Az Év Irodája Design díj

OTP LAB

Adatlap megosztása

Cím: 1052 Budapest, Deák Ferenc 5.

Átadás éve: 2018 Q1

Ingatlan mérete: 400 m²

Irodában dolgozók száma: 25

Bérlő cég: OTP Bank Nyrt.

Rövid bemutatkozás

Az OTP Bank Csoport Magyarország és a közép-kelet-európai régió meghatározó piaci szereplője. A bank sikereinek titka, hogy a régióban található központjának, közel 70 éves régiós tapasztalatának és 18 milliós ügyfélbázisának köszönhetően érti ügyfelei igényeit és hatékonyan képes ki is szolgálni azokat. Az OTP Banknál nagy hagyománya van az innovációnak: fejlesztő- és kutató csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy az új technikai vívmányokat a lehető leggyorsabban, legbiztonságosabban alkalmazzák a banki szolgáltatásokban. Az OTP Bank évtizedek óta élen jár a készpénzmentes és a digitális banki megoldások fejlesztésében: a ’90-es években Magyarországon az elsők között vezette be a telefonos bankolást, majd az internetbank- és SMS-szolgáltatásokat, valamint az érintéses fizetés és a mobilbankolás hazai elterjesztésében is úttörő szerepet vállal.
Az OTP Bank új irodája a Vörösmarty téren, az UNESCO Világörökségi listán szereplő, Alpár Ignác által tervezett és 2015-ben felújított, neoklasszicista stílusú Váci 1 irodaházban található.
Az egykori Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület, majd Budapesti Értéktőzsde épülete több hazai és nemzetközi díjat nyert, többek között a 2016-os Év Új Ingatlanfejlesztése díjat is.
Itt kapott helyet az OTP LAB csapata, melynek feladata a bank lakossági fókuszú innovációs stratégiájának kidolgozása és megvalósítása, valamint az innovációs kultúra támogatása. Az új iroda nemcsak belsős kollégáknak, de külső partnereknek – startupoknak, meetupoknak, egyetemi esettanulmány rendezvényeknek – is otthont ad. Így a tervezésnél és kivitelezésnél alapvető cél volt, hogy a terek és helyiségek ne csak a belsős munkatársak számára legyenek alkalmasak a kreatív és hatékony munkavégzésére, hanem könnyen alkalmazkodjanak a környezethez az eseti, illetve projektszintű munkát végző külsős partnerek is.
A kivitelezés 2017 tavaszán kezdődött és 2018 januárjában fejeződött be.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az irodát a nyitott elrendezés és a flexibilis terek jellemzik, melyek az ergonomikus szempontok figyelembevétele mellett lehetőséget adnak a csendes, mobil munkavégzésre, de a közösségi terek, a színek, az eszközök és a stílus az „out of the box” gondolkodást és a kreatív ötletelést is támogatják, amelyek között azok a külsős partnerek is otthonosan mozognak, akik sok esetben lényegesen kisebb szervezetek, szervezeti egységek, vállalatok munkakultúrájához szoktak. Rendkívül fontos, hogy se a belsős munkavállalókra, se a külsős partnerekre ne hasson nyomasztóan az OTP Bank vállalati mérete és sok évtizedes hagyománya, hanem inkább ösztönözzék a kreatív munkavégzést.
A belső terek egyszerre fejezik ki az OTP Bank gazdag múltját, valamint az OTP LAB innovatív gondolkodását. A tervezők és kivitelezők fontosnak tartották annak kifejezését, hogy bár az OTP LAB a jövő megoldásait keresi, az itt dolgozók és ide látogatók ezzel együtt is tisztában legyenek a vállalat hagyományaival és gyökereivel. Éppen ezért az iroda designjában az innováció mint folyamatosság, a hagyomány részeként jelenik meg: az OTP Bank egy nagy múltú, folyamatosan fejlődő vállalat, amely mindig is innovatív volt, sőt: elért sikereit éppen az innovációnak köszönheti. Az évtizedes múlt és az innováció kettősségének kifejezését régi poszterek, banki kötődésű tárgyak berendezésbe való integrálásával oldották meg.
Továbbá, az iroda kialakításakor fontos szempont volt az is, hogy a meglévő kollégák és az Y, Z generáció számára vonzó munkahelyet teremtsünk barátságos, otthonos, játékos élettér létrehozásával, ahová szívesen jönnek be dolgozni nap mint nap.
Habár az irodában dolgozók száma 15 fő, az OTP LAB ad helyet a kreatív ötletelésre. Ez az iroda mindenkié: összesen 35 ember befogadására alkalmas, de meetupok, kisebb konferenciák esetén akár 50 ember is elfér az irodában. Erre a célra alakítottak ki egy különleges, színház-szerű előadótermet, ahol 2018-ban számos pénzügyi technológiai (fintech) rendezvény, egyetemi esettanulmány verseny, belső ötletverseny is helyet kapott. A tér alkalmas sajtótájékoztatók szervezésére, kisfilmek forgatására is. A lépcsős elrendezés szolgálja azt is, hogy a kollégák betéréskor egy kötetlenebb környezetben érezzék magukat; off-site, mégis az OTP-n belül.