Az Év Környezettudatos Irodája

TRUMPF Hungary Kft

Adatlap megosztása

Cím: 2100 Gödöllő, Pattantyús Ábrahám krt 6

Átadás éve: 2023 Q1

Ingatlan mérete: 4150 m²

Irodában dolgozók száma: 40

Bérlő cég: nincs

Rövid bemutatkozás

A TRUMPF irodaház egyben délkelet-európai központ is okosgyár bemutatótermével a régióban tevékenykedő ügyfelek részére. Az irodaház 4150 m2 beleértve a bemutató termet is.
3 nagylégterű irodarészből, tárgyalókból, oktatási termekből, szociális helyiségekből és közösségi terekből áll. Nem csak étkezőhelységünk van, hanem saját konyhánk is. Legnagyobb különlegessége az emeleten található zárt terasz, ahol jó időben nem csak ebédelni lehet, de kávészünetre, kötetlenebb megbeszélésekre, céges rendezvényekre is kiválóan használható.
A tárgyalók ún. Microsoft Teams tárgyalók, a legmodernebb IT technológiával felszereltek. Az auditórium mozgó falát szétnyitva egyben akár 70 vendég befogadására is alkalmas, melyeket rendezvények alkalmával tudunk jól kihasználni.
Az emeleti folyosó is közösségi térként funkcionál beszélgető boxaival továbbá asztalok székek kávéházi stílusban elrendezve méltó alternativái a tárgyalóknak főleg belső megbeszélések esetén.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Fenntarthatóság
Az épület fenntartható módon lett megtervezve, nincsen földgázcsatlakozásunk. A megújuló energiát talajszondás hőszivattyúk biztosítják 38 db, egyenként 100 m mély talajszonda segítségével. A két hőszivattyú teljesítménye fűtéshez 167 kW, hűtéshez 235 kW.
Az épület irodarészében fűtő-hűtő álmennyezeti rendszer került beépítésre, melyet az iCON épületgépészeti felügyeleti rendszerrel lehet vezérelni. Ezen kívül a használati melegvíz rendszer és a légcserét szolgáló légtechnika is a gépészeti helységben van elhelyezve. A tetőre telepítésre került egy 50 kW teljesítményű napelem kiserőmű, mely az épület 745 kW összeteljesítményének egy részét fedezni tudja. A parkoló részen kiépítésre került 6 db 22 kW teljesítményű egyenáramú elektromos autótöltő, illetve a kivitelezéskor már beépített védőcsövek segítségével további autótöltők telepítésére van lehetőség a jövőben.


