Az Év Kereskedelmi Fejlesztése

HelloParks Páty, PT1

Adatlap megosztása

Cím: 2071 Páty, Tarsoly utca

Rövid bemutatkozás

A HelloParks Páty Budapest nyugati részén, az M1-es autópálya mentén fekszik és mindössze 6 km-re található az M0 csomóponttól. Az első ütemben elkészült, 2023 nyarán átadott, 58.000 m2 alapterületű, Big Box típusú PT1 Budapest vonzáskörzetének legnagyobb egybefüggő modern raktárcsarnoka, amely 2023-ban elnyerte a rangos European Property Awards ötcsillagos beruházásoknak járó elismerését. A létesítmény a BREEAM New Construction kategória legmagasabb, Outstanding minősítése szerint épült, amelyet a Design Stage-re már ki is érdemelt, és megfelel az EU Taxonómia elvárásainak. Az átgondolt előkészítés lehetővé teszi, hogy a tetőre telepítendő napelemeknek az irodák primer energiafogyasztása nulla lehessen. A fenntarthatóságot támogatja az igény esetén beépítésre kerülő hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer és HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja is. A csarnok közel 90 százaléka már bérlőre talált, köztük olyan ismert vállalatokkal, mint a DHL Supply Chain és a drogerie markt.


OKOK, AMIÉRT ÉRDEMES A DÍJRA

A HelloParks egy innovatív ipari ingatlanfejlesztő cég teljes körű és ügyfélközpontú megoldásokkal a telekfejlesztéstől kezdve, az épület kivitelezésen át egészen a létesítményfenntartásig. A friss, hazai vállalat a Futureal csoport tagjaként hozza létre jövőbe mutató projektjeit.


Ideális lokáció: A HelloParks Páty Budapest nyugati részén, az egyik legfejlettebb ipari régióban, nem messze a városközponttól épül. A létesítmény az M1-es autópálya mentén, a 22-es kilométerkőnél fekszik és mindössze 6 km-re található az M0 csomóponttól, így a park vonzó lokáció a helyi, országos és nemzetközi közlekedés szempontjából is.


Fenntartható épület: Az ipari ingatlanfejlesztő eddigi legnagyobb projektjének számító csarnok a BREEAM New Construction kategória legmagasabb, Outstanding minősítése szerint épült, amelyet a Design Stage-re vonatkozóan már ki is érdemelt, és megfelel az EU Taxonómia elvárásainak. Ebben a kategóriában az elkészült épület mellett a teljes tervezési és kivitelezési folyamatot is értékelik, az alapanyagok beszerzésétől, szállításától kezdve a hulladékkezelésen át egészen a beépített és felhasznált technológiákig. A létesítmény kivitelezésének kezdetétől szelektálásra kerül az építési hulladék, amelyet több mint 85 százalékban újrahasznosítanak, az építés során pedig ISO 14001-es minősítésű anyagok kerülnek felhasználásra. A HelloParks jelenleg egyedüliként fejleszt ipari ingatlanokat Magyarországon ilyen szigorú feltételek mentén, világszinten pedig az épületek kevesebb mint 3 százaléka kapja meg az Outstanding minősítést. A Pátyon megvalósuló beruházás is a HelloParks előremutató ESG stratégiájával összhangban készül, és már számos olyan megoldást tartalmaz, amely jelentősen csökkenti a beépülő karbonlábnyomot – ilyen például a műanyagszálas ipari padló, illetve a 100 százalékban újrahasznosított forrásból származó betonacél.


Energiahatékony rendszerek: A fenntarthatóságot támogatja az igény esetén beépítésre kerülő, és megújuló energiával is működtethető hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer, valamint a minden csarnokba beépítésre kerülő épületfelügyeleti rendszer (BMS) is. Az irodák primer energiafogyasztása akár nulla is lehet, a tetőre telepítendő napelemeknek köszönhetően, de a tetőre hulló csapadék is felhasználásra kerül, amelyet locsolási célra külön gyűjtenek. A korszerű megoldások alacsonyabb üzemeltetési költségeket és takarékosabb energiafelhasználást tesznek lehetővé, amely ráadásul a vállalatok fenntarthatósági célkitűzéseinek elérésében is segít.


Okos megoldások: A fenntarthatóságot és a hatékonyságot a HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja is támogatja, amely a csarnokok intelligens épületautomatikai és felügyeleti rendszeréhez kapcsolódva nyújt hasznos információkat a bérlőknek. Az alkalmazáson keresztül távolról is elérhetők a bérelt területek műszaki adatai, felügyelhető a közüzemi fogyasztás, valamint módosíthatók a fűtési, szellőztetési és világítási beállítások. A közös területeken smart ready lámpák világítanak, a raktárak parkolójában pedig elektromos autó töltők is rendelkezésre állnak.


Munkavállalói jóllét: A munkavállalói jóllétet támogató és egyben környezettudatos megoldásokat alakítanak ki a telken, így például kerékpáros infrastruktúra és busztranszfer, a megaparkon belüli közlekedéshez pedig elektromos golfkocsik is rendelkezésre állnak. . A beruházás során kiemelt figyelmet kap az élhető, emberközpontú és felhasználóbarát környezet kialakítása is, amely hosszú távú értéket teremt a partnerek részére. A bérlők kényelme érdekében a tervek szerint a WELL Standard Mind és Community kritériumoknak megfelelően kerülhet majd kialakításra a telken a ParkCenter, amely rövid távra kibérelhető irodákkal, a HelloCafe-val, akár catering szolgáltatással is igénybe vehető konferenciatermekkel, vagy hosszú távra kiadó A kategóriás irodahelyiségekkel teheti kényelmesebbé és kellemesebbé a bérlők mindennapjait.


Nagyszabású fejlesztés: Az 58.000 m2 alapterületű, Big Box típusú PT1 Budapest vonzáskörzetének legnagyobb egybefüggő, modern raktárcsarnoka. A HelloParks Páty fejlesztése keretében a tervek szerint összesen 354.000 m2 bruttó bérbeadható területű modern raktár és ipari infrastruktúra valósul meg, ezzel a több mint 100 hektáros területet felölelő projekt az ország egyik legnagyobb ipari központja lesz. A PT1-es csarnok számos vezető nemzetközi vállalat bizalmát nyerte már el: a bérlők között szerepel a DHL Supply Chain és a drogerie markt, a HelloParks Páty további, építés alatt álló épületeiben pedig a Gebrüder Weiss és a TransDanubia szállítmányozó cégek kötöttek le jelentős területeket.


A beruházás a magyar gazdaság és Budapest környékének logisztikai infrastruktúrája szempontjából is kedvező.


A ZSŰRI INDOKLÁSA A DÍJAZÁSRA

Kereskedelmi ingatlanok tekintetében, a piaci igények az ipari parkok és szolgáltatásai iránt fejlődött a legnagyobb mértékben a közelmúltban.
Ehhez az ipari park fejlesztések szolgáltatásai minőségbeli fejlesztésen mentek át nagyon rövid idő alatt az új technológiák és új szolgáltatások/megoldások tekintetében. A HelloParks egyik legújabb projektjének fejlesztésénél is nagy hangsúlyt kaptak ezek a szolgáltatások és nagy mértékben fektettek be a hatékony és bérlőközpontú megoldásokba.