Az Év Legzöldebb Projektje

Hun-Office Irodaház Debrecen

Adatlap megosztása

Cím: 4032 Debrecen, Vezér u. 0204/15 hr

Átadás éve: 2009

Ingatlan mérete: 13500 m²

Ingatlantulajdonos

Hun-Office Kft.

Kivitelezés / Fitout

HUNÉP Universal Zrt.

Rövid bemutatkozás

Az irodakomplexum 2009 tavaszán került átadásra. A tervek a Bérlő IT Services Hungary Kft. által meghatározott paraméterek alapján valósultak meg. A beépített alapterület mintegy 5.000 m2, a három szárnyat magába foglaló épületegyüttes nettó irodaterülete mintegy 12.800 m2. Az épület „A“ kategóriás irodaterületeket foglal magába, illetve a munkavállalók ellátását biztosító kantin, büfé, étterem együttesét, 750 négyzetméteren.


A telek területe 38.090 m2, a beépítettség 14,32 %, a zöldfelület 22.705 m2, ami a terület 60%-a. A dolgozók gépjárművel történő parkolását 435 db parkoló biztosítja, valamint a kerékpárral közlekedők részére 200 db kerékpártároló került elhelyezésre. A zöldterületet több szintű növényzet alkotja, melyen fák, cserjék, talajtakaró cserjék, különböző évelők és fű telepítése történt. A telekhatáron természetes kerítést valósítottunk meg, sövény ültetésével.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

2014 nyarán kezdtük meg az épületünk BREEAM In-Use minősítését és az ehhez kapcsolódó intézkedések megtételét. A minősítés abból a szempontból is egyedi, mert ez az első Budapesten kívüli irodaház, mely ezt a minősítést megkapta Magyarországon. A minősítésre való felkészüléskor egy sor olyan, nemzetközi “best-practise” normáknak is megfelelő intézkedést és irányelvet vezettünk be, mely mind segíti épületünk a környezetre való terhelését csökkenteni és az épület üzemeltetésünket is környezettudatosabbá tenni.


Itt említeném meg, hogy:  • Engedélyeztettünk egy sekély mélységű talajvíz kutat, melyet 2015 tavaszán üzemeltünk be. Ez teljes mértékben biztosítja a szükséges öntözővíz mennyiségét talajvízből. Ezzel az intézkedéssel jelentős mértékű hálózati vízfogyasztás csökkenést tudtunk elérni.

  • Alacsony vízfogyasztású perlátorokat szereltünk fel a vizes helyiségekben, annak érdekében, hogy a vízfogyasztás 20-30 százalékkal csökkenjen.

  • Kertészeti irányelvet dogoztunk ki a kertészek számára, mely tartalmazza mind a növényvilág fenntartására, mind az állatvilág megtelepedésére tett javaslatokat (növények telepítése, metszés, vágás stb.) és a biodiverzitás növelését.

  • Az alternatív közlekedést segítendő, további kerékpártárolókat helyeztünk ki a dolgozók részére, ezzel a BREEAM követelményeit is jóval felülmúltuk.

  • A bérlők számára biztosítjuk az alternatív közlekedést (kerékpár tárolók, tusolók, öltözők, tömegközlekedés).

  • Az üzemeltetésre vonatkozó környezettudatos beszerzési irányelveket fogalmaztunk meg és vezettünk be annak érdekében, hogy környezetbarát termékeket részesítsünk előnyben az üzemeltetés során.

  • Az energiára és a vízfelhasználásra vonatkozóan is irányelveket fogalmaztunk meg és vezettünk be.

  • Az említett irányelveinket rendszeres időközönként felülvizsgáljuk.