Az Év Kisvállalati Irodája

Prím Iroda

Adatlap megosztása

Cím: 1183 Budapest, Gyömrői út 74-76

Átadás éve: 2023 Q4

Ingatlan mérete: 726 m²

Irodában dolgozók száma: 22

Bérlő cég: Prím Építő Kft.

Mobil és üvegfalak

GMB Solutions

Irodabútor

Neudoerfler

Kivitelezés / Fitout

Prím Építő Kft.

Design & Build

Cera Kft.

Design & Build

Fatik Kft.

Design & Build

Furtinox Kft.

Növénydekoráció

Green Fortune Hungary Kft.

Design & Build

Hacsavecz - Steel Kft.

Világítástechnika

Rio Lámpastúdió Kft.

Fotók

Lukácsi Ákos

Rövid bemutatkozás

A Prím cégcsoport új irodaépületének gondolata egy Gyömrői úti volt „ablakgyár” épületének teljeskörű felújításában és bővítésében valósult meg. Az épület belső terei új értelmezést nyertek. A kialakítás a dolgozók számára élhető, kényelmes és innovációban gazdag környezetet biztosít, mindezt az indusztriális jelleg megtartásával. Új telephelyünk irodaépületként szolgál: 360m2 irodatérrel, 230 m2 területű festéküzlettel és egy raktárral, mely mindkét cég igényeit kiszolgálja. Mi más képviselhetné jobban cégünket, mint egy teljes felújításon átesett irodaház, hiszen fő profilunk a magasépítési kivitelezés. Ezen belül különösen vonzódunk a műemlék és műemlék jellegű épületek felújításához.


Hisszük, hogy az épület lelkét nem csak annak múltja, hanem az azt jelenleg is használó emberek történetei egyaránt adják. Ennek a felvetésnek megfelelően az épület tömege a régi és az új együtt állását testesíti meg. A felújított épület ipari megjelenése és a minimalista designt képviselő bővítmény letisztult stílusjegyei az épületben egymást kiegészítve alkotnak visszafogott, mégis érdekes részletekkel teli modern belső világot. Az építészeti elgondolást egyaránt meghatározták a múlt tapasztalatai, a jelenlegi igények és a cégcsoport jövőjével kapcsolatos gondolatok. Az így kialakult alaprajzi koncepció a megszokott elrendezéseket új, átlátható és világos térstruktúrában fogalmazta újra.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Maximálisan sajátunknak érezzük a megvalósult épületet. A projekt, a tulajdonos Prímfest és a generálkivitelező Prímépítő kivitelezésében, jelentős mértékben saját kapacitásra támaszkodva valósult meg. Az iroda belsőépítészeti megoldásain, a részletek kialakításán együtt gondolkoztak a megbízott tervezők, cégünk tulajdonosai és mérnökei. Az építkezés során a folyamatosan előkerülő plusz igények miatt a tervezési folyamatot legkevésbé se nevezhetjük lineárisnak. A kivitelezés előrehaladtával egyes részletek újra és újra visszakerültek a tervező asztalra, melyeket a szakkivitelezőkkel egyeztetve terveztünk át a kívánt építészeti minőség elérése érdekében. Ezen tervezési folyamatnak kitűnő példája az emeleten található mosdó, ami igazi ékszerdobozként bújik meg a vendégeket fogadó beépített ruhatár ajtaja mögött.


Az eredeti épületet Mártonffy Miklós tervei alapján, Kiss Barnabás építőmérnök építette saját vállalkozása számára, ennek megfelelő gondossággal. A vasbeton födémek alsó síkján kirajzolódik az általa alkalmazott deszka zsaluzat mintázata és erezete, a megoldás jól illeszkedik az új interieur elgondolásába és esztétikus látszóbeton mennyezetet biztosít az épületben helyet kapó irodarészlegnek. A főbb tartószerkezeti elemeken csak két ponton esett változás. A korábbi magastető elbontásra került, helyére pedig 45 fokos megemelt fedélszéket építettünk. Így egy jóval tágasabb teret hoztunk létre a tetőtéri irodák számára. A másik tartószerkezeti beavatkozás az emeleti irodák közötti födém átvágása volt az új recepció területén, ezzel egy reprezentatív légies belső teret nyertünk, valamint megoldottuk a szintek közötti kapcsolatot is.


A külső megjelenést a meglévő épület homlokzatának burkolására használt budapesti vegyes névre keresztelt bontott tégla határozza meg, felidézve a XIX.-XX. századi ipari épületek architektúráját. E gesztust egészíti ki a bővítmény épület letisztult tömege, antracit fém homlokzat burkolatával. Ezen a ponton kell megemlítenünk feltűnő piros ajtónkat, ami az iroda főbejárataként funkcionál. Amellett, hogy rendkívül szembetűnő, többféle jelentéssel is bír. A feng shui szakértői úgy tartják, hogy a piros ajtó vonzza a jó szerencsét, míg amerikai és európai kultúrákban a védelmet is szimbolizálja és az üdvözlés egyik jele. Mindezek mellett számunkra az állandóságot is jelképezi.


A piros bejárati ajtón érkezünk az előtérbe, majd a lépcsőházba, ami az alkalmazott anyagokon keresztül megteremti az összhangot és átmenetet a homlokzat és az irodatér között. A mennyezet a már említett deszka zsaluzatú látszóbeton, amely a beton mintás padlóburkolattal, mintegy keretbe foglalja a bontott tégla burkolatú oldalfalat.


A fogadótérbe lépve megpillanthatjuk a rozsdásított acéllemezzel borított recepciós pultot és az átvágott födémszakaszok közé épített galériát (mely az irodarészből az étkezőbe vezet), valamint a két irodaszintet összekötő kétkarú acéllépcsőt.


Elmélyülve a recepciós pult látványában, érdekes dolgot figyelhetünk meg, úgy tűnhet, mintha a pultot egyetlen lemezből hajtogatták volna. Akik ezt feltételezik, nem járnak messze az igazságtól, ugyanis az acélburkolat egyben került a pult szerkezetére. A burkolathajlítás ívei, a rozsda textúrája és a vele szemben lévő bőrkanapé lenyűgöző harmóniát alkot. A lépcső, a galéria és a pult magasított elemei fekete felületképzést kaptak, ezzel jól beillesztve őket az általunk elképzelt indusztriális mégis minimalista, modern stílusjegyeket tartalmazó belső világba.


A recepció mögötti térben kapott helyet a hanggátló üvegdobozba zárt tárgyaló. A kétrétegű üvegfalak okosfóliával készültek, ami biztosítja a belátásgátlást a zavartalan tárgyalási körülmények megteremtéséhez. A tárgyaló után lépünk a fő irodatérbe, ahol a projekt teamek munkaállomásai találhatóak. Tovább haladva a bővítménybe érkezünk, ahol az emeleten egy irattár és egy kisebb szociális blokk található. A tetőtérben kapott helyet a pénzügyi és a vezetői iroda. Utóbbit a kíváncsi tekintetektől a tárgyalóhoz hasonló megoldással lehet elrejteni. Ezen a szinten van továbbá az étkező, ahová a már korábban említett acél „híd” vezet. Az étkezőből üvegfalon át tekinthetünk le az impozáns recepciós pultra.


Az építészeti megoldásokon túl irodaházunk bővelkedik a fenntarthatóságot és a kényelmet szolgáló műszaki megoldásokban. Az épület temperálását teljes mértékben egy Toshiba VRF rendszer végzi, mely helyiségenként és távoli eléréssel egyaránt szabályozható a kívánt hőfokra. Az épület megvilágítása szinte teljes mértékben automatizált, melyet jelenlétérzékelők vezérelnek. Az üzemeltetési költség hatékonyságának érdekében a tető déli felületére napelemek kerültek.


A cégcsoport két évtizede működik a magasépítés és festék kereskedelem területén. Számos impozáns épület építését és felújítását tudhatjuk magunkénak, azonban ez volt az első alkalom, hogy saját célra a saját igényeinknek megfelelő kivitelezési munkát végezzünk. Úgy érezzük ebben az épületben sikerült fizikai formába önteni álmainkat és két évtizedes tapasztalatunkat. A megépült irodaház minden részletében tükrözi mottónkat:


“Az építészet arról szól, hogy megpróbáljuk a világot kissé olyanná tenni, mint az álmaink.”


Tervezők

Tervezők nevei (Max. 1500 karakter)
Generál tervező: Bodó Balázs
Belsőépítész tervező: Fekete-Tóth Tímea