Az Év Tranzakciója

Shopper Park Plus részvényeinek bevezetés a BÉT-re

Adatlap megosztása

Cím: 1015 Budapest, Batthyány utca 3

Átadás éve: 2023 Q4

Ingatlan mérete: 326 m²

Rövid bemutatkozás

A 4 csehországi és 14 magyarországi kiskereskedelmi ingatlanból álló portfóliót közvetlenül és leányvállalatain keresztül tulajdonló Shopper Park Plus (SPP) több mint 320 ezer m2 bruttó bérelhető területén közel ezer bérlő osztozik. Az SPP hosszabb távon a kelet-közép-európai régió jelentős retail park portfolió tulajdonosává és üzemeltetőjévé szeretne válni, és ennek érdekében további terjeszkedés is szerepel a távlati tervekben Kelet-Közép-Európában. Az SPP-ben egy leányvállalaton keresztül részesedéssel rendelkezik az Adventum egyik befektetési alapja.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Eredményesen lezajlott a Budapesti Értéktőzsde történetének első euró alapú részvénykibocsátása. A Shopper Park Plus nyilvános részvényértékesítés (IPO) keretében összesen mintegy 37,2 millió euró értékben vont be tőkét, egyúttal bevezette részvényeit a BÉT Prémium Kategóriájába. A Shopper Park Plus nyilvános részvényértékesítése felülmúlta az előzetes várakozásokat: a lakossági befektetők részéről 67, az intézményi befektetők részéről közel 78 százalékos túljegyzéssel zárult.
A Shopper Park Plus a régióban is kiemelkedő méretűnek tekinthető, 18 egységből álló kiskereskedelmi ingatlanportfóliót kezel. Célja, hogy középtávon a régió legnagyobb bevásárlópark-tulajdonosává és üzemeltetőjévé váljon, amelyet a nyilvános piacra lépés is jelentősen támogathat.


A ZSŰRI INDOKLÁSA A DÍJAZÁSRA

A Shopper Park Plus tranzakció egy példamutató, “trendsetter” tranzakció, hiszen ez nem egy klasszikus ingatlanpiaci tranzakció volt, hanem tőkepiaci tranzakció.


Tervezők

A részvényjegyzést forgalmazóként a Concorde Értékpapír Zrt. és OTP Bank támogatta, a 2022-es akvizíció során a portfólió megvásárlásának finanszírozására hitelkeretet biztosító banki konzorcium pedig az OTP Bank Nyrt. és az Erste Group (az Erste Group Bank AG és az Erste Bank Hungary Zrt.) volt.