Különleges építészeti megoldások
Az épület reprezentatív tereiben az ipari hatást erősítendő több helyen alkalmaztunk emelt minőségű látszóbeton felületet, amelyhez a Peri Maximo zsalutábláit használta fel a kivitelező. Ennek megfelelően gondosan megtervezésre került a zsalutáblák kiosztása, az azokat összefogó átkötő csavarok pozíciója és a falakban elhelyezett elektromos szerelvények kötődobozai is, ezzel segítve a minimalista megjelenést.
A bemutatóterem üvegfala, mely a Gödöllői dombság látványát hivatott becsalogatni a beltérbe, kintről nézve talán az épület legmeghatározóbb stíluseleme. Szerkezeti kialakításával Magyarországon eddig egyedülálló, de nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számít. Eltérően a szokásos kialakítástól, itt a hatalmas ragasztott üvegtáblákat tartó alumínium profilrendszer fordítottan került beépítésre, belső oldalával kifelé fordítottan. Erre azért volt szükség, hogy az épület tetejét tartó pilléreken kívül a beltérben ne jelenjen meg további tartószerkezet. Az üvegfalat az előtető cápauszony formájú design oszlopai gyámolítják és kölcsönöznek ezáltal a szerkezetnek filigrán, légies megjelenést. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen Magyarországon először itt, a kivitelezői és tervezői csapat magyar és német mérnökeinek összehangolt, közös munkaórájára, megannyi egyezetésére és kölcsönös javaslattételére volt szükség, míg végül a legmagasabb elvárásoknak is megfelelt.
A bemutatóterem és az egész épület másik meghatározó eleme a fa tartó- és födémszerkezet. Összesen 310 m3 lucfenyő rétegelt-ragasztott (BSH) fatartó és 232 m3 lucfenyő rétegelt-ragasztott (CLT) fafödém került beépítésre az épületbe.
Berendezés
A belső tervezést is a berlini építésziroda készítette el gondolva arra is, ha kinövi a vállalat a rendelkezésre álló íróasztalok számát, ún. shared desk módszerrel az értékmegőrzők használatával mindig az adott napon irodában dolgozók foglalják el az asztalokat. A 2020/21-es üzleti év óta minden dolgozó DELL laptoppal és Iphone SE telefonnal rendelkezik, így könnyedén igénybevehető a home office lehetőség is, egy héten két napon. A munkaállomások Steelcase elektromosan állítható magasságú íróasztalokból és Reply állítható ergonomikus irodaszékekből állnak. Minden munkaállomáshoz két darab Dell monitor tartozik és egy dokkoló állomás.
Egyedi design berendezés emeli a tárgyalók és közösségi terek színvonalát is. Többfunkciós tereink üdítő változatosságot kínálnak a munkához, egyeztetésekhez vagy a közös kávézáshoz, ahogy a rövid leírásban is szerepel. Vállatunknál a Franke kávégépekkel szemes kávéból készült kávé különlegességek térítésmentesek, ahogyan a Teekanne teák valamint a hozzávaló cukor, tejszín, tej is.
Szűrt hideg és széndioxidos automata is rendelkezésre áll, valamint kétféle ízesítésű piroska szörp.
A kantinban működik egy ital és snack automata széles választékkal.
TRUMPF irányelvek a design kialakításában
A vállalat a székhely díszítéséhez, dekorációjához gödöllői művészek alkotásait vásárolta, a Gödöllői Iparművészeti Műhellyel együtt dolgozó kortárs művészek a helyi kuturális élet támogatása kiemelt feladatunk.
A földszinti mosdók öltözőszekrényekkel és zuhanyzóval is felszereltek, a parkolóban biciklitároló is helyet kapott, így zöld módon is meg lehet érkezni a munkába.
Minden héten friss almát kínálunk dolgozóinknak az egészségmegőrzés jegyében, melyet a helyi nagykereskedőtől szerzünk be.
Hozzáadott érték
Beszállítóink kiválasztásánál is szempont, hogy lehetőség szerint a helyi vállalkozókat részesítsük előnyben nemcsak a város és vállalkozásai támogatása érdekében, hanem a rövid beszállítói lánc és fuvarozás káros hatásainak csökkentése érdekében is.


A ZSŰRI INDOKLÁSA A DÍJAZÁSRA

A TRUMPF gyárat számos dolog emeli ki a kategóriabéli versenytársai közül. Az egész tér kialakítása a customer journey elvére épül, kiemelve az izgalmas térstruktúrát és a tervezési-kivitelezési fegyelmet. Az étteremben menürendszerben étkezhetnek a dolgozók, ami a dolgozói jólétet tartja szem előtt, hiszen szerették volna biztosítani a változatos étkezési lehetőségeket, amire az ipari park területén nem volt lehetőség.
Az épület minden részlete erős német előírásokat figyelembe véve lett megtervezve, miközben művészi lágyság és törődés árad belőle. A különlegesen és gondosan kiválogatott képző-és szépművészeti alkotásokat a helyi iparművészeti Központ felújítására rendezett vásáron vásárolták – pl Katona Szabó Erzsébet bőrkollázsok. További különlegességeket egy másik, szintén helyi Levendula galériából válogatták össze. Mindezek olyan érzést keltenek az odalátogatóban, mintha egy különleges kiállításon venne részt.
Fenntarthatóság elvei a mindennapjaik része: a legtöbb beszállítójukat helyi válllalkozásra cserélték (a napi rendszerességgel adott almát a telek határában lévő almáskertből veszik), ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomot.
Fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást, a lányok műszaki területre bevonzását, valamint a helyi kis sportegyesület támogatását, amely lelkes fiatalokat karol fel, és amelynek több, mint 89millió forintot adományoztak.
A napelemek az energiaigények 50%-át szolgálják ki, és fontos társadalmi felelősségvállalás is jelen van, például a helyi vállalkozók bevonásával és a kultúra, iparművészet támogatásával. A tervezés során nagy gondot fordítottak a sport egyesületek támogatására is, és a dekoráció részeként jelennek meg az épületben. A tervezői fegyelem és az előre átgondolt megoldások további előnyökkel járnak, mint például a beton dekarnonizáció vagy az eloxált alumínium borítás.


Tervezők

B-L Barkow Leibinger Gesellschaft von Architekten mbH
Óbuda Építész Stúdió Kft.
Óbuda-Újlak Zrt.