedelmi, szállodai, valamint a lakóingatlanok. A WING a három országban összesen 5,17 millió négyzetméter alapterületű fejlesztett portfólióval rendelkezik. A fejlesztései során az energiahatékony működés, a környezettudatos anyaghasználat, a tudatos vízfelhasználás, a környezettudatos gépészeti technológiák és hulladékkezelés, illetve a dolgozók egészségének és jólétének megőrzése kiemelt szempontok.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A WING tevékenységét illetően a 2023-as év is aktív volt, számos fejlesztést és jelentős üzleti mérföldkövet tudhat maga mögött. A cégcsoport az idei évben folytatta a zászlóshajó-ingatlanfejlesztését, Liberty iroda-hotel vegyesfunkciós komplexumot, amelynek déli szárnyában az elkészült irodaterület nyáron kapta meg a használatbavételi engedélyt, illetve az első bérlői, az eMAG és a GEODIS is beköltöztek. A következő lépés a dual-branded szálloda, az ibis & Tribe Budapest Stadium 2023. decemberi megnyitásával az épület hivatalosan is többfunkciós épületté válik.
Továbbá elkezdődtek a Liget Center irodakomplexum fejlesztési munkálatai, amelynek keretében a meglévő irodaházak – a Liget Center Classic és a Liget Center Auditorium – az RTL Magyarország központjának és hírstúdióinak adnak majd otthont 2024-től. Melléjük érkezik egy még bérelhető újépítésű boutique-irodaépület, a Liget Center Vitrum, amely további 2200 négyzetméter bérbevehető irodaterületet kínál az irodaházat vagy akár székházat kereső bérlőknek. Továbbá a cégcsoport továbbra is dolgozik a HOP Technology Office Park folyamatos fejlesztésén, amellyel céljuk, hogy egy olyan technológiai iroda parkot alakítsanak ki, amely egyaránt magas minőségben tudja kiszolgálni az itt dolgozó szakemberek irodakörnyezettel szemben támasztott követelményeit, és a technológiai vállalatok bérleményeikkel kapcsolatos speciális műszaki igényeit. Ezeket a törekvéseket pedig jól igazolja, hogy az idei ősz folyamán a HOP Technology Office Parkban az elsősorban audiovizuális technológiával foglalkozó Lightware elfoglalta a parkban található 7000 négyzetméteres új cégközpontjának első ütemét.
A szállodaterületeket tekintve is aktív évet tudhat maga mögött a cégcsoport: bejelentette, hogy újabb terminálkapcsolatú szálloda, egy TRIBE hotel nyílik a WING fejlesztésében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a Budapest Airporttal együttműködésben. Továbbá az IHG Hotels & Resorts-szal kötött megállapodásának köszönhetően Budapest VI. kerületében a Hotel Indigo Budapest Andrássy várhatóan 2028 második negyedévében nyitja meg kapuit, a Holiday Inn Express Vágóhíd pedig 2027 elején Budapest IX. kerületében nyílik meg.
Eközben a társaság legújabb ipari fejlesztésében, az East Gate PRO a második ütemében egy újabb 9100 négyzetméteres csarnoképületet, az A2 csarnokot adták át.
A cég LIVING márkanév alatt a lakásfejlesztések terén is beszámolhat sikerekről: idén átadta a XIII. kerületi Ferdinánd negyedben található Park West projekt 234 lakásos második ütemét, illetve folytatta a harmadik ütem építési munkáit is. A LIVING eddigi legzöldebb lakófejlesztése, a XIII. kerületi Rozsnyay utcában található, BREEAM minősítéssel rendelkező Le Jardin pedig elérte a szerkezetkész állapotot.
A hazai jelenlét erősítése mellett a cégcsoport az idei évben jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy a nemzetközi színtéren is az ingatlanpiac meghatározó szereplőjévé váljon. Idén tavasszal zárult a WING többségi tulajdonszerzésének folyamata Németország egyik legelismertebb lakó- és kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó ingatlanfejlesztő cégében, a Bauwertben. A WING ezzel az akvizícióval, illetve a lengyel ECHO Investmentben már meglévő többségi tulajdonrészével a közép-európai ingatlanpiac egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető vállalatcsoportjává vált. A társaság Németországban, Lengyelországban és Magyarországon folyamatosan növekvő, összesen 5,17 millió négyzetméter alapterületű fejlesztett portfólióval rendelkezik.

Mindezek mellett, jelezve elkötelezettségét a fenntartható működés iránt, a WING 2023-ban kiadta második ESG jelentését, amelyben a 2022-es év környezetvédelmi, szociális és vállalatirányítási területeken megfogalmazott törekvéseit, céljait, megtett intézkedéseit és eddig elért eredményeit mutatja be. Idén a WING elkészítette átfogó ESG stratégiáját is, amelynek keretében azokat az általános és konkrét célokat határozzák meg, amelyek a cégcsoport jövőbeli fenntarthatósági működésének irányát adják. Ebben kiemelt szerepet kapnak az új projektek karbon lábnyomának csökkentésére vonatkozó vállalások.


A ZSŰRI INDOKLÁSA A DÍJAZÁSRA

Aktívan fejlesztette portfólióját minden eszközosztályban, valamint nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. új székháza és a zöld projektek is példái a WING sikeres fejlesztéseinek.