Az Év Tervezett Logisztikai Projektje

Helvét Farm - Növényi fehérjegyártó üzem Orosházán

Adatlap megosztása

Cím: 5900 Orosháza, Alsó tanyák 0328/40.

Átadás éve: 2024

Ingatlan mérete: 1665 m²

Bérlő cég: Helvét Farm Zrt.

Design & Build

Value4Real Group

Rövid bemutatkozás

A Helvét-Farm Zrt. orosházi telephelyén egy új növényi fehérjegyártó üzem épül, 815 négyzetméter alapterületen. Az innovatív, texturált növényi fehérjét (Textured Vegetable Protein - TVP) előállító üzem teljes megvalósításáért a Value4Real Group felel. A Bühler és Hosokawa technológiát tartalmazó épület a második hasonló, de komplexitásában egyedülálló létesítmény lesz Európában. A projekt kihívásai a rendkívüli technológiai komplexitásból, az újszerűségből és magasfokú koordinációs igényből fakadnak.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

Az egyedi megrendelői igény szerint egy fenntartható, reprezentatív, Magyarországon egyedülálló, oktatási célokra is használható épület megtervezése volt a cél. Ennek kapcsán mind az energia tudatos koncepció, a kiválasztott a technológiák, az anyaghasználat, a szerkezeti kialakítás magas minőséget képviselnek. A malomipari funkcióból adódóan, az épület karcsúsága – kis alapterület, nagy magasság - az egyelőre példa nélküli technológiai épületbe történő integrálása jelentettek további kihívásokat a tervezés és a jelenleg zajló kivitelezés során.


A Helvét-Farm projekt példaértékű a magyar mezőgazdasági iparban. Hazai alapanyagból, terményből készít, magas hozzáadott értékű terméket. A húsfogyasztást kiegészítő, kiváltó, teljesen természetes és egészséges élelmiszerek piaca egyre bővül, a projekt elkészülte után a termék úttörő lehet a szektorban. A Helvét-Farmhoz hasonló projektek a fenntartható magyar mezőgazdaság hosszútávú, versenyképes jövőjének zálogai.


Tervezők

Radnai Gergő DLA, Balogh-Bartók Gergely, Lovas Klára