Az Év Irodaháza

Liberty

Adatlap megosztása

Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 34.

Átadás éve: 2023 Q2

Rövid bemutatkozás

A mixed-use Liberty a WING vegyesfunkciós zászlóshajó-ingatlanfejlesztése, amelyben A+ kategóriás irodaterek, és egy 3-4 csillagos szobaegységekkel rendelkező szálloda és kereskedelmi egységek együttesen szolgálják a felhasználók kényelmét és funkcionális igényeit. A komplexum két ütemben épül fel, a déli szárnyban elkészült irodaterület már megkapta használatbavételi engedélyét, így az első bérlői, az eMAG és a GEODIS elfoglalták bázisukat az épületben. A dual-branded szálloda 2023. decemberi megnyitásával az épület hivatalosan is többfunkciós épületté válik. Továbbá ezzel párhuzamosan előkészítés alatt vannak az épület északi szárnyának belső befejező munkái is. A prémium kategóriás, emberközpontú komplexum lokációjában és az elérhető szolgáltatásokban is minőségi és fenntartható környezetet kínál: a legújabb fenntarthatósági és egészségbiztonsági elvárások mentén született meg az épület, amit BREEAM Excellent és Access4you Arany minősítések elérésére terveztek.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A Liberty egy olyan vegyesfunkciós komplexum, amelyben A+ kategóriás irodaterek és egy 3-4 csillagos szobaegységekkel rendelkező dual-branded, ibis & TRIBE szálloda kap majd helyet bruttó 40.000 m2-en. A Liberty egyedi megoldást nyújt azon irodabérlők számára, akik számára fontos szempont a kiváló megközelítés mind közösségi, mind egyéni közlekedési eszközökkel, illetve a nagy alapterületű, magas minőségű irodaterületek, és a széleskörű szolgáltatások, amelyek ezen épület esetében szállodai szolgáltatásokkal is kiegészülnek.
A Liberty komplexum első ütemének irodarésze megkapta használatbavételi engedélyét, így elfoglalhatták új székhelyüket az első irodabérlők, az eMAG és a GEODIS. Az épületrész átadásával megnyílt a vásárlók előtt a Focivilág és Európa legjobb csapatsport-kereskedőit magába foglaló Absolute Teamsport sportkereskedelmi hálózat közös, Magyarországon egyedüliként a Libertyben elérhető kereskedelmi üzlete 360 négyzetméteren. Továbbá a teljes, 650 férőhelyes mélygarázs is elérhetővé vált, a parkolóban létesített nyilvános parkolási, biciklitárolási és hozzá tartozóöltözői funkciókkal együtt, mely a Sharenow szolgáltatásaival is kiegészült. Mindemellett az épület bérlői részére a kültéri bútorokkal felszerelt belső kert mellett a Telekom és Liberty épületek között kialakított zöld terület is kikapcsolódási lehetőséget biztosít. A munkavállalók igénybe vehetik még a házban elhelyezett eMAG Easybox és a Foxpost csomagautomatáit, valamint a szomszédos Telekom székházban található magas színvonalú éttermeket és kávézót is.
Az épületben tehát minden szolgáltatás egy helyen található meg, amelyek a felhasználók kényelmét és funkcionális igényeit szolgálják: panorámás roof-top bar, étterem, kávézó, belső kert kültéri munkaállomásokkal, tetőszinti sportpálya, pihenőkert, konferenciahelyiség, továbbá a szállodai concierge szolgáltatások, mint például vendégfogadás, taxi rendelés, tisztító, rendezvényszervezés, catering.
A Liberty lokációját tekintve a Könyves Kálmán körút - Albert Flórián út kereszteződésénél található, a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről érkezve a belváros kapujában. Az M3 metróvonal közvetlen és kényelmes kapcsolatot biztosít a belváros felé, az épület előtt elhaladó 1-es villamos a városon át kínál gyors alternatívát, a szemközti Népliget autóbusz-pályaudvarról és Ferencváros vasútállomásról pedig belföldi és nemzetközi járatok is indulnak. A néhány percen belül elérhető vonzáskörzetében található a Lurdy Ház, élelmiszerboltok, valamint számos sportolási és kulturális lehetőség is. A megközelíthetőségen túl a Libertyt körülvevő környezet is magas potenciállal bír: egy olyan városnegyed központi részén valósul meg, ahol a környék teljes egészében megújul a már megvalósult és a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően.
A dinamikus homlokzatú, energiahatékony, modern Liberty kifejezetten odafigyelve a környezettudatosságra, a fenntarthatóság jegyében épül fel, a BREEAM Excellent és Access4you Arany minősítéseknek megfelelően tervezték. A komplexumban nagy zöldfelületek, pihenőterek helyezkednek majd el, valamint már az építés során károsanyag tartalomtól mentes építőanyagokat alkalmaznak. Az épület energiahatékony működése több lábon áll: a tudatos vízfelhasználás, az optimalizált, környezettudatos világítás, a környezettudatos gépészeti technológiák alkalmazása, a természetes szellőzés és szabad hűtés, a távfűtés használata, a környezettudatos hulladékkezelés és az energiatakarékos hővisszanyerő légkezelők és zajtalan klímagerendák beépítése mind jelen vannak az épületben. Továbbá a komplexumban egy integrált épületmenedzsment rendszer (BMS) működik majd, integrált világítás- és árnyékolás vezérlés, külső időjárás érzékelő és belső légállapot érzékelő kerül kialakításra, illetve energiatakarékos, célszint-vezérelt liftek közlekednek majd. Mindemellett akadálymentesen is használható lesz az épület, csakúgy, mint a szállodai egységben erre kialakított szobák is. Az épületben lehetőség lesz optimalizált elektromos járműtöltésre, valamint parkolóhely foglaltság- és irodafoglaltság jelzőrendszer segíti a hatékonyabb működési rendszert.
Az irodaterekben egyedileg is szabályozható, valamint almérőkkel mérhető hűtés-fűtés és világítás kerül kialakításra, valamint moduláris és monolit álmennyezet, bontható álpadló és nyitható, fényvédő hőszigetelt üvegezésű ablakok. Az irodai terek a legmodernebb akusztikai rendszerekkel felszereltek, valamint nagy kapacitású friss levegő-ellátást biztosítanak, antibakteriális légtechnikai szűrőberendezéssel és UV-val fertőtlenített többszörös légcserével kiegészülve. Az irodaterek különálló előtérrel és külön liftekkel rendelkeznek, így az irodaterek védelme maximálisan biztosított. Továbbá két db központi recepció létesül beléptető kapukkal, 24/7 biztonsági szolgálattal, CCTV-vel, illetve külön lift közlekedik a parkolószintekre, ahol elkülönített vendégparkolók is helyet kapnak.


Tervezők

A Liberty tervezője a DPI design Kft., a mélyépítési munkákat a HBM Kft., a szerkezetépítést a Swietelsky Magyarország Kft., a befejező generálkivitelezést pedig a Bernecker Zrt. végzi. A projekt műszaki ellenőre a VL Mérnökiroda Kft